Rođak dečaka (12) koji se obesio u Sjenici: Vršnjaci ga mučili, a direktor pretio lomljenjem vrata

31.10.2023

17:46

0

U školi se, kako tvrdi Aleksandar Pavlović, dogodilo i polno uznemiravanje učenice koje je zataškano

Rođak dečaka (12) koji se obesio u Sjenici: Vršnjaci ga mučili, a direktor pretio lomljenjem vrata
Škola koju je pohađao R. B. - Copyright Privatna arhiva

Samoubistvo dečaka (12) šokirao je Sjenicu. R. B. iz sela Gradac se obesio o drvo na brdu iznad kuće. Rođaci tvrde da je presudio sebi jer je bio žrtva vršnjačkog nasilja, koji je sve nekoliko puta prijavljivao direktoru, ali - uzalud.

Rođak Aleksandar Pavlović objašnjava da je R. B. tri ili četiri puta išao kod direktora Osnovne škole "Branko Radičević", kako bi prijavio da ga zlostavljaju vršnjaci.

- Kad je bio poslednji put, direktor Miljojko Jelić zapretio mu je: "Ako mi dođeš još jednom, polomiću ti vrat". Dečak se uplašio. Ismevali su ga i maltretirali i vršnjaci. On je bio natprosečno inteligentan, roditelji nisu imali novca ni za sveske, ali je i pored toga bio veoma dobar matematičar. To je smetalo njegovim vršnjacima. Osim toga, mucao je, pa je stalno bio na udaru - priča za 24sedam Aleksandar Pavlović.

Naš sagovoronik tvrdi da mali R. B. nije jedino dete koje je maletretirano u toj školi i da ih ima više.

Surovi život u kartonskoj kutiji

Porodica dečaka živi u veoma teškim uslovima. Uz pomoć ljudi dobre volje sagrađena im je kuća, ali iz opštine odbijaju da im priključe struju već tri godine, jer nisu imali plan kuće.

- Živeli su bukvalno u kartonskoj kutiji na onoj hladnoći na Pešteru. Deca, od kojih je R. B. drugi po redu, nemaju nikakve uslove. Nemaju uslove da uvek budu čisti i okupani. Ni kod razredne nije naišao na razumevanje - zaključuje Aleksandar Pavlović.

- I dete profesora, koji se zamerio direktoru, kako sam čuo, prošlo je kroz torturu u školi. Možete zamisliti kroz šta je jadni mali R. B. prošao, jer nije imao zaštitu od roditelja niti od društva, kad su deca kojoj su roditelji neko i nešto, prošla kroz pakao direktora Miljojka Jelića - kaže Pavlović.

Istina o telefonu

Pojavia se i priča u medijima o tome kako je dečak izgubio mobilni telefon, ali je istina drugačija od one koja se pojavila.

- Kad je poslednji put bio kod direktora, uzeo mu je mobilni telefon i otišao na službeni put. Vratio se kući i nije smeo da kaže da mu je direktor oduzeo telefon, jer bi to značilo da je pravio probleme. Babu je slagao da je telefon izgubio. Ona mu je dala drugi aparat i poslala ga da potraži svoj. Dok ga je tražio, izgubio je taj telefon. Kad se vratio kući baba mu je, kako se to u selu kaže, rekla da će ga majka uveče obesiti zbog toga, ali joj je on rekao "Neće ona, ja ću sam". Niko to nije shvatao ozbiljno. Direktor škole je, posle samoubistva, po učenici poslao telefon, a u međuvremenu je pronađen i babin, ali deteta više nema - objašnjava Pavlović.

Škola u koju je išao R. B, kako kaže naš sagovornik, problematična je i osim vršnjačkog nasilja koje je trpeo dečak, dogodilo se i polno uznemiravanje učenice.

Zataškano polno uznemiravanje

- Slučaj sa ćerkom mog školskog druga dogodio se neposredno posle njegove smrti. Nastavnik matematike A. V, koji je doveden iz Kraljeva, iskoristio je poverenje učenice tada sedmog razreda. To se dešavalo od decembra meseca, ali je polno uznemiravanje otkriveno tek u aprilu ove godine. Posle toga, nastavnik je 4. maja udaljen iz škole, a i pored krivične prijave slučaj mesecima tapka u mestu - tvrdi Pavlović.

U školi je, kako kaže naš sagovornik, bilo i drugih problema.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike