Ko je drugi organizator propalog ubistva Belivuka i Miljkovića u Tivtu? Škaljarsko-barsko-zemunski klan

04.08.2021

09:29 >> 12:04

0

Autor: 24sedam

Zaštićeni svedok, čije je kodno ime Kamenko Kučki, tužiocima je ispričao sve detalje kriminalnog plana

Ko je drugi organizator propalog ubistva Belivuka i Miljkovića u Tivtu? Škaljarsko-barsko-zemunski klan
Copyright Veljko Belivuk YouTube

Škaljarsko-barsko-zemunskim klanom u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) nazvana je grupa za čiji račun je navodno planirana likvidacija Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, krajem januara u Tivtu.

U spisima tog tužilaštva, kako pišu „Vijesti“, navodi se da još nisu utvrdili identitet jednog od organizatora koji je sa Jankom Vukadinovićem (31) okupio ekipu i tražio glave Belivuka, Miljkovića i navodnog šefa „kavačkog klana“ Slobodana Kašćelana.

Pročitajte još

Zaštićeni svedok, čije je kodno ime Kamenko Kučki, tužiocima je ispričao sve detalje kriminalnog plana, a deo podataka dobili su i od zaštićenog svedoka Hasana Turkovića.

Miljković i Belivuk Printscreen

Njihove izjave potkrepljene su porukama koje su pripadnici kriminalne organizacije međusobno razmenjivali preko kriptovane aplikacije, proizilazi iz optužnice koju potpisuje glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Pravi si brat

– U jednoj od poruka, Janko Vukadinović saopštava Kamenku: „Nisam nikoga ostavio, pa neću ni tebe, brate, jer si pravi brat! Čitav škaljarko-barsko-zemunski stoji iza tebe, brate, samo polako, ako ne može da se odradi, nalijevo krug i idemo dalje, nećemo da letimo. Bitnija mi je tvoja sloboda no sve napravice, sve pare, đe je ljudi, brate, i drugova” – piše u optužnici.

Slobodan Kašćelan in4s.net

Optužnica je 7. jula podneta protiv Vukadinovića, Mila Jovanovića (34), Radovana Stanišića (35), Almire Mujahodžić (21), Momčića Milića (40) i Dušana Ivanovića (41).

SDT ih tereti za pokušaj ubistva Belivuka zvanog Velja Nevolja, Miljkovića i Kašćelana.

Sve tri likvidacije hapšenjem osumnjičeniih sprečili su inspektori doskorašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala.

Vrbovanje

Mujahodžić, zaštićeni svedok i svedok saradnik deo su grupe koju je Vukadinović direktno vrbovao da odradi prljave poslove, a sa ostalima se nije poznavao, piše u optužnici.

U tom aktu, citirane su izjave zaštićenog svedoka i svedoka saradnika.

Navodi se da je Jovanović od nepoznatog organizatora te krimi-grupe dobio naređenje da za njegov račun ubija, prikriva tragove ubistava, pali automobile koje su koristili…

Plan likvidacije skovan u Spužu Printscreen/Youtube

– Radovan Stanišić prihvatio je zaduženje da preuzima i čuva oružje namenjeno za ubistva, predaje ga izvršiocima, iznajmljuje „štek” stanove za izvršioce ubistava, donosi im hranu, čuva automobile za izvršenje krivičnih dela – piše u optužnici.

Metak na čekiranju

Specijalni tužilac objašnjava da se Vukadinović i Stanišić ne poznaju, ali da je tridesetpetogodišnjak uprkos tome sinhronizovano delovao po naredbama drugog šefa te krimi-grupe.

Zaduženje da izvršava ubistva navodno je prihvatio i zaštićeni svedok. On je pred specijalnim tužiocima ispričao da je Stanišić nabavio oružje za likvidaciju dvojice Beograđana, a da su ga on i Jovanović isprobavali 21. januara u Tivtu.

Tog dana, tvrdi zaštićeni svjedok, dobili su uputstva od Vukadinovića – da Nevolju i Miljkovića ubiju sutradan, dok budu u redu za čekiranje na tivatskom aerodromu.

Hapšenje Belivuka na aerodromu Printscreen

Stanišić je tvrdio da nije član nijedne kriminalne organizacije, da nije ni video pištolje za koje je optužen da ih je nabavio i da nikoga nigde nije vodio da puca.

Pred specijalnim tužiocima je ispričao da je dva meseca pre hapšenja kod njega u Tivat došao Vladan Mijušković sa Milem Jovanovićem zbog kupovine automobila i da su se zadržali nekoliko dana zbog sređivanja dokumentacije.

Ima neka tajna šifra

Rekao je i da je desetak dana pre hapšenja kod njega došao Jovanović i pitao ga da li negde može da iznajmi stan na mesec dana, kako bi došao sa devojkom, nakon čega je pitao komšije da mu izdaju stan, što su i učinile.

On, međutim, nije želeo da otkrije šifru za svoj kriptovani telefon, niti da im kaže ko je upisan u toj aplikaciji.

On je tužiocima detaljno objasnio kako je “upao” u klan, kako su tekli dogovori za likvidaciju “neprijetelja” (Kašćelana), ali i kako je plan promenjen, kao i da su kao prioritetna mete označeni Belivuk i Miljković.

Detaljno je opisao uloge svih optuženih, navodeći da je uspeo da fotografiše Mujahodžića, kad su ga kod njega poslali za kriptovani telefon namenjen optuženom Miliću.

Rekao je i da mu se Stanišić predstavio kao Dibala, a da je, kad su ga dovezli do Tivta, saznao da za likvidaciju Belivuka i Miljkovića treba da dobiju između 500.000 i 700.000 evra.

Mrtav Belivuk za opstanak klana

– Objašnjava i komunikaciju sa Vukadinovićem, koji mu je izneo da Belivuk treba da bude ubijen na aerodromu, gde nema puno policije, i da je to jedini izlaz za opstanak klana. Vukadinović mu je rekao da je Belivuk glavna meta, jer je on ubio 20 njihovih drugova, i da treba da mu priđe i puca mu u glavu, a ako bude mogao, da ubije i Miljkovića – piše u optužnici.

Prema njegovom iskazu, Vukadinović mu je rekao da je dogovoreno sve, pa i bekstvo, a da će u slučaju hapšenja novac dobiti njegova porodica.

Pročitajte još

Belivuk i Miljković, koji su saslušani kao svedoci oštećeni, ispričali su da ne znaju nikoga od ekipe koja je planirala njihovo ubistvo i da su u Crnu Goru došli na babine kod Radoja Zvicera, a potom tu ostali još nekoliko dana da sa njim proslave i slavu.

Rekli su i da ne znaju zašto bi ih neko ubio.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike