Luku pokosio "kantrimen" na Brankovom mostu: Uloga supruge proslavljenog košarkaša nikad nije razjašnjena!

23.07.2023

20:45

1

Kao vinovnik nesreće označen Marko Milićev, koji je pdležao punu zatvorsku kaznu na koju je osuđen i izašao na slobodu

Luku pokosio "kantrimen" na Brankovom mostu: Uloga supruge proslavljenog košarkaša nikad nije razjašnjena!
Luka Jovanović, Marko Milićev i mesto nesreće na Brankovom mostu - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Slučaj "kantrimen" potresao je Srbiju pre devet godina, ali i dalje intrigira javnost. U tom momentu nepoznati vozač "mini kantrimena", brzinom od najmanje 100 kilometara na sat, pokosio je Luku Jovanovića na Brankovom mostu u Beogradu i pobegao. Mladić je izdahnuo u Urgentnom centru, a kasnije je kao vinovnik nesreće označen Marko Milićev, koji je pre četiri godine odležao punu zatvorsku kaznu na koju je osuđen i izašao na slobodu.

Sa ovim slučajem dovođena je u vezu i Snežana Divac, supruga proslavljenog košarkaša Vlada Divca, ali da li su ona ili njen automobil umešani u nesreću na Brankovom mostu nikad nije razjašnjeno do kraja.

U prvim satima tog 25. jula 2014. godine Luka Jovanović se sa drugovima vraćao iz kluba "Ejndžels" belom "ladom". Na automobilu im se tri puta otkačio točak, da bi konačno stali na Brankovom mostu i počeli da ga guraju. Vozač "mini kantrimena“ naleteo je na "ladu" u 4.20 sati i udario Luku, dok su momci pokušavali da prebace svoj automobil u žutu traku.

Vozač "kantrimena" nije se zaustavio posle nesreće, a Jovanović je od zadobijenih povreda i u komi preminuo 27. jula u Urgentnom centru.

Zbog smrti mladića, bekstva nesavesnog vozača i činjenice da “kantrimen” koji je vozio vinovnik nesreće nije nađen, slučaj je od početka izazvao veliko interesovanje medija, pa je čak i tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović obaveštavao javnost o detaljima istrage.

Svaki dan na mostu

Otac preminulog mladića, Bojan Jovanović počeo je da od 3. avgusta izlazi svaki dan na most u periodu od 16.20 do 17 časova i da, držeći uramljenu fotografiju svog sina, apeluje da se pronađe ubica. Policija je 4. avgusta utvrdila da je Luku udario automobil "mini kuper kantrimen“.

Printscreen/YouTube/rzx
Bojan Jovanović

Roditelji Luke Jovanovića pozivali su očevice nesreće da im se jave, a veliki broj građana pridružio se protestu na Brankovom mostu. Pod pritiskom javnosti, policija objavljuje prilično nejasne snimke "kantrimena" iz te noći kad je mladić pokošen, a kasnije utvrđuje da se radi o vozilu italijanskih ili švajcarskih tablica. U istragu se potom uključio i Interpol.

Prezivao se Marković, pa uzeo ženino prezime

Marko se do 25. septembra 2013, deset meseci pre nesreće na Brankovom mostu u kojoj je smrtonosne povrede zadobio Luka Jovanović, prezivao Marković. Tada se oženio Nadom Milićev i na venčanju je uzeo njeno prezime. Spekulisalo se da je jedan od mogućih motiva uzimanja ženinog prezimena pokušaj da sakrije kriminalnu prošlost, ali i drugi da ako ima isto prezime kao i supruga, koja je američka državljanka i ima firmu u Čikagu, lakše će dobiti papire SAD. Interesantno je da je za vreme boravka u zatvoru, nepune dve godine pre nego što je odslužio kaznu, sa suprugom dobio sina.

Steže se obruč oko Lukinog ubice, a dobijen je i serijski broj automobila. Utvrđeno je da je kupljen u inostranstvu.

Ime Marka Milićeva kao osumnjičenog policija je saopštila 18. avgusta. Milićev je tog 25. jula rano ujutru sa splava "Lasta" krenuo prema "Fristajleru". Na suvozačevom mestu sedela je Dana Manevski, a pozadi su bili Milica Novaković, Tamara Bogdanović, Bojana Petrović, kao i Nikola Lepen.

Devojke iz automobila, prema njihovom svedočenju, tražile su da Milićev stane, ali je on produžio, skrenuo ka Železničkom mostu i zaustavio taksi, koji je vozio Saša Janković. Zapretio mu je i naredio da ga prati. Milićev se odvezao u svoj stan, gde se našao sa kumom Bratislavom Vesovićem, koji je preuzeo „mini kantrimen“ i sakrio ga.

Uhapšen u Kini

Policija je 18. avgusta saopštila da se Milićev nalazi u Turskoj. Raspisana je međunarodna crvena poternica za Milićevim. Istog dana privedeni su Bratislav Vesović, Saša Janković, Nikola Lepen, Dana Manevski, Tamara Bogdanović i Milica Novaković zbog sumnje da su sakrivali počinioca i određen im je pritvor.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Marko Milićev

Narednog dana kum osumnjičenog Bratislav Vesović odbija da kaže šta je uradio sa autom, a i ostali ne žele da daju iskaz. Osam dana kasnije, Tamara Bogdanović i Milica Novaković rekle su da im je Milićev pretio, kao i njegov kum.

Marko Milićev uhapšen je u Kini 29. avgusta. U Tursku je pobegao 10. avgusta, a iz Istanbula je nestao samo posle tri dana. Iz Turske je odleteo za Hongkong, a odatle i u Kinu odakle je, posle hapšenja po crvenoj poternici Interpola, izručen Srbiji posle devet dana.

Otac preminulog Luke, istog dana, saslušan je 1. septembra u Trećem osnovnom tužilaštvu i pridružio se krivičnom gonjenju osumnjičenih.

Više od godinu dana proveo je u pritvoru pre nego što je 28. oktobra 2015. pred Trećim osnovnim sudom osuđen na četiri i po godine zatvora za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Osuđivan i u Nemačkoj

Iz zatvora je, pošto je dva puta odbijen za uslovni otpust, izašao 1. marta 2019. godine posle odležane cele kazne i od tada je slobodan čovek. Na snagu je tada stupila zabrana upravljanja motornim vozilom koja je važila naredne tri godine. U slučaju da je to prekršio čekala bi ga novčana kazna od 100.000 dinara, 14 kaznenih poena i ponovno oduzimanje vozačke dozvole na još šest meseci.

Printscreen/YouTube/Rudar7
Mesto pogibije Luke Jovanovića na Brankovom mostu

Osim Milićeva, u postupku je osuđen i njegov kum Bratislav Vesović, i to na godinu dana zatvora, jer ga je krio i pomogao mu da sakrije vozilo. Devojke i mladić koji su te večeri bili sa Milićevim u kolima, posle nagodbe sa tužilaštvom osuđeni su na kazne kućnog zatvora od četiri do deset meseci.

Do danas nije utvrđeno gde se nalazi "kantrimen" kojim je Milićev usmrtio Jovanovića. Ta enigma nije razrešena ni na suđenju. Milićev je sve vreme postupka ćutao o "kantrimenu", a u medijima su se pojavile razne spekulacije, od toga da je vozilo rasparčano u auto-garaži na Zvezdari do toga da su delovi završili u Italiji, u okolini Napulja. Ono što su utvrdili istražitelji je da je vozilo nestalo kod pumpe u Čingrijinoj ulici na Zvezdari.

I pre saobraćajne nesreće na Brankovom mostu Milićev bio poznat policiji, odslužio je kaznu za pokušaj ubistva, a osuđivan je i u Nemačkoj. Navodno je pripadao organizovanoj kriminalnoj grupi sa Zvezdare koja trguje drogom

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike