Bivši ukrajinski obaveštajac ostaje u Srbiji: Apelacioni sud odbio izručenje Andrija Naumova, a evo šta će biti sa njim!

06.10.2023 | 10:30

Autor: Mi. S.

Naumov će posle odsluženja zatvorske kazne napustiti Srbiju i neće moći da uđe u našu državu pet godina

Copyright Printscreen/YouTube/ ТСН/Radio Svoboda/Shemi

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je odbijanje izručenja bivšeg ukrajinskog obaveštajca Andrija Naumova (41), koji je priveden u junu 2022. godine. On je u međuvremenu osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu u Višem sudu u Nišu, jer je 7. juna prošle godine pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju u vozilu u kome se nalazilo 592.990 evra, 120.000 dolara i dva smaragda.

Odlukom Apelacionog suda u Nišu od 29. septembra ove godine potvrđena je odluka Višeg suda u Nišu kojom je odbijeno izručenje Naumova organima pravosuđa Ukrajine, navoidi se u saopštenju na sajtu niškog Apelacionog suda.

Viši sud u Nišu je krajem septembra osudio Naumova na godinu dana zatvora zbog pranja novca, ali mu je uračunao 10 meseci koje je proveo u pritvoru. Posle odsluženja zatvorske kazne, koja će isteći za manje od dva meseca, Naumovu će biti zabranjen ulazak u Srbiju na pet godina. Novac i dragocenosti pronađene prilikom hapšenja su oduzete, a izrečena mu je i novčana kazna od 200.000 dinara (oko 1,7 hiljada evra).

Naumov je nekada radio u Državnom tužilaštvu, Službi bezbednosti Ukrajine i Državnoj agenciji za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao pred početak rata sa Rusijom, a nakon hapšenja predsednik Volodimir Zelenski oduzeo mu je čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom. Ukrajina traži Naumova zbog sedam krivičnih dela, uglavnom ekonosmkih. On je tvrdio da bi ekstradicija za njega značila smrtnu kaznu.

Bonus video

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam