Vreća na glavu i 3,5 miliona maraka! Porodica uhapšenog Buda Banane povezivana s mafijom, pričalo se o misterioznoj otmici njegovog brata

29.08.2021

14:51 >> 06:18

0

Autor: j.jovanovic

2001. godine, mediji su aktivno izveštavali o Krstovićevom bratu Dušanu, koji je 19. marta 2001. otet u Novom Sadu

Vreća na glavu i 3,5 miliona maraka! Porodica uhapšenog Buda Banane povezivana s mafijom, pričalo se o misterioznoj otmici njegovog brata
Copyright Printscreen / MUP Crne Gore

Crnogorska policija zaplenila je juče tonu i 400 kilograma kokaina skrivenog u tovaru banana i uhapsila Budimira Buda Krstovića (66) i njegovu ćerku Marinu (27). Ipak, ovo nije prvi put da je Krstovićeva porodica dospela u medije zbog nekog krivičnog dela.

Naime, 2001. godine, mediji su aktivno izveštavali o Krstovićevom bratu Dušanu, koji je 19. marta 2001. otet u Novom Sadu. Policija je tada uhapsila Zorana Popovića iz Sombora, njegovog brata Gorana iz Apatina i Milorada Ristića iz Sombora, kao i Ivicu Mijovića iz Beograda pod sumnjom da su oteli Dušana Krstovića i za njegov otkup od porodice tražili 3,5 miliona maraka, piše Blic.

Pročitajte još:

Noćni provod, pa vreća na glavu

Prema ondašnjim podacima iz krivične prijave, Ivica Mijović je predložio da otmu Krstovića, jer njegova porodica ima puno para i bavi se uvozom i prodajom južnog voća. Krstović je 17. marta stigao iz Podgorice na aerodrom Beograd, seo u “golf”, a Mijović ga je pratio svojim “jaguarom” i mobilnim telefonom obaveštavao braću Popović.

Po dolasku u Novi Sad, Krstović je s prijateljem obišao više lokala. Popovići su ih pratili, ali su otmicu odložili, jer je Krstović imao društvo. I narednog dana, Dušan Krstović je obilazio lokale po Novom Sadu, ali ovog puta sam. U međuvremenu, kako je stajalo u krivičnoj prijavi, njemu se pridružila i jedna devojka.

Posle noćnog provoda, parkiraju se kod motela “Džet set”, u kojem je odseo Krstović. Popovići tog trenutka prilaze, otvaraju vrata s uperenim pištoljima, predstavivši se kao pripadnici specijalne policijske jedinice”Kobre” i traže da im Krstović i devojka predaju oružje i drogu.

Otmičari su zaprepašćeni par vezali lisicama i strpali na zadnje sedište automobila, a potom ih odvoze do jedne njive između Novog Sada i Srbobrana. Tu su Krstoviću stavili vreću na glavu, ubacili u gepek i odvezli u Apatin, a Goran Popović devojku vraća u Novi Sad.

“Odseći će mu ruke i noge”

Prema rečima pukovnika Mileta Novakovića, tadašnjeg pomoćnika načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije otmičari su potom ‘omogućili’ kidnapovanom da se javi bratu u Podgoricu, da mu kaže da je dobro i da ne brine. Na taj način su otmičari ‘kupovali’ vreme kako bi se nesmetano sklonili van Novog Sada.

Po dolasku na bezbedno mesto Dušan se ponovo javio bratu i obavestio ga da spremi 3,5 miliona maraka za otkup otmičarima, a da je rok za isplatu 48 sati, kao i da će ostale instrukcije dobiti naknadno. Po isteku roka otmičari su nekoliko puta zvali brata Gojka i pretili da će, ukoliko ne spremi pare, Dušanu odseći ruke i noge.

Po saznanju o otmici, pripadnici Uprave kriminalističke policije Srbije, novosadske i somborske policije, stupili su u akciju i 24. marta 2001. godine i uhapsili braću Popović i Ristića, koji su ranije više puta osuđivani za teška krivična dela, bili osumnjičeni i za ubistvo, ali su usled nedostatka dokaza oslobođeni.

Povezan sa firmama u Srbiji

Podsećamo, Uhapšeni Budimir Krstović i njegova ćerka Marina, koji su osumnjičeni za najveći šverc kokaina u istoriji Crne Gore, direktno ili indirektno su povezani sa nekoliko firmi u Srbiji, tačnije registovanim u Novoj Pazovi, prenosi Insajder.

Uhapšeni Budo, inače, važi i za jednog od najvećeg uvoznika voća u regionu. Navodno, reč je o čoveku koji je nekada bio u upravi KK Partizan.

Prema nezvaničnim informacijama, još se prikupljaju dokazi o tome koji je klan finansirao ogromnu količinu droge, koja je najverovatnije trebalo da bude prebačena dalje u neku od evropskih zemalja.

– Poznato je da na ovim prostorima sva droga koja prolazi pripada “kavačkom” ili “škaljarskom klanu”, koji su zbog kokaina i zaratili pre šest godina. Naravno, manje količine pokušavaju da prošvercuju i druge kriminalne grupe, ali su glavni bosovi iz dva zavađena klana. Kao veliki narko-bos pominjan je i Darko Šarić, kom se sudi za šverc preko 5,7 tona kokanina, ali je on već godinama u pritvoru – objašnjava sagovornik Kurira.

Na otkrivanju tovara droge, kako navode mediji, mesecima su radile zajedno crnogorska policija i uprava Uprava prihoda i carina. Tajna akcija “187”, navodno je pokrenuta čim je stigla dojava o pošiljci koja treba da stigne u luku Bar, a realizovana je u četvrtak uveče, pošto je droga sa kontejnera na brodu koji je uplovio u Luku Bar, utovarena u kamion.

– Službenici Uprave prihoda i carina u dogovoru sa službenicima Uprave policije na carinskom terminalu namerno su “propustili” kamion sa više od tone kokaina, skrivenog u bananama, kako bi videli gde će droga završiti i ko je naručilac tovara. Pošiljka je “propuštena” prilikom skeniranja, a carinici u dogovoru sa policijom nisu detaljno pregledali i istovarali robu. Nakon što su vozači kamiona odvezli teretnjak sa Carinskog terminala, inspektori i carinici krenuli su u akciju – navode crnogorski mediji.

Kovid kokain

Droga, vredna nekoliko miliona evra, kako prenose crnogorski mediji, velike je čistoće i bila je upakovana u 1.205 pakovanja koji su na sebi imali oznaku kovid.

Tačna količina još uvek nije zvanično saopštena, ali se navodi da je reč o više od jedne tone ove droge.

– Paketi droge na sebi su imali oznaku kovid – kaže sagovornik.

Podsetimo, godinama unazad paketi kokaina označavaju se različitim simbolima, koji označavaju čija je droga, ali i kakvog je kvaliteta. Kriminalni klanovi, među kojima su i kavački i škaljarski, za oznacavanje koriste imena poznatih ličnosti, kao što su Kristijano Ronaldo, Gavrilo Princip, Luj Viton ali i oznake sa brojkama i simbolima.

Otac i ćerka kod tužioca

Budo i njegova ćerka Marina, kako prenosi crnogorski Dan, privedeni su juče na saslušanje u Više državno tužilaštvo u Podgorici.

Pročitajte još:

– Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, od strane Uprave policije podneta je krivična prijava protiv B.K. i M.K., zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Po nalogu ovog tužilaštva lica su lišena slobode, a nakon koordiniranih aktivnosti tužilaštva sa Upravom policije, kojom prilikom je u isporuci banana pronadeno oko 1.400 kilograma kokaina – preneo je Dan saopštenje tužilaštva.

Marini i njenom ocu određeno je zadržavanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike