Smrt sa društvenih mreža: Mlade navlače šarenim pilulama i uz emodžije

05.07.2023 | 20:45

Autor: Redakcija 24sedam

Dileri na društvenim mrežama navlače konzumenta šarenim pilulama čija je upotreba smrtonosna. Kobna doza iznosi samo dva miligrama

Copyright Alameda County Sheriff's Office via AP

Ovo je kratak opis najsmrtonosnije droge fentanil. Zbog ovog narkotika i srpski zvaničnici su nedavno izdali upozorenje jer se munjevito pojavila i u našoj zemlji.

Proizvodnja fentanila počela je pre dve godine. "Pioniri" proizvodnje su bili članovi meksičkih kartela, a sve su organizovali jer su sastojci ovog narkotika - jeftini.

Upozorenje

Srpske vlasti su juče upozorile građane o ovom narkotiku. O svemu je detaljno pričao direktor Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić.

- Prema podacima američkih policijskih agencija, fentanil se jeftino proizvodi od hemikalija koje uglavnom dolaze iz Kine i u SAD se krijumčare kroz Meksiko. Narko karteli ne vide ništa loše u prodaji fentanil pilula koje bi mogle da usmrte njihove klijente, jer je veličina tržišta koje mogu da dosegnu na društvenim mrežama toliko velika da se taj rizik isplati - objasnio je Džejkob Gelvan, specijalni agent Agencije za borbu protiv droge u Sijetlu.

Gelvan je objasnio da se neke lažne tablete prave tako da izgledaju kao prave. Druge su obojene u dugine boje da bi ih učinili privlačnijim za mlađe mušterije koje se pronalaze na društvenim mrežama.

Oštećenje mozga

Efekti koje fentanil ima na otkucaje srca i disanje kod korisnika, može prouzrokovati veliki rizik od smrti ili trajnog oštećenja. Čak i ako korisnik preživi predoziranje fentanilom, ovi efekti mogu da ostave trajne posledice na korisnikov organizam i zdravlje. Može prouzrokovati i trajno oštećenje mozga kod pojedinca.

- Koriste emodžije kao različite šifre. Ne moraš da vodiš normalan razgovor ni sa kim. Razgovor može da bude samo niz emodžija o tome šta želite, koliko to košta, gde se sastati - kaže Gelvan.

O jačini ovog narkotika, koji se zvanično koristi za ublažavanje bolovo kod teških bolsnika, govore i medicinski parametri. Fentanil je oko 100 puta potentniji od morfina, a 100 mikrograma je aproksimativno ekvivalentno sa 10 miligrama morfina ili 75 mg petidina (meperidina).

Osoba koja se predozirala fentanilom može imati neke od sledećih znakova i simptoma:

  • Slabi mišići;
  • Vrtoglavica;
  • Zbunjenost;
  • Ekstremna pospanost;
  • Gubitak svesti;
  • Duboko usporen rad srca;
  • Vrlo nizak krvni pritisak;
  • Usporeno ili zaustavljeno disanje;
  • Plavkasta boja na noktima i usnama.

Bonus video

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam