"Masakr rezultat mnogo loših stvari koje su se podudarile u najnesrećnijem trenutku"

08.05.2023

07:35

0

"Nadam se da ćemo pod hitno nešto uraditi da promenimo ono čega smo svesni da ne valja", rekla je Biljana Lajović.

"Masakr rezultat mnogo loših stvari koje su se podudarile u najnesrećnijem trenutku"
Osnovna škola "Vladislav Ribnikar" u kojoj se dogodio masakr - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Specijalista školske psihologije Biljana Lajović rekla je danas da moramo imati svest o tome da je nezapamćeni masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" rezultat mnogo loših stvari koje se događaju i koje su se podudarile u najnesrećnijem mogućem trenutku.

- To je individualni problem kada je reč o tom detetu, porodični problem kada je reč o porodici i društveno ozbiljan problem i nadam se da ćemo pod hitno nešto uraditi da promenimo ono čega smo svesni da ne valja - rekla je Lajović.

Ocenila je da ovih dana govorimo da znamo da nam je poremećen sistem vrednosti, da znamo za loše uzore koji se daju deci i da moramo da posvetimo deci više pažnje, i da je vreme to i da uradimo, a ne samo da pričamo o tome.

Printscreen/N1
Biljana Lajović, specijalista školske psihologije

- Trebalo bi svaki nastavnik da razgovara sa decom, i svakako je dobro što se deca (u OŠ 'Vladislav Ribnikar') u sredu vraćaju u školu, zato što se vraćaju u rutinu. Sve poznato iz ovakvih događanja u svetu govori o tome da kada god doživimo neki stres, neku tragediju, da je vraćanje u rutinu jedan od najvažnijh koraka u isceljenju - rekla je ona.

Objasnila je da to ne znači da moraju odmah dan posle da nastave sa rutinom, ali dolazak u školu je važan jer je to deo dečije rutine i ocenila da ne reaguju sva deca isto na traumatične događaje.

- Ako dete ne oseća odmah nešto i to je u redu, sve te reakcije su reakcije na stres i svako od nas procesuira to na drugačiji način, ali kada poželi da razgovara, mora pažljivo da se sasluša" - objasnila je Lajović i dodala da ako roditelji primete da je reakcija deteta dramatična, da je potrebno obratiti se stručnjaku.

Rekla je da mnogo roditelja ne zna sa kim im se deca druže, ko su im najbolji drug ili drugarica.

- Volela bih da roditelji razmisle da li su pitali dete nekad kad se vratilo iz škole šta je bilo novo u školi, šta je bilo najzanimljivije, da li ih je neko nasmejao, toga nema, pitanja se svode na rutinu koja se ponavlja od ponedeljka do petka, za vikend da li ima nešto da se uči i onda krećemo ispočetka - kaže Lajović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike