Apelacioni sud: Suđenje za ubistvo Ćuruvije počinje ispočetka

16.09.2020

09:18 >> 15:16

0

Ovakvom odlukom se nastavlja prava agonija za porodicu, prijatelje i poštovaoce ubijenog novinara, koji na pravdu čekaju sada već više od 21 godinu, saopšt

Apelacioni sud: Suđenje za ubistvo Ćuruvije počinje ispočetka
Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije (49) u centru Beograda, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica kao direktnog izvršioca u taj slučaj.

Kako saznajemo, Apelacioni sud je vratio predmet na ponovno suđenje u Specijalni sud, kako bi se otklonili nedostaci, a dokazi na pravilan način bili analizirani. Prema ukinutoj presudi Ćuruviju je usmrtilo NN lice, a pripadnici Državne bezbednosti su za to pripremili teren.
Za učešće u ubistvu Ćuruvije, na ukupno 100 godina zatvora bili su osuđeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.
Prvostepena presuda ukinuta je sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica kao direktnog izvršioca u taj slučaj.
– Sud je utvrdio da je presuda nerazumljiva, a da su navedena objašnjenja u njoj nejasna i u znatnoj meri protivrečna, zbog čega nije bilo moguće ispitati zakonitost i pravilnost te presude. Takođe, prvostepeni sud je prekoračio optužbu tako što je u slučaj uveo NN lice, kao direktnog izvršioca, a optuženima su dodate radnje koje nisu navedene u optužnici. U obrazloženju Apelacije navodi se i da se u presudi ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog je prvostepeni sud bez dileme utvrdio prisustvo još jedne osobe na mestu ubistva, i to baš neposrednog izvršioca. Nema ni dokaza na osnovu kojih se može utvrditi da je to NN lice sa Radonjićem, Romićem i Kurakom postiglo dogovor o ubistvu Ćuruvije – navodi se u odluci i dodaje da uvođenje NN lica na više mesta presudu čini nerazumljivom, te da nije jasno ni da li se radi o jednom ili je reč o više NN lica.
Slobodan Ružić, zastupnik porodice Ćuruvija rekao je da su očekivali da će prvostepena presuda biti potvrđena.
– Ipak, nastavljamo da se sudimo, ali verujem da ponovljeni postupak neće dugo trajati. U presudi je uvedeno N. N. lice koje je pucalo, jer očigledno nisu imali dovoljno dokaza da je to učinio Kurak. Verujem da će Specijalni sud ispraviti greške i da će ih ponovo osuditi – rekao je Ružić za medije.

Neprijatno iznenađeni

Fondacija Slavko Ćuruvija saopštila je da je odluka Apelacionog suda neprijatno iznenađenje i da se nadaju da će prvostepeni sud na ponovnom suđenju slučaj razmatrati prioritetno i efikasno potvrditi prethodno izrečene kazne.
– Ovakvom odlukom se nastavlja prava agonija za porodicu, prijatelje i poštovaoce ubijenog novinara, koji na pravdu čekaju sada već više od 21 godinu – saopštili su iz fondacije.
Iz fondacije ističu da je posle četiri godine suđenja, koje je obilovalo kontraverznim odlukama, u aprilu prošle godine doneta presuda, da bi se gotovo godinu i po dana čekala odluka Apelacionog suda.

Ubijen na Vaksrs

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine na Uskrs, za vreme NATO bombordovanja SR Jugoslavije. Pre 21 godinu ubijen je s leđa ispred svoje kuće u Svetogorskoj ulici broj 35, kada ga je nepoznati napadač izrešetao usred bela dana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike