Oglasio se zaštitnik građana povodom slučaja devojčice (2) koja je pronađena u autu u Železniku: "Nema ime, ni JMBG"

22.09.2023

19:55

0

Zaštitnik građana je pokrenuo ispitni postupak povodom slučaja devojčice koja je 20.09. dovedena u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj

Oglasio se zaštitnik građana povodom slučaja devojčice (2) koja je pronađena u autu u Železniku: "Nema ime, ni JMBG"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, dan nakon što je pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, po sopstvenoj inicijativi, saopštio je da hospitalizovana devojčica (2), kao ni njena braća i sestre nemaju lična imena, kao ni Jedinstveni matični broj građana (JMBG).

- Dan nakon pokrenutog ispitnog postupka utvrdili smo da devojčica koja je hospitalizovana u Tiršovoj, kao ni njena braća i sestre nemaju lično ime niti JMBG - saopštio je Pašalić.

Podsećamo, zaštitnik građana je pokrenuo ispitni postupak povodom slučaja devojčice koja je 20.09. dovedena u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj ulici, u pratnji policije.

24sedam/Goran Sivački
 

Iz Kancelarije zaštitinika građana podsećaju da, u skladu sa odredbama Porodičnog zakonika i Zakona o matičnim knjigama, u slučaju da u roku od 30 dana od dana rođenja, detetu nije određeno lično ime, organ starateljstva postaje nadležan za određivanje ličnog imena.

Zaštitnik građana je juče pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rad Beograd i već danas utvrdio i da se porodica nije nalazila u evidenciji organa starateljstva do događaja od 20. septembra.

"Kao i do sad, Zaštitnik građana aktivno prati rešavanje problema pravno nevidljivih pripadnika romske zajednice, s obzirom na to da uprkos naporima nadležnih organa i dalje postoje građani koji su pravno nevidljivi", ističe se u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike