Pljačka kod Bubanj potoka ušla u anale: Presreli transport novca, uzeli 4,1 milion i kupili 70 stanova

23.11.2023 | 19:55

Autor: 24sedam

Pljačka 4,1 milion maraka "Jubanke" ušla u balkanske anale

Copyright Profimedia

Pljačka transporta novca nekadašnje "Jubanke" a.  d. iz Beograda predstavlja najveće razbojništvo počinjeno na prostoru Balkana. 

Razbojnici su 22. novembra 2000. oteli 4,1 milion nemačkih maraka i nikada nisu uhvaćeni. Ako po prostoj računici ovaj bogati plen pretvorimo u kvadratne metre stambenog prostora, ispada da su razbojnici u tom trenutku netragom odneli 3.500 kvadrata. 

Pljačka je izvedena munjevito, a pljačkaši su bili dobro obavešteni o putanji kretanja novca. Toga jutra, transport novca je krenuo iz centralnog trezora banke u Ulici srpskih vladara (današnja Ulica kralja Milana) na broju 11, kod  "Londona". Krajnji cilj im je bio Makedonija. 

"Nisanom" presekli put

Ali, trojica napadača su na auto-putu Beograd - Niš, kod Nastavnog centra Vojske Jugoslavije kod Bubanj potoka, automobilom "nisan" presekli put kombiju "Jubanke" u kome su bili blagajnica, vozač i tri člana obezbeđenja. 

Dvojica razbojnika, jedan s maskom na glavi a drugi nemaskiran, naoružana automatskim oružjem i pištoljima, prišla su kombiju. Dok je treći pljačkaš ostao u "nisanu", dvojka je razoružala radnike banke i otela im četiri pištolja i mobilni telefon. Potom su uzeli džakove s 4.000.000 maraka i 67.000 švajcarskih franaka.

Posle pljačke, napadači su pobegli ka Nišu, a policija je utvrdila da su registarske tablice s "nisana" ukradene u Beogradu sa automobila "tojota".

Služba za informisanje samo je saopštila da su opljačkana devizna sredstva bila namenjena dotacijama računa banke u inostranim bankama preko kojih se obavlja platni promet sa inostranstvom i plaća po nalozima komitenata.

Saslušanja, saslušanja, saslušanja...

Radnici obezbeđenja "Jubanke", dva dana posle pljačke, saslušavani su u prostorijama beogradske policije.

Koministar MUP-a Božo Prelević (posle 5. oktobra svim ministarstvima su upravljala trojica koministara iz DOS-a, SPO-a i SPS-a) saopštio je da o pljački "Jubanke" nema novih informacija, ali da je operativna akcija u toku.

Ipak, nezvanično se pričalo da je cela pljačka fingirana i da je prenaduvana suma koju su navodno odneli pljačkaši. Govorilo se da su razbojnici, očigledno, imali svog čoveka u banci i da je sve urađeno po dogovoru. Banka je tada bila pod istragom države i nestanak 4,1 miliona maraka im je dobrodošao. 

Ove priče nikada nisu rasvetljene, zato niko nije ni uhapšen.

Bonus video

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam