Obrt u vezi sa slučajem vredne ikone "Umiljenje": Vladica je nije ukrao, već uz blagoslov vraćao na Svetu Goru (FOTO)

13.06.2024

12:21

0

Vladici Stojkoviću, osumnjičenom za krađu vredne ikone sa Svete Gore, nije određen pritvor

Obrt u vezi sa slučajem vredne ikone "Umiljenje": Vladica je nije ukrao, već uz blagoslov vraćao na Svetu Goru (FOTO)
Copyright Profimedia/Printscreen

Sud u Leskovcu nije prihvatio predlog Osnovnog javnog tužilaštva da se Vladici Stojkoviću, osumnjičenom za krađu vredne ikone "Umiljenje" sa Svete Gore, odredi pritvor, već je naložio da se brani sa slobode. Vrednost ikone, stare više od dva veka, kako je naveo ministar Ivica Dačić, procenjena je na 82 miliona dinara.

Printscreen/YouTube/Jasna Madam Farmasi Aleksic
Otac Simeon Karuljski

Osumnjičenom je sudija odredio meru zabrana prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa određenim licima i zabranu napuštanja boravišta uz privremeno oduzimanje putne isprave, na koju odluku će se, kako je saopštilo tužilaštvo, žaliti.

- Radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, te prikupljanja dokaza i podataka koji su potrebni da bi se moglo odlučiti, javni tužilac je doneo naredbu o sprovođenju istrage - navode iz tužilaštva.

Branilac osumnjičenog Nenad Mihajlović tvrdi za "Rešetku" da su navodi iz krivične prijave protiv njega lažni, i to greškom treće osobe.

- Vladica i njegov sin su dobili blagoslov monaha Simeona i Alekseja, koji žive na Svetoj Gori, na Karulji, da čuvaju ikonu zbog trenutne bolesti oca Simeona, a da je u slučaju njegove nemoći i vrate na Svetu Goru. Vladica je i doneo sa Svete Gore. I nije otkrivena pretresom. Već je dobrovoljno predao tražeči da bude adekvatno čuvana - tvrdi Mihajlović.

bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike