Saslušani poreski inspektori! Evo kako su se branili u Višem tužilaštvu u Beogradu - "ojadili" državni budžet za 124 miliona dinara

12.09.2023

17:54

0

Nakon saslušanja, tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak da odredi pritvor za osumnjičene

Saslušani poreski inspektori! Evo kako su se branili u Višem tužilaštvu u Beogradu - "ojadili" državni budžet za 124 miliona dinara
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu održana su saslušanja šestoro zaposlenih u Poreskoj upravi. Sumnja se da su izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, kojima je državni budžet oštećen za oko 124,1 miliona dinara.

Nakon saslušanja, tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak da odredi pritvor za osumnjičene. Oni su uhapšeni u okviru proširenja dve istrage koje se vode pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, a koje se odnose na krivična dela poreske prevare u vezi sa porezom na dodatu vrednost (PDV), pranje novca i udruživanje radi vršenja krivičnih dela. Osumnjičeni se terete da su iskorišćavanjem svog službenog položaja omogućili izvršenje navedenih krivičnih dela.

Načelnik filijale Zemun Aleksandar P. na saslušanju je iskoristio svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu u ovoj fazi postupka, dok je poreska inspektorka u toj filijali Dragana S. iznela svoju odbranu.

MUP
 

Aleksandar P. je, kako se sumnja, svojim parafom overio i odobrio Zapisnik o kontroli koji je sačinila D. S. i time omogućio nezakonit povraćaj PDV-a jednom preduzeću.

U odnosu na njih proširena je istraga koja je krajem marta ove godine pokrenuta protiv grupe od 25 osumnjičenih na čelu sa Slavišom P. i još jednim osumnjičenim koji je u bekstvu, zbog sumnje da su poreskim prevarama i pranjem novca oštetili budžet Republike Srbije za više od 246 miliona dinara. U odnosu na drugo četvoro poreskih inspektora proširena je istraga koja je u avgustu pokrenuta protiv Aleksandra O. i još šest osumnjičenih da su poreskim prevarama i pranjem novca oštetili budžet Republike Srbije za 350 miliona dinara.

- Sumnja se da su oni i još jedan poreski inspektor filijale Voždovac koji je danas lišen slobode, od januara 2021. do januara ove godine, unošenjem lažnih podataka u Zapisnike o kontroli osam preduzeća omogućili da se tim preduzećima isplati povraćaj PDV-a - navodi se u saopštenju.

Više javno tužilaštvo u Beogradu će,kako se dodaje, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Sektorom unutrašnje kontrole Poreske uprave Ministarstva finansija nastaviti rad na procesuiranju svih zloupotreba u državnom aparatu, sa posebnom pažnjom usmerenom na rad Poreske uprave, koja je kičma finansijskog sistema države.

Da podsetimo, danas je uhapšen još jedan poreski inspektor sa Voždovca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike