Istraga o nožu u osnovnoj školi: Evo zašto je učenica donela sečivo

03.10.2023

15:01

0

Devojčica izjavila da je ispala naivna, kaže direktor osnovne škole

Istraga o nožu u osnovnoj školi: Evo zašto je učenica donela sečivo
Copyright Printscreen/Google Maps

Učenica osmog razreda M. P. donela je u dvorište Osnovne škole "Tanasko Rajić" u Čačku nož jer ju je drug Ž. S. zadirkivao da li sme da donese sečivo. Ovo je, nakon prikupljenih informacije od svih učesnika incidenta objavio direktor škole Milorad Tešić.

- Učenica je u petak 29. septembra, oko 13 časova, donela nož. Nastavnica ove škole, na poziv učenika, izašla je u dvorište i od učenice M.P. uzela nož koji je držala u torbi. Učenica nož nije vadila iz torbe i pokazala ga je ispred školskog dvorišta samo pojedinim učenicima tako što je odšnirala ranac. Ona je mirno predala nož i izjavila da je ispala naivna. Dovedena je u kancelariju direktora i dala izjavu - navodi direktor.

Nije htela nikoga da povredi

Škola je potom pozvala Interventnu jedinicu MUP-a. Po iskazu učenice i učesnika u ovom događaju nož nije ponela da bi se sa bilo kim obračunala i da nije imala nameru da bilo koga povredi. Rekla je da je tako postupila jer se prethodnih dana zadirkivala sa učenikom Ž.S. i da je izazivao da li sme da ponese nož u školu. Izjavu učenice su potvrdili svedoci, navodi Tešić i dodaje da je panika bespotrebno proširena.

Na pitanje zašto je pozvana intervetna jedinica MUP-a, direktor škole u Čačku je istakao da je poziv njima upućen pre bilo kakvih prikupljanja informacija kada je nastavnica dovela devojčicu sa nožem u kancelariju. Oko pokretanja bilo kakvih eventualnih prekršajnih ili krivičnih prijava, dodaje da nema informacije, i ističe da devojčica nakon incidenta nije privedena i da je po davanju izjave sa ocem otišla kući.

Direktor nije čuo za viber grupe

Roditelji učenika ove škole, kada su komentarisali slučaj sa nožem, naveli su, takođe, da u školi postoje interne viber grupe među učenicima u kojima jedni drugima prete, ali je direktor naveo da oni sa tim nisu upoznati.

- Škola je preuzela odgovarajuće mere postupa po ustaljenoj proceduri. U slučaj su svako u svojoj nadležnosti uključeni MUP, Školska uprava i Centar za socijalni rad - navodi Tešić.

Nema vršnjačkog nasilja

Ovaj slučaj zabrinuo je i uznemerio mnoge roditelje u Čačku, a otac jednog od dečaka koji pohađa ovu školu, naveo je da se spekulise da bi uzrok donošenja noža u školu mogla biti činjenica da su pojedina deca ranije na određeni način "malteritala" njenog brata, bacivši ga u kantu. Direktor je, međutom, i to demantovao.

- Škola je u tom slučaju izvršila sve istražne radnje i utvrdila da vršnjačkog nasilja nije bilo, za šta ima i dokaze. Napominjemo da učenica i ostali učenici u toku uzimanja izjava o ovom slučaju kada je oduzet nož, nisu kao razlog naveli vršnjačko nasilje nad njenom braćom - rekao je za RINU Tešić.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike