Poslednji dan, Ana bi me zvala: Pretužna objava majke devojčice ubijene u "Ribnikaru"

15.06.2024

09:47

0

Autor: 24sedam

Majka Ninela Radičević oglasila se povodom kraja školske godine

Poslednji dan, Ana bi me zvala: Pretužna objava majke devojčice ubijene u "Ribnikaru"
Copyright Printscreen/RTS

Ninela Radičević, majka ubijene devojčice Ane Božović u školi "Vladislav Ribnikar", oglasila se na društvenim mrežama povodom kraja školske godine. Majka je odlučila da iznese svu svoju bol i tugu u nekoliko rečenica.

Ovo je njena objava, u celosti: 

- Danas je poslednji dan školske godine za osnovce. Uživam dok slušam kroz prozor piskutave glasove koji slave, ispaljuju konfete, šaraju jedni druge flomasterima i zamišljam kako bi me sada Ana zvala da pita da li može da ostane posle škole na Tašu sa drugarima da se prskaju u fontani. Ali nešto drugo sam htela da kažem... Čitam da je nasilje u školama ovih dana eskaliralo. Portali puni pretećih izjava raznoraznih sindikata, npr. Forum beogradskih gimnazija smatra da je vreme da đačke knjižice ostanu prazne. Stvarno?? Sad je tek došlo vreme???

- Ne gospodo, taj voz je odavno prošao. Kada su svi prosvetni radnici uredno držali nastavu 4. maja kao da se ništa nije desilo samo dan ranije, kao da njihove kolege iz "Ribnikara" samo dan ranije nisu spasavali nedužnu decu i išli da identifikuju žrtve, kada su se roditelji žrtava raspadali od bola što je sve vraćeno na staro samo nedelju dana kasnije a nista više nije smelo da bude isto, nijedan forum ili sindikat nije kritikovao odluke vlade ili se pobunio. Svi ste gledali u pod i pravili se nevidljivi. Svi ste ćutali. Svi prosvetni radnici su ćutali.

- E pa gospodo, sada kao bumerang dobijate sve veće nasilje u školama. Uostalom da će se upravo to desiti, upozoravali smo čim smo smogli malo snage da javno istupimo posle 3. maja. Msm, ne treba ti baš neka pamet da bi skapirao kuda sve ovo vodi, realno. Da su prosvetni radnici zauzeli stav 4. maja da sve mora da stane, da škole neće raditi dok se nešto u ovom društvenom sistemu ne promeni, da su decu vodili u parkove, bioskope, na Adu, umesto slepo pratili školske planove i decu zatrpavali nebitnim informacijama, sada bi situacija bila drugačija. Ali nije.

- Propustili ste priliku i sada dobro razmislite gde ste grešili i šta treba da promenite. Nisu deca kriva a na njima se ovde uvek i sve lomi. Zauzmite stav, ne dozvolite da vam svaka vucibatina koja se domogla položaja na oročeno upravlja životom, obraz nema cenu, uvek se nađe neko rešenje. I što je najvažnije, volite svoje đake, pripremite se za čas, koristite razne dokumentarne programe da im približite gradivo, barem toga ima koliko hoceš u današnje vreme. Deca će vam sigurna sam tu ljubav uzvratiti. Ima li sta lepše? A ne... boj se ovna, boj se govna... Kad je bre dosta??

Kosta K, učenik OŠ ''Vladislav Ribnikar'', 3. maja ubio je devetoro vršnjaka i čuvara škole. Tog jutra je sa dva očeva pištolja i punim rancem molotovljevih koktela ušao na ulazna vrata škole i zapucao. Prvo je ubio čuvara i dve dežurne devojčice, a onda ušao u kabinet za istoriju gde je njegovo odeljenje imalo čas. Ubio je još šestoro vršnjaka, dok je njih troje i nastavicu istorije teško ranio. Dvanaest dana kasnije, još jedna devojčica je podlegla povredama.

U krvavom piru Koste K., ubijeni su čuvar Dragan Vlahović, Mara Anđelković, Andrija Čikić, Ana Božović, Adriana Dukić, Katarina Martinović, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ema Kobiljski i Sofija Negić.

Dečakov otac Vladimir Kecmanović je u pritvoru, a protiv njega i Kostine majke Miljane, vode se parnični i krivični postupak koji su pokrenuli roditelji ubijene dece i država.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike