Njihovo drugo ja: Ovi mafijaši su pokušali da se sakriju iza novog imena!

13.07.2023

20:45

0

Uroš Mišić, Milorad Ulemek Legija, Marko Milićev, Jasmina Antonijević i mnogi drugi menjali ime i prezime

Njihovo drugo ja: Ovi mafijaši su pokušali da se sakriju iza novog imena!
Mnogi menjaju ime i prezime, ali JMBG ostaje isti - Copyright Profimedia/Mup

Poznati banjalučki lopov Stefan Gvozden ponovo se našao iza rešetaka zbog sumnje da je opljačkao jedan stan u Banjaluci. On je poznat pod nadimkom Pljačkaš sa dva imena, jer je  pre nekoliko godina promenio ime, a ranije se zvao Anđelko Čavlović. Kriminalci imena i prezimena menjaju da bi uprkos zabranama koje imaju u zemljama Evropske unije mogli nesmetano da putuju i menjaju države, pa i u inostranstvu nastave sa nezakonitim aktivnostima.

Mnogobrojni srpski kriminalci odlućili su se za promenu imena i prezimena, a među njima su i Uroš Mišić, Milorad Ulemek Legija, Marko Milićev, Jasmina Antonijević i mnogi drugi.

Stručnjaci tvrde da čak i pravosnažno osuđivana osoba, koja je dug državi odslužila, može da promeni ime i prezime.

Strane policije, međutim, do pre nekoliko godina isključivo su po imenu i prezimenu proveravale ljude, a u putnim ispravama uopšte nisu gledale JMBG, koji se ne menja čak iako neko promeni identitet. Ta njihova praksa se, budući da veliki broj bezbednosno interesantnih osoba koje su u bekstvu menja identitet i lični opis, promenila.

Osuđivani huligan i kriminalac Uroš Mišić (33), široj javnosti poznat po pokušaju ubistva žandarma Nebojše Trajkovića tokom utakcime u Kuli 2007. godine, priveden je u velikoj akciji hapšenja Darka Šarića 14. aprila prošle godine. Mišić je u međuvremenu promenio svoje prezime i sada je Uroš Radovanović.

Promenio prezime, pa počeo da radi za Šarića

Uroš Mišić iza sebe ima poduži krivični dosije. On je u više navrata hapšen, a iza sebe ima i jednu osuđujuću presudu. Mišić je najpre osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva žandarma Nebojše Trajkovića 2. decembra 2007. godine, tokom utakmice Crvena Zvezda – Hajduk, kada mu je zapaljenu baklju stavio u usta.

Printscreen/Youtube/ MrTheAntonini
Uroš Mišić postao Uroš Radovanović

Njemu je nakon ponovljenog suđenja kazna umanjena na pet i po godina, ali nakon Zakona o amnestiji, kazna mu je dodatno smanjena za još trećinu, pa se Mišić ponobvo obreo na slobodi 2012. godine.

Nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, posle bekstva iz Legije stranaca, oženio se Majom Luković i uzeo njeno prezime.

Profimedia
Milorad Ulemek Legija jedno vreme bio Milorad Luković

Kasnije je vratio svoje porodično prezime. Osuđen je na maksimalne zatvorske kazne zbog atentata na premijera Zorana Đinđića, za zločine "zemunskog klana", saučesništvo u četvorostrukom ubistvu na Ibarskoj magistrali, kao i za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi.

Crna Jasmina ubila dvojicu

Jasmina Antonijević, poznata i kao Crna Jasmina i Cica Ubica, nije se udala ali je prezime promenila u Cvetković. Prezime je promenila posle izlaska iz zatvora u kome je provela šest godina zbog ubistva dečka Aleksandra Paunovića, zvanog Mali Paun, sa kojim se verila četiri dana ranije.

Printscreen/YouTube
Jasmina Antonijević sada je Jasmina Cvetković

Mali Paun, međutim, nije jedina njena žrtva. Ubila je i svog dečka Milana Tomovića 2014. godine.  Crna Jasmina  je trenutno iza rešetaka, jer je Viši sud u Beogradu osudio na 13 godina zatvora zbog ubistva Tomovića. Na slobodu će izači 2027. godine.

Jagodinac Ivan Jovanović, zvani Ivča Plavi, koji je ubijen 9. novembra 2016. godine u sačekuši u rodnom gradu, promenio je prezime tri godine ranije. Novi identitet bio mu je Ivan Momirović, a pod starim imenom hapšen je zbog trgovine drogom, iznuda, nasilja u porodici, napada na policajce.

Aleksandar Anđelković, Nišlija koji je poznat kao Saško Ludak, ubijen je 26. juna 2017. godine zajedno sa prijateljem Žarkom Savićem, zvanim Ćenta, u pucnjavi ispred kafea "Pandora" u Nišu. Na njih je, za sada nepoznati napadač ispalio nekoliko hitaca, a pretpostavlja se da je meta bio Ludak, dok je Ćenta kolateralna šteta. Pre toga preživeo je eksploziju svog automobila, pa je bio rešio da promeni prezime. Postao je Aleksandar Barjaktarević, ali mu ni to nije sačuvalo život.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike