Kombijem punim migranata sleteo u reku i ostavio ih da potonu: Mlada majka (23) poginula pred očima dece

19.12.2020

21:05 >> 21:16

0

Autor: E. H.

Državljanin Srbije Srećko K. (46) osuđen na 10 godina zatvora u Hrvatskoj. Nakon nesreće pobegao kroz minsko polje, ali je uhvaćen na graničnom prelazu

Kombijem punim migranata sleteo u reku i ostavio ih da potonu: Mlada majka (23) poginula pred očima dece
kombi nesreca reka - Copyright Profimedia

Umesto šest i po godina, državljanina Srbije Srećko K. (46) provešće 10 godina u jednom od hrvatskih zatvora zbog krijumčarenja 11 migranata, koje je vozio u kombiju i potom njime sletio u reku Kupu. Tom prilikom mlada Avganistanka (23) poginula je na očigled supruga i dece!

Kaznu je Srećku K. povećao Vrhovni sud po žalbi tužilaštva, preinačivši odluku sisačkog Županijskog suda, piše Jutranji list. Osuđen je zbog krijumčarenja migranata, teškog dela protiv opšte sigurnosti, kao i napada na policiske službenike.

Profimedia

Osim Srećka, prema sporazumu iz 2019, sankcionisan je i ostatak ekipe – Ivan Đ. (45), Fehim H. (45) i Danijel P. (21), koji su uhapšeni nedugo nakon nesreće, dok je Srećko pobegao kroz minska polja ostavivši dokumenta i mobilni telefon.

Nakon nemilog događaja u Slatini Pokupskoj prošlog avgusta, i dok su unesrećenim ljudima u kombiju, među kojima je bilo i četvero dece, pomagali policajci, Srećko se skrivao, a uhapšen je pet dana kasnije u autobusu na graničnom prelazu Bajakovo.

Pročitajte još

Kako je utvrđeno tokom istrage, sve je počelo 25. avgust 2019. kada su Ivan Đ. i Srećko K. po prihvatnim centrima za migrante u BiH ostavljali svoje vizitke migrantima da ih kontaktiraju ako se odluče za ilegalan ulazak u Evropsku uniju. Nije dugo trebalo da Ivan Đ. primi poziv nesretnih ljudi, koji su za 5.000 evra pristali na prevoz od Gline do granice sa Slovenijom.

Pre nesreće hrvatska policija je pokušala da zaustavi Srećka, ali je on to odbio i pokušao da ih izgura s puta

Srećko K. strpao ih je u kombi i zaputio se s njima magistralnim putem kroz Gornje Taborište, ali su nakon 15 minuta policajci uočili sumnjivi kombi i pokušali da ga zaustave. Srećko K. se oglušio na svetlosne i zvučne policijske signale. Dao je gas i naglo menjao pravac kretanja, a naglim kočenjima čak je pokušavao da izgura policijski auto s puta.

Kada je stigao do Slatine Pokupske, s kombijem prepunim ljudi, bez kočenja sleteo je u Kupu. Kombi je počeo da tone, a Srećko K. je kroz vozačev prozor izašao, ostavivši vozilo s migrantima da potone.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike