Malo Orašje i Dubona od pre mesec dana nisu isti: Uroš usmrtio osam, a ranio 14 ljudi! "Ubio je tada i mene", kaže njegova majka

03.06.2023

20:45

0

Uroš Blažić osumnjičen za masakr u selima Malo Orašje u Dubona, koji od tog 4. maja više nisu isti

Malo Orašje i Dubona od pre mesec dana nisu isti: Uroš usmrtio osam, a ranio 14 ljudi! "Ubio je tada i mene", kaže njegova majka
Masakr u selima kod Mladenovca i Uroš Blažić - Copyright 24sedam/Danilo Krša/Milan Ivanić Tanjug/Strahinja Aćimović MUP

Zlokobna tišina koja se pre mesec dana nadvila nad selima Dubona i Malo Orašje, između Mladenovca i Smedereva, kada je osumnjičeni Uroš Blažić (21) počinio stravičan masakr i ubio osam, a ranio još 14 osoba, nemi je svedok tragedije. Od tog momenta, za žitelje ovih sela više ništa nije isto i sve je stalo, ljudi retko izzaze na ulicu, dece nema napolju, a i u vazduhu se oseća neopisiva tuga.

- Niko moj nije stradao, ali kao da jeste. Gledao sam ih kako tu odrastaju, dok idu u školu, dok su bili deca, igrali se na ulici i po dvorištima, a onda izgiboše - ispričao je novinarima stariji čovek, čija je kuća na početku Malog Orašja.

On nije lično video šta se događalo kobne noći, ali je čuo već mnogo puta ispričanu priču. Uroš je ispalio više od 50 metaka iz "kalašnjikova" na petoricu mladića koji su bili na igralištu i slavili to što je jedan od njih postao ujak, tako je počeo svoj krvavi pir, pa otišao u Dubonu.

Krvavi pohod Uroša Blažića opisao je kasnije za medije otac policajca i njegove sestre. koji su zajedno sa još jednim njihovim drugom, ubijeni u Duboni.

- Ne mogu da shvatim zbog čega se ovo desilo. Krenulo je iz Malog Orašja, sa autom se odvezao u dvorište. Stao je tu gde su mladići pekli roštilj. Kako sam čuo postrojavao ih je mirno da stanu, oni su se šalili i mislili su da se šali i pozvali su ga na roštilj i piće. Čim su ga pozvali ispalio je rafal i počeo da puca u njih. Devojka je jedna pobegla, a oni su svi tu popadali i ostali. Pucao je dalje u ljude koji su radili ogradu u Duboni, ne pokajavši se ni za jedno ni za drugo. Opet je upalio kola i došao do mesta gde su bila naša deca. Izašao iz auta, postrojavao ih je, isto su se nasmejali, a on je ispalio ceo rafal. Čuo je da neka deca jauču još uvek i da nisu svi pobijeni, promenio je tada šaržer, ušao u dvorište i ponovo ispalio još jedan rafal i overavao ih je - ispričao je neutešni otac M. P. i K. P.

Klupa prekrivena cvećem

Klupa u školskom dvorištu gde su ubijeni i danas je prekrivena cvećem i porukama i postala je glavno mesto sećanja na tragediju.

Masak kod Mladenovca, da podsetimo, dogodio se 4. maja. Uroš Blažić otišao je u selo Malo Orašje, gde je hicima iz "kalašnjikova" ubio pet osoba, a zatim se odvezao do sela Dubona, gde je ubio još troje. Na putu između ova dva sela ranio je i muškarce, koji su popravljali ogradu.

Krenuo je zatim ka selu Šepšin, nekoliko kilometara severozapadno od Dubone, gde mu se izgubio svaki trag. Posle celonoćne opsežne policijske potrage uhapšen je sutradan oko 8 časova ujutru u selu Vinjište kod Kragujevca, navodno u kući svog ujaka. Do tamo je stigao taksijem, a kako se sumnja. on je oteo vozača i uz pretnje ga primorao da ga vozi.

U taksi vozilu bila je i žena koja je, kako je kasnije objasnila u Višem javnom tužilaštvu, Blažića slagala da je trudna, kako je ne bi ubio. Iskaz je dao i taksista, a u tužilaštvu je saslušano više od 40 svedoka, očevidaca. Među njima su i tri osobe na koje je Uroš takođe pucao, ali ih nije pogodio. Urošl je krajem maja prebačen u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu, gde će narednih mesec dana biti podvrgnut psihijatrijskom veštačenju.

Posle saslušanja u Višem javnom tužilaštvu, gde je izneo odbranu, Urošu je dređen jednomesečni pritvor. Tokom veštačenja u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u sastavu Centralnog zatvora u Beogradu utvrdiće se da li je u trenutku pucnjave bio uračunjiv ili ne.

Priznao zločin

Uroš je na saslušanju priznao zločin pod izgovorom "da su kovali zaveru protiv njega". On se u svom iskazu osvrnuo na svoje odrastanje i na period iz osnovne škole. Kako je ispričao, deca su ga ismevala, jer je tamnije puti i nisu želeli da se druže sa njim.

Foto MUP
"Kalašnjikov" iz kog je Blažić sejao smrt

- Od malih nogu gledam nepravdu i tugu, nepravda društva se reflektovala na mene. Nemam idole, ja sam pravoslavac, Srbin, hrišćanin, ne pušim, ne pijem alkohol - rekao je navodno Blažić tokom saslušanja.

Dodao je i da se družio sa poznatim ličnostima. Ispričao je kako je bio blizak sa pojedinim rijaliti učesnicima - Nikolom Đorđevićem, Filipom Carem, kao i sa starletom Deniz Dejm, a čak je to naveo kao razlog ljubomore za koju je tvrdio da drugi osećaju prema njemu.

Uroš je u selu Dubona kod Mladenovca usmrtio policajca M. P. (22), njegovu sestru K. P, kao i njihovog prijatelja D. T. (25). U Malom Orašju, koje pripada Smederevu, ubio je L. M. (20), А. М. (15), М. М. (18), N. S. (21) i N. M. (15), svi iz Orašja.

Otac Uroša Blažića R. B. (55), inače pukovnik u Vojsci Srbije, uhapšen je posle zločina koji je počinio njegov sin, a uhapšen je i G. G. (49), ujak. kod koga se skrivao posle masakra, gde je i uhapšen.

"Zakopao me živu"

Biljana B., majka osumnjičenog za masakr u selima Dubona i Malo Orašje, progovorila je kasnije o svom sinu i masakru koji je počinio. Ona je rekla da žali za svakom žrtvom svog sina, da se moli za ozdravljenje onih koje je povredio, ali i da je, kao roditelj, bespovratno poražena i zgažena.

- Moj sin je onog dana, kada je pucao u decu i nevine ljude, ubio i mene. Zakopao me živu. Neka me ubije onaj kome god će i za mrvu da se olakša bol i muka koju mu je moj Uroš naneo pucavši te proklete noći. Nemam snage ni života da bilo koga iz tih porodica sretnem, a kamoli pogledam u oči - ispričala je za medije.

Ona je opisala i šta je Uroš uradio kobne večeri.

- Pre nego je otišao od nas uveče, mene je poljubio, ocu rekao: "Ćao, bajane", a dedi da sutra ujutru u sedam naloži vatru i da će on doći da peku prase i jagnje. Ostavio je blatnjave patike da mu operem, otišao je u papučama. Tražio je da dodam maline u tortu koju sam spremala kad je odlazio. Baš ništa nije nagoveštavalo da će da... Mislila sam da se ubio kad je ubio i ranio tolike ljude, ali su ga ujutru našli - ispričala je majka osumnjičenog za masovno ubistvo.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike