Otkriveno novih 62 fotografija čistog zla: Belivukov klan je najkrvoločniji do sada, prošlog avgusta napravili pokolj

14.08.2021

14:29 >> 09:17

0

Reč je o ubistvima Aleksandra Gligorijevića, zvanog Puki, Gorana Veličkovića, zvanog Goksi, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje

Otkriveno novih 62 fotografija čistog zla: Belivukov klan je najkrvoločniji do sada, prošlog avgusta napravili pokolj
Copyright Miljković i Belivuk/Printscreen

Pojavilo se čak 62 nove fotografije iz kuće strave u Ritopeku koje je klan Veljka Belivuka (35), zvanog Velja Nevolja, i Marka Miljkovića (30), zvanog Marko Mesar, snimio kako bi ovekovečio zverska mučenja i ubistva petorice muškaraca čija su tela posle toga iskasapljena, samlevena i bačena u Dunav.

Reč je o ubistvima Aleksandra Gligorijevića, zvanog Puki (12 fotografija), Gorana Veličkovića, zvanog Goksi (22 slike), Lazara Vukićevića (17 slika), Zdravka Radojevića (5 fotografija) i Milana Ljepoje (6 slika).

Javnost je imala priliku da vidi delove ovih snimaka u nekoliko navrata, ali tek sada, posle uvida u kompletan materijal, jasno je da najveći deo najužasnijih prizora iz “klanice” u Ritopeku, zapravo, nije bio objavljen. Te fotografije, koje su članovi klana delili preko mobilnih telefona sa aplikacijom “Skaj”, sada su deo optužnice protiv njih na 322 strane.

S druge strane, analiza materijala, uz još neke dosad nepoznate detalje iz optužnice, pruža mnogo novih, direktnih i indirektnih informacija o neverovatnom stanju svesti članova Veljinog klana, njihovim motivima i načinu funkcionisanja.

Prva žrtva čije je ubistvo ovekovečeno na ovaj jezivi način bio je Aleksandar Gligorijević Puki. Uživanje i “kreativnost” u mučenju, ponižavanju i kasapljenju su na vrhuncu pri zverskim ubistvima Goksija Veličkovića i, posebno, Lazara Vukićevića, posle čega je kod članova klana primetan “zamor materijala”. Naredna ubistva su manje krvava i manje se fotografišu tela žrtava.

Puki sa Lalićem/Foto: Instagram

Od 60 fotografija, na čak 39 su prizori mučenja i kasapljenja Goksija Veličkovića (17 slika) i Lazara Vukićevića (22 slike), koja su se odigrala tokom krvavog avgusta 2020. godine. Na nekim slikama su Veličković i Vukićević najverovatnije još živi. Njih dvojica su posle smrti kasapljeni sa najvećom pažnjom, a zatim su odsečeni delovi tela “aranžirani” i slagani na najbizarnije načine, posebno kod Vukićevića, za koga je Belivuk tražio da bude mučen sa “102 odsto” zalaganja pripadnika klana.

Tako dobijene groteskne “figure” su snimali i te fotografije delili sa posebnim zadovoljstvom pre nego što bi ostatke samleli i bacali u Dunav.

– Ovakve grozote čine veliki deo materijala i očigledno je da su na to polagali mnogo pažnje. Verujemo da su to radili kako bi demonstrirali svoju moć i snagu pred konkurentskim klanovima. U svetu te vrste kriminalaca brutalno poniženje se shvata kao možda i gora sudbina od smrti – kaže izvor “Blica” upoznat sa slučajem.

Prema Milanu Ljepoji su, s druge strane, očigledno imali dozu respekta – imponovala im je njegova karijera u pljačkaškoj bandi “Pink Panter” – i on je posle smrti manje ponižavan od Goksija i Vukićevića.

“Nije vredan dranja…”

S druge strane, jedan mladić koga su zlostavljali, a na kraju i silovali na stadionu Partizana jer su verovali da ih “cinkari”, izbegao je smrt samo zato što su procenili da je suviše beznačajan da bi se toliko trudili oko “dranja” u Ritopeku. “Dranje” je bilo šifra za ubistva po principu Ritopek – mašina za mlevenje mesa – bacanje samlevenih ostataka u Dunav.

– Hahaha, isekli bi(smo) i ovoga nego nijen vredan posla… Hahaha, pustili smo ga da ne moramo i njega da deremo – napisao je Marko Miljković članovima grupe 10. avgusta 2020. preko aplikacije “Skaj”.

Printscreen/Pink

Zlostavljanje se dogodilo i na stadionu u Humskoj

– Sreća njegova neleteo je u ponedeljak kad je gužva – odgovorila je Marku Miljkoviću jedna osoba koju tužilaštvo nije uspelo da identifikuje.

Podsećanja radi, avgust 2020. je bio vrhunac krvoločnosti klana Belivuk – Miljković. Dana 3. avgusta je zverski ubijen Goksi Veličković, a već 14. avgusta su vojnici klana u Ritopeku ubili Lazara Vukićevića, koji je najužasnije od svih mučen i ponižavan. Veruje se da su istog dana u inostranstvu Belivuk i Miljković ubili još najmanje dvojicu kriminalaca iz konkurentske grupe.

Čupanje noktiju, baš smešno

Tokom tog krvavog avgusta 2020. godine članovi klana su bili opjeni vlastitom moći i krvoločnošću, što se vidi iz poruka preko “Skaja” koje pucaju od smeha i “humora”. Tako se u porukama razmenjenim 12. avgusta pominje da su jednoj od žrtava čupali nokte i naprosto ne mogu da obuzdaju smeh i zadovoljstvo zbog te “inovacije” u mučenju.

Miloš Budimir, pripadnik klana: “Može Bari (optuženi Srđan Lalić), on je majstor za nokte da ti sredi”.

Marko Budimir, pripadnik klana: “A ti samo kolješ, zaboravio sam”.

Miloš Budimir: “Ne, brate, Beri (Srđan Lalić) čupa nokte, to nisi znao, to je novost, na živo sve sa armiračkim klještima”.

Srđan Lalić: “Hahahahahah”.

Sličnih “veselih nota” ima i u drugim porukama razmenjenim tokom avgusta uz fotografije iskapljenih žrtava:

Belivuk: “Vidi, lutko, Meksiko u sred Beograda hahahah”.

Belivuk: “Evo ti sveža (fotografija obezglavljenog tela) ahahah”.

Belivuk: “Ahahahah ova glava mnogo priča odsecite je”.

Miljković: “Hahahah samo seckanje brate”.

Belivuk i Srđan Lalić/Pink/Printscreen

“Bili smo uigrani u mlevenju i dobro je išlo”

Odlaganje tela žrtava je bio višesatni krvavi proces koji je bio doveden do savršenstva. Kako je tužilaštvu ispričao Bojan Hrvatin, jedan od optuženih, “uigrani smo bili i dobro je išlo”.

U optužnici je do tančina naveden proces tranžiranja i mlevenja tela žrtava (ovde nećemo ulaziti u te detalje), u čemu su zbog efikasnosti učestvovale najmanje tri osobe. Ništa nije bilo slučajno – procedura sečenja, to jest kako se koji deo tela “tretira”, jasno se znala i strogo poštovala.

Ono što bi za svaku normalnu osobu bio užasavajući posao, optuženi član klana Bojan Hrvatin je u tužilaštvu opisao kao maltene svakodnevni inženjersko-tehnološki proces.

– Iza toga (tranžiranja) ide mlevenje. To mlevenje traje, zbog punjenja, sat i po vremena, ako zakoči, ako ne, to ide brzo. Sve što je prskalo skuplja se rukama. Posle toga se pune džakovi, prvo u jedan, pa u drugi da se ne bi kontaminirao auto ili usput nešto da ne ispada. Bio je šest džakova. Odvozili su ih kilometar, kilometar i po dalje do Dunava. Onaj ko ulazi u vodu obuče ribarsko odelo, veže se za struk konopcem, drugi kraj konopca se drži da ovog struja ne povuče. Taj u vodi ide što dublje sa džakom. Kad vidi da više ne može, skalpelom iseče dno džaka i što dalje od sebe istrese sadržaj u vodu – opisao je Hrvatin.

Da su u ovom procesu učestvovali i Belivuk i Miljković tužilaštvo je zaključilo i iz poruka razmenjenih 4. avgusta. Belivuk tog dana Miljkoviću i još neidentifikovanim osobama tog dana šalje glasovnu poruku u kojoj se žali da zbog količine posla u Ritopeku ne može da stigne na neke druge obaveze.

– Braćo, nije realno danas! Evo nas ovde, upravo ulazim, tako da sigurno dva-tri sata posla, posle imam čišćenje, kupanje… Braćo, ja do pet nemam šanse da završim i neću biti nizašta… I ovi momci što su sa nama ne mogu fizički da stignu – objašnjava Belivuk.

Pročitajte još:

Hranili se ponižavanjem i mučenjem žrtava

Kriminolog Dobrivoje Radovanović je ranije za “Blic” izjavio da je Belivuk imao “jako visoki stepen agresivnosti, impulsivnosti, manipulativnosti, narcisoidnosti…” Da je kroz svoja nedela pokazivao koliko se hranio ponižavanjem i mučenjem drugih ljudi, te da takav karakterističan sklop ličnosti govori da je reč o psihopati.

– Klan Veljka Belivuka bio je satkan od ljudi koji su istog profila ličnosti. Svi oni imali su visok stepen divljaštva i zverstva. Jednostavno su sa istom strukturom ličnosti pronašli i ujedinili u zlu. Imali su isti način postupanja prema ljudima, sa željom da ih što više ponize i muče. Upravo iz tog razloga snimali su mučenje i kasapljenje žrtava i to sve slali kao jasnu poruku protivnicima šta im se može dogoditi. Motiv im je upravo bio njihovo zastrašivanje – objasnio je Radovanović.

Radovanović smatra da je kriminalna organizacija kojom su rukovodili Belivuk i Miljković bila neuporedivo brutalnija od “zemunskog klana”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike