U "srpskom Alkatrazu" izdržavaju kaznu i pripadnici ozloglašenog klana: Osuđeni da umru iza rešetaka

16.08.2021

06:00 >> 07:20

0

Autor: j.jovanovic

U ovom zatvoru važe posebno stroge mere, a od 2010. prvi je u njega ušao Milorad Ulemek Legija

U "srpskom Alkatrazu" izdržavaju kaznu i pripadnici ozloglašenog klana: Osuđeni da umru iza rešetaka
24sedam/Goran Sivački - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ninoslav Jovanović (48), iz sela Malča, poznatiji po nadimku “malčanski berberin”, pravosnažno je 5. avgusta ove godine osuđen na najstrožu kaznu koje poznaje srpsko zakonodavstvo, a to je doživotna robija.

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda koji je ovog višestrukog povratnika silovatelja osudio na tu kaznu. Presuda je doneta po izmenama Krivičnog zakona Republike Srbije po kojem je za najteže sekusalne zločine i najteža ubistva predviđena kazna doživotne robije.

Pročitajte još:

Jovanović, koji je ovakvu kaznu, po mišljenju suda, zaslužio jer je 20. decembra 2019. oteo devojčicu (12) na putu do škole, nekoliko nedelja bežao sa žrtvom ispred policijske potere i pri tome se seksualno iživljavao nad njom. Sud je zaključio da za ovog višestrukog povratnika ne postoji mogućnost resocijalizacije i da će zauvek predstavljati opasnost po društvo.

MUP

I Dejan Dabović iz Herceg Novog osuđen je na doživotni zatvor zbog ubistva Dušanke Jocović (25) u Novom Sadu. Ovaj zločin je okvalifikovan kao ubistvo na svirep i podmukao način.

Takođe, ukoliko Specijalno tužilaštvo dokaže navode iz optužnice protiv pripadnika zloglasnog klana Belivuk-Miljković, kojom ih zasada tereti za pet otmica i isto toliko teških ubistava, trgovinu narkoticima, ilegalno posedovanje oružja i zločinačko udruživanje, i ako budu prihvaćene predložene kazne, broj osoba osuđenih na kaznu doživotnog zatvora mogao bi da naglo postane i dvocifren.

Prema pisanju medija, njihov tretman u zatvorima ne bi trebalo mnogo da se razlikuje od tretmana drugih osuđenika.

– Svi oni će prvo proći kroz prijemno odeljenje, gde će boraviti 30 dana, posle ćega će, prema stručnim procenama, biti raspoređeni u paviljone. Biće u grupnim sobama, imaće isti tretman kao i svi drugi, pravo na pakete i posete, naravno, ukoliko budu poštovali kući red i ne budu pravili disciplinske prekršaje – navodi izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Miljković i Belivuk Printscreen

Ipak, jedan od vodećih srpskih advokata Zora Dobričanin Nikodinović spominje jednu činjenicu iz svog bogatog iskustva.

– Praksa je da osobe koje su osuđene pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal kaznu zatvora izdržavaju u takozvanom Alkatrazu, u “Zabeli” – kaže Zora Dobričanin.

“Alkatraz” je popularno ime za najstroži deo najstrožeg zatvora u Srbiji, poseban paviljon gde su smešteni počinioci najtežih zločina. Mere nisu tamo baš uobičajene i ne primenjuju se u drugim zatvorima. Tamo kazne služe i neki pripadnici “zemunskog klana” koji su učestvovali u nizu ubistava i atentatu na Zorana Đinđića.

U “Alkatrazu”, ipak, važe posebno stroge mere, a od 2010. prvi je u njega ušao Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komandant zloglasne JSO, koji je osuđen na 40 godina zbog svoje uloge u ubistvu premijera Zorana Đinđića. To je, bukvalno, zatvor u zatvoru, pa će, najverovatnije, tu stalni smeštaj naći i osuđenici na doživotnu robiju.

Osuđenici u ovom zatvoru nemaju pravo na ljubavnu sobu. Prilikom poseta često se između njih i njihovih porodica nalazi neprobojno staklo, tako da neki od njih nisu imali fizički dodir sa drugim ljudskim bićem godinama, izuzev trenutaka kada im čuvari stavljaju lisice ili ih sprovode držeći ih za miške. Ipak, neki od njih su kasnije dobili pravo na porodične posete, bez barijere od stakla. Ipak, i u “Alkatrazu” imaju pravo na svakodnevnu šetnju od dva sata, kao i na dva telefonska poziva mesečno. Mogu i da primaju pakete. Sve to, naravno, pod uslovom da se drže stroge discipline i ne prave probleme.

Pixabay

Navodno su posle dugogodišnjeg boravka u “Alkatrazu” neki od osuđenih “zemunaca” prebačeni u “Novu Skelu” (novoizgrađeni deo zatvora u Padinskoj Skeli), ili u “Zabelu” u paviljon 7, među opštu populaciju, gde su mere strožije, ali ne mogu da se porede sa Alkatrazom.

Pročitajte još:

Prvi osuđenik, koji pri tome nije ubica, Ninoslav Jovanović, već je prebačen u zatvor u Zabeli. Ali postoji mogućnost da ne služi kaznu u “Alkatrazu”, jer postoji opasnost da ga, ukoliko bude smešten u opštu populaciju, kao pedofila i zlostavljača dece drugi zatvorenici napadnu. Moguće je da će kaznu ipak služiti u “Novoj Skeli”, gde postoji deo za osuđenike koji robijaju zbog najgnusnijih seksualnih delikata. Čak i za najokorelije kriminalce oni su uradili nešto nedopustivo, pa moraju da budu udaljeni od ostalih, “normalnih” robijaša. U “Novoj Skeli” kaznu već služi višestruki povratnik, serijski silovatelj Saša Mega, ali i silovatelj i ubica Tijane Jurić, mesar iz Surčina Dragan Đurić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike