Čuvajte decu! Ovu groznu drogu je pojeo dečak (9), a ovo su posledice!

08.09.2023

11:51

1

Amfetamin je vrsta sintetičkog narkotika koji izaziva sve veću zabrinutost širom sveta

Čuvajte decu! Ovu groznu drogu je pojeo dečak (9), a ovo su posledice!
Ilustracija - Copyright Drug Enforcement Administration via AP, File

Dečak (9) je prema nezvaničnim saznanjima, progutao amfetamin, koji su mu stariji momci dali kao bombonu i sada je smešten u jedinicu intenzivne nege UKC Kragujevac. Njega su navodno stariji momci naterali da ispred škole pojede bombonu od koje mu je pozlilo.

Amfetamin je vrsta sintetičkog narkotika koji izaziva sve veću zabrinutost širom sveta, a problem njegove zloupotrebe postaje sve izraženiji i na našem području. Ova sintetička droga se ne dobija preradom biljaka, kao što je slučaj sa marihuanom, heroinom ili kokainom, već se proizvodi u laboratoriji iz supstanci koje se ne mogu naći u prirodi.

To čini amfetamine često opasnijim i smrtonosnijim od drugih psihoaktivnih supstanci.

Prisutan na tržištu već decenijama

Amfetamin je prisutan na svetskom tržištu već decenijama.

Među prvim hemijski proizvedenim drogama, zajedno sa LSD-om, ekstazijom (MDMA) i metamfetaminom, amfetamin se prvi put sintetizovao u Nemačkoj kasnih 1800-ih godina. Ipak, njegova stimulativna svojstva nisu bila potpuno otkrivena sve do 1930-ih godina, kada je počeo da se koristi za lečenje nazalne kongestije.

Vremenom, amfetamin je našao primenu u lečenju različitih stanja, uključujući mamurluk, prehladu, povišenu telesnu temperaturu, mršavljenje, narkolepsiju (stanje karakterisano nekontrolisanom potrebom za spavanjem) i ADHD sindrom. Ponekad se čak koristi i za tretiranje Parkinsonove bolesti.

Međutim, problem sa amfetaminima leži u njihovoj visokoj adiktivnosti. Čak i kratka upotreba ove supstance može dovesti do psihičke i fizičke zavisnosti.

Jedna od najraširenijih sintetičkih droga

Amfetamin je jedna od najraširenijih sintetičkih droga u današnjem svetu. Iako neki oblici amfetamina mogu biti legalni i dostupni na recept (kao što su Adderall, Dexedrine, Vyvanse), zbog svojih stimulativnih efekata sličnih kokainu, amfetamin se često zloupotrebljava.

Ova droga deluje na centralni nervni sistem, uzrokujući promene u mentalnim i motoričkim funkcijama. Kada se unese u organizam, amfetamin povećava budnost, fokus, koncentraciju, nivoe energije i samopouzdanja. Upotreba amfetamina može stvoriti osećaj euforije i blagostanja zbog stimulacije dopaminskog sistema nagrađivanja u mozgu.

Amfetamini su poznati i pod različitim uličnim nazivima kao što su speed droga, uppers, kreda, amfi, beans, bennies i slično. Važno je napomenuti da je upotreba amfetamina izuzetno rizična i ilegalna izvan medicinskih indikacija.

Kako se koriste i kako izgledaju amfetamini?

Amfetamini se mogu pojaviti u obliku malih tamnih ili svetlo-plavih tableta, belog praha, tableta, kapsula ili kristalića. Na ulici se često prodaju u kesicama sa prahom čija čistoća varira od 6 do 10 posto. Amfetamini se mogu uzimati na nekoliko načina, uključujući oralno, ušmrkavanjem, pušenjem ili injektivno.

Važno je napomenuti da ne postoji bezbedna doza amfetamina, a upotreba ove supstance nosi brojne zdravstvene rizike i može dovesti do ozbiljnih problema sa zavisnošću i zdravljem. Iz tog razloga, važno je podići svest o opasnostima amfetamina i potražiti stručnu pomoć u slučaju problema sa zloupotrebom ove droge.

Bonus video

MUP

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike