"Nikola Tesla" kao narko-luka: Kokain "sleće" u Beograd, ali i na još dva aerodroma

09.08.2023

15:34

0

Autor: 24sedam

Pored "Nikole Tesle" na još dva aerodroma u regionu "sleće" kokain

"Nikola Tesla" kao narko-luka: Kokain "sleće" u Beograd, ali i na još dva aerodroma
Beogradski aerodrom - Copyright Profimedia

Policija je danas uhapsila dvoje špeditera na Međunarodnom aerodromu Beograd nakon što su pokušali da preuzmu sumnjivu pošiljku iz Kine. Prema informacijama iz istrage, lisice su im stavljene na ruke tokom preuzimanja paketa koji je sadržao čak 2,7 kilograma tabletica koje su testiranjem identifikovane kao kokain.

Ova velika zaplena droge izazvala je veliku pažnju javnosti i postavlja pitanja o pojačanim naporima za suzbijanje trgovine narkoticima na regionalnim aerodromima.

Zaplene narkotika na balkanskim aerodromima nisu česte, ali su postale zabrinjavajući trend poslednjih godina. Prethodno je najveća zaplena kokaina zabeležena 2015. godine, takođe na aerodromu "Nikola Tesla", kada je u prtljagu brazilskog državljanina otkriveno čak 8,5 kilograma kokaina.

Izveštaj Globalne incijative protiv transnacionalnog kriminala, objavljen u maju ove godine, istraživao je trgovinu narkoticima na regionalnim aerodromima, posebno u Tirani (Albanija), Skoplju (Severna Makedonija) i Beogradu (Srbija). Iako trgovinske grupe obično koriste brodski saobraćaj za šverc droge, sve češće se primećuje da manje količine ilegalnih supstanci prolaze kroz aerodrome. Najčešće su to kokain i sintetičke droge, koje se skrivaju u prtljagu ili čak u telima "mulama" - pojedinaca koji prenose drogu preko granica.

Ovo nije prvi put da su srpske vlasti sprečile šverc narkotika na aerodromu. Godine 2015. zaplenjeni su kilogrami kokaina u prtljagu jednog brazilskog državljanina, a 2021. makedonski državljanin je uhvaćen sa kokainski natopljenom garderobom u koferu.

U izveštaju se ističe da su ovakve zaplene češće tokom letnjih meseci zbog velikog broja manifestacija, kao što su muzički festivali, koji privlače strane posetioce.

Pored narkotika, izveštaj ukazuje i na trgovinu ilegalnim oružjem na regionalnim aerodromima. Iako su zapleni oružja relativno retki, postoji zabrinutost zbog potencijalnog povećanja ovakvih aktivnosti. U proteklim godinama, regionalni aerodromi često su bili tranzitne tačke za šverc različitih vrsta i veličina oružja.

Izuzetan primer je slučaj iz 2016. godine, kada su psi tragači na aerodromu "Nikola Tesla" otkrili dve rakete dužine 1,5 metara u prtljagu na letu iz Bejruta za Sjedinjene Američke Države preko Beograda i Londona. Rakete su kasnije identifikovane kao trenažne, bez eksplozivnog punjenja, ali ovakvi incidenti podsećaju na potrebu za ojačanim merama bezbednosti.

Izveštaj se osvrće na međunarodne akcije u suzbijanju trgovine narkoticima, uključujući i spektakularnu operaciju DEA i Evropola pod nazivom "Familija", koja je rezultirala hapšenjem više osoba i zaplenom velike količine kokaina i gotovine.

Ovo poslednje hapšenje i zaplena narkotika naglašavaju važnost daljeg unapređenja saradnje između različitih agencija i zemalja kako bi se suzbila trgovina narkoticima i ilegalnim oružjem na regionalnim aerodromima i širom Balkana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike