Petak, dan kada se izriče presuda Simoviću za pokušaj ubistva Sretka Kalinića

22.07.2021

15:36

0

Autor: A. B.

Iz bezbednosnih suđenje Simoviću se održavalo u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, a sutra će tamo biti izrečena i presuda

Petak, dan kada se izriče presuda Simoviću za pokušaj ubistva Sretka Kalinića
Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Viši sud u Beogradu izreći će sutra prvostepenu presudu nekadašnjem pripadniku “zemunskog klana” Milošu Simoviću, povodom optužbi da je pokušao da ubije pripadnika istog klana Sretka Kalinića u Hrvatskoj 2010. godine, dok su bili u bekstvu od srpskih pravosudnih organa.

I Simović i Kalinić se sada nalaze u zatvoru u Požarevcu, gde izdržavaju maksimalne zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Ðunđića 2003. godine, niza zločina koje su izvršili kao pripadnici “zemunskog klana”, ali i više ubistava u Beogradu 2004. godine.

Pročitajte još:

Iz bezbednosnih suđenje Simoviću se održavalo u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici, a sutra će tamo biti izrečena i presuda.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

U završnoj reči, Više javno tužilaštvo je predložilo sudu da Simovića oglasi krivim i osudi po zakonu, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Simović se izjasnio da nije kriv i rekao da očekuje oslobađajuću presudu, dodajući da ga za delo ne tereti ni Kalinić.

Na prošlom suđenju krajem maja, Kalinić je odbio da svedoči u statusu oštećenog protiv Simovića, tvrdeći da mu je načelnik službe obezbeđenje požarevačkog zatvora Zabela, u kom obojica služe maksimalne kazne zatvora, zabranio da svedoči i tereti Simovića.

Simović je tada zamolio sud da ga ne dovodi na izricanje presude kako se ne bi pravili dodatni troškovi.

On je i na početku suđenja u aprilu negirao krivicu, navodeći da neće iznositi odbranu, jer nema od čega da se brani.

Printscreen/Youtube

Na ranijim suđenjima za druga krivična dela, Simović je potvrdio da je nakon svađe, pucao u Kalinića, jer se plašio da će on ubiti njega.

Kalinić i Simović uspeli su da pobegnu iz zemlje nakon ubistva premijera i akcije “Sablja” u martu 2003. godine i do ovog događaja odolevali su hapšenju, sarađujući u novim krivičnom delima uz pomoć jataka iz regiona.

Za njima je sve vreme bila na snazi Interpolova poternica Srbije.

Međutim, među njima je, kako su ranije ispričali pred sudom, došlo do svađe prilikom roštiljanja na jezeru Rakitje pored Zagreba. Simović je tada pucao u Kalinića u stomak i grudi i pobegao.

Kalinić je završio u bolnici u Zagrebu, a nakon oporavka izručen je Beogradu. Simović je uhapšen dva dana nakon pucnjave u blizini granice sa Hrvatskom.

Istragu za ovaj pokušaj ubistva sprovelo je hrvatsko pravosuđe i predmet ustupilo srpskim organima.

Optužnicu protiv Simovića sada zastupa Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Apelacioni sud u Beogradu je u avgustu 2013. godine je potvrdio presudu Specijalnog suda, kojom su Kalinić i Simović osuđeni na po 40 godina zatvora zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici “zemunskog klana”.

Oni su 2008. osuđeni na maksimalnu kaznu u odsustvu, ali su nakon hapšenja tražili ponavljanje suđenja na kojem su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Ista kazna im je izrečena i u postupku koji je vođen protiv njih i Luke Bojovića i Vladimira Milisavljevića, koji su oslobođeni, zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva.

Pročitajte još:

Kalinić je u februaru 2012. godine pokušao bekstvo iz pritvorske jedinice Specijalnog suda u Beogradu, ali je u tome sprečen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi