Srbin (42) uhapšen u Španiji sa još šest osoba: U kući uzgajali marihuanu, odali ih jaki mirisi (FOTO)

21.03.2023 | 12:30

Autor: M. B.

Grupa je drogu prodavala sama, bez posrednika

Copyright Printscreen/Guarada civil

Sedam osoba, među kojima je i jedan državljanin Srbije, uhapšeno je u Španiji zbog trgovine drogom, u policijskoj akciji pod nazivom "Go Grin".

U akciji su zaplenjene 583 stabljike marihuane i 4.132 sadnice spremne za prodaju, 1.548 grama pupoljaka marihuane, 293 grama hašiša  i više od 83.000 evra u gotovini što, prema rečima portparolke tužilaštva, ukazuje na to da se radi o "velikom poslu".

Printscreen/Guarda civil
 

Pretresi su obaveljeni na pet lokacija, a takođe je zaplenjeno i tri grama kokaina, dva vozila i devet mobilnih telefona.

El Pais piše da su uhapšeni jedna Španjkinja (35) i petorica Španaca uzrasta od 24 do 45 godina i jedan Srbin (42), a terete se za krivično delo protiv javnog zdravlja zbog trgovine drogom, pripadnost kriminalnoj organizaciji i za krađu električne energije.

Komšije digle uzbunu

Stanovnici San Martin de la Vega, jednog od gradova u kom su uhapšeni prodavali marihuanu bili su ti koji su alarmirali policiju prošlog oktobra.

Printscreen/Guarda civil
 

Oni su prijavili jake mirise koji su ih podsećali na miris marihuane koji se osećaju iz jedne kuće, kao i česte nestanke struje. 

To je diglo veliku bunu u komšiluku, jer im je vrlo brzo postalo jasno da se u kući nalazi plantaža marihuane.

Tokom istrage, španska policija otkrila je da se radi o kriminalnoj organizaciji koja se bavi trgovinom droge u velikim razmerama, uglavnom marihuane i hašiša.

Sami prodavali drogu

Španski mediji navode da su drogu prodavali sami, bez posrednika, u najmanje dve provincije, Madridu i Toledu, a i dalje se istražuje mogućnost da su se proširili i po ostalim gradovima.

Printscreen/Guarda civil
 

Portparolka tužilaštva je navela da su imali visok stepen hijerarhije i svaki član grupe je imao tačno određenu ulogu.

Kako se navodi, proverom evidencije je utvrđeno da su bili priključeni na struju na crno, tj. bez plaćanja, i saznali smo da jesu preko složenih električnih instalacija koje predstavljaju veliki bezbednosni rizik.

U dve kuće, osumnjičeni pripadnici kriminalne grupe je imala više prilagođenih prostorija za postavljanje novih useva, i na taj način su planirali da prošire dalje svoju proizvodnju.

Navodi se da, iako ova grupa nije imala vođu, najstariji Španac je "imao sve".

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam