Burno na današnjem ročištu! Punomoćnik Kecmanovića izneo "opravdanje roditelja" za ono što je njihov sin počinio

24.06.2024

08:22 >> 13:15

0

Autor: 24sedam

Ovu tužbu je podnela nastavnica istorije Tatjana Stevanović koja je tada ranjena

Burno na današnjem ročištu! Punomoćnik Kecmanovića izneo "opravdanje roditelja" za ono što je njihov sin počinio
Ilustracija - Copyright YouTube/doctor's office/24sedam

U Višem sudu u Beogradu danas je počeo parnični postupak po petoj tužbi protiv Vladimira i Miljane Kecmanović, roditelja dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara te škole i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije. 

Ovu tužbu je podnela nastavnica istorije Tatjana Stevanović koja je tada ranjena. 

Njen punomoćnik Stefan Radivojević je na današnjem suđenju predložio da se ona i roditelji dečaka ispitaju na ročištu, što je sudija prihvatila kao dokaz. 

24sedam/Goran Sivački

Predložio je i veštačenje nastavnice od strane ortopeda i traumatologa, a na okolnosti umanjenja opšte životne aktivnosti, kao i vrste i stepena naruženosti, dok je predložio i neuropsihijatrijsko veštačenje na okolnosti pretrpljenog straha, što je sudija takođe prihvatila. 

Sa druge strane punomoćnik tužene porodice Kecmanović Marina Ivelja je predložila da se pozove Republika Srbija i Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" u svojstvu umešača u ovom postupku, jer smatra da postoji odgovornost škole u ovom događaju. 

Ona je u prilog tih navoda dostavila sudiji niz dokaznih predloga, među kojima su i iskazi zaposlenih u ostalim parničnim postupcima protiv roditelja, kao i zapisnik vanrednog inspekcijskog nadzora koji je obavljen u školi i druge dokazne predloge. 

Kada je reč o oružju Ivelja je dostavila sudu snimak iz streljane na kom se, kako tvrdi vidi da vlasnik streljačkog kluba uči maloletnog K.K. da puca, te je navela da samim tim nije postojala svest kod roditelja dečaka da je ta radnja zabranjena. 

Ivelja je predložila i da se izvrši uvid u veštačenje da li je K.K. bio svestan dela i posledice u trenutku izvršenja dela, kada to veštačenje bude obavljeno. 

Radivojević se protivio većini Iveljinih predloga, navodeći da smatra da posledica ne bi bila tako katastrofalna da Kecmanovići nisu svom sinu omogućili obuku vatrenim oružjem velikog kalibra koja, kako tvrdi, nije odgovarala njegovom psihofizičkom razvoju. Takođe je dodao da ne bi bilo štetne posledice da je oružje čuvano u skladu sa zakonom a ne u plastičnij kutiji. 
 

Profimedia
 

Danas je zaključeno pripremno ročište a glavna rasprava je zakazana za 4. oktobar kada su pozvani nastavnica i Kecmanovići da svedoče. 

Radivojević je dodao da je ranjena nastavnica zamolila sud da kada ona bude svedočila suđenje bude zatvoreno za javnost zbog njene traume. Sudija će o tom predlogu odlučiti pre suđenja.

Stevanović podnela je tužbu protiv Kecmanovića za naknadu nematerijalne štete usled pretrpljenog fizičkog bola, straha, umanjenja životne aktivnosti i naruženost. 

Tužba protiv bračnog para Kecmanović je podneta jer oni ne odgovaraju za zločin koji je on počinio, ali odgovaraju za štetu koje uzrokuje njihovo maloletno dete usled lošeg vaspitanja, rđavog primera ili porodičnih navika koje su mu roditelji dali.  

Peta tužba

Ovo je peta tužba u parničnim postupcima protiv roditelja maloletnog K. K, koji je 3. maja prošle godine u OŠ “Vladislav Ribnikar” ubio devet vršnjaka i čuvara te škole. 

Prvu su podneli članovi porodice jedne devojčice koja je poginula tog dana, drugu  27 članova porodica ubijenih, a treću i četvrtu dvojica maloletnika koji su ranjeni tom prilikom.  

Krivični postupak protiv roditelja, instruktora i vlasnika streljane u kojoj je, kako se sumnja, maloletnik vežbao pucanje, je u toku i zatvoreno je za javnost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike