Švajcarski mediji pišu: Svedoci na Kosovu žive opasno, stradaju u saobraćajnim nesrećama, vrše samoubistva, odbijaju da svedoče

19.10.2020

17:17 >> 12:41

0

Autor: M.Vukićević

Kao u lošem mafijaškom filmu – pod tim naslovom piše švajcarski Tagesancajger o zastrašivanju svedoka na Kosovu

Švajcarski mediji pišu: Svedoci na Kosovu žive opasno, stradaju u saobraćajnim nesrećama, vrše samoubistva, odbijaju da svedoče
Printscreen/Youtube/ Kosovo Online

Švajcarski Tagesancajger piše o navodnom curenju podataka o svedocima protiv komandanata „OVK“. „Svedoci na Kosovu žive opasno: Stradaju u saobraćajnim nesrećama, vrše samoubistva, odbijaju da svedoče“.

„Kao u lošem mafijaškom filmu“ – pod tim naslovom piše švajcarski Tagesancajger o zastrašivanju svedoka na Kosovu.

Reč je o tvrdnjama ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) da su došli do hiljada dokumenata iz Specijalnog suda za ratne zločine „OVK“.

„Očito je cilj tog misterioznog poduhvata da se podrije rad međunarodnih tužitelja“, piše švajcarski list.

Navodeći da nekadašnji kosovski borci stalno ističu kako je rat sa njihove strane bio „čist“, list piše da Specijalni sud u Hagu još razmatra optužnicu protiv nekadašnjeg političkog komesara „OVK“, a današnjeg predsednika Hašima Tačija, te da će odluka o optužnici pasti do 24. oktobra.

„Što se datum više bliži, to je jasnije da bivši pobunjenici verovatno imaju nešto da sakriju i da prljavim trikovima pokušavaju da otežaju rad pravosuđa“, navodi se u tekstu novinara Envera Robelija. On piše da dosijei koji su dospeli do ratnih veterana „očito sadrže i imena i adrese zaštićenih svedoka“. Jedan kosovski portal koji je dobio deo dokumenata ipak, posle upozorenja iz Haga, nije objavio detalje.

Istražitelji EULEX-a su u petak (25. septembra) ponovo pretraživali prostorije ratnih veterana. Priveden je šef udruženja veterana Hisni Gucati, a dosijei su zaplenjeni.

„Nejasno je da li su kopirani dokumenti otuđeni u Hagu, u EULEX-ovoj centrali u Prištini, ili na nekom drugom mestu.“

„Za Specijalni sud je curenje tajnih dokumenata velika havarija“, piše dalje Robeli, podsećajući na izjavu američkog pravnika Marka Elisa iz međunarodnog udruženja advokata koji je rekao da bi objavljivanje imena svedoka moglo da izazove kolaps sudskih procesa.

„Kosovski podzemni mediji i vodeći političari ocrnjuju kao izdajnike svedoke navodnih zločina pobunjenika iz „OVK“. Jedan intimus predsednika Tačija je nedavno označio više boraca za ljudska prava, nezavisnih publicista i opozicionih političara kao srpsku septičku jamu koju valja hitno zabetonirati“, piše švajcarski list.

„Godinama se u izveštajima međunarodnih organizacija utvrđuje i kritikuje to što svedoci na Kosovu žive u opasnosti. Stradaju u saobraćajnim nesrećama, vrše samoubistva, odbijaju da svedoče ili ih pronalaze mrtve u automobilima. Poslednjih meseci su dva moguća svedoka Specijalnog suda ubijena pod čudnovatim okolnostima“, dodaje se u Tagesancajgeru.

Novinar Enver Robeli podseća da je nekadašnjoj glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte to što se dešavalo na Kosovu izgledalo kao omerta, mafijaški zakon ćutanja. Ideja SAD i EU je bila da skrše tu omertu upravo osnivanjem Specijalnog suda.

Podsećajući da su posle dolaska trupa NATO 1999. i „umereni Albanci došli na nišan OVK“, Tagesancajger piše: „Samozvani oslobodioci su gazili preko leševa kako bi prigrabili moć. EU i SAD su se sporazumeli sa moćnicima jer su im garantovali površinsku političku stabilnost. Američki predsednički kandidat Džo Bajden nazvao je Tačija ‘Džordžom Vašingtonom Kosova’, a EU ga je prihvatila kao sagovornika u pregovorima o zbližavanju Kosova i Srbije.“

„Ni pravosuđu UN niti evropskoj policijskoj misiji u protekle dve decenije nije pošlo za rukom da izvedu visokorangirane članove OVK pred lice pravde. Kosovskom pravosuđu je naprosto nedostajalo političke volje i nezavisnosti da istražuje protiv Tačija i kompanjona“, dodaje ugledni švajcarski list.

To je razlog što je Specijalni sud, iako zvanično kosovski, smešten u Hagu. Do sada je u svojstvu svedoka ili osumnjičenih saslušano oko 250 bivših boraca „OVK“, a zaštićeni svedoci žive u Švajcarskoj i drugim zapadnim zemljama, navodi list.

„Najnovija sabotaža protiv pravosuđa mnogim kritičkim posmatračima na Kosovu liči na loš mafijaški film“, zaključuje Tagesancajger i prenosi reči Bekim Blekaja, aktiviste za ljudska prava: „Šteta je već načinjena. Sada postoji bojazan da će pojedini svedoci odbiti da svedoče iz straha za svoju bezbednost.“

Informativni portali u Nemačkoj preneli su i vest da je na Kosovu uhapšen prvi osumnjičeni koji će biti izveden pred sud u Hagu. U pitanju je Salih Mustafa, nekada jedan od komandanata OVK na Severu Kosova, prenosi nedeljnik Štern na svom portalu.

Drugi mediji prenose da se Mustafa konkretno tereti za ubistvo jedne i mučenje šest osoba u jednom improvizovanom zatvoru u blizini Prištine. Žrtve su navodno bili kosovski Albanci koje je „OVK“ označio srpskim „kolaboracionistima“.

Izveštavajući o tome, najveći švajcarski list Noje cirher cajtung piše takođe o zaštiti svedoka:

„Najveći problem pravosudnog suočavanja sa ratom oduvek je bio da se svedoci motivišu da svedoče protiv uticajnih osoba u jednom stešnjenom društvu koje obeležavaju tesne porodične veze. Teški pokušaji zastrašivanja svedoka obeležili su dva procesa protiv bivšeg kosovskog premijera i nekadašnjeg komandanta ‘OVK’ Ramuša Haradinaja.“

Curenje osetljivih dokumenata iz Haga list naziva „blamažom i aferom“ koja je zasenila korak od sedam milja načinjen u pravosudnom suočavanju sa kosovskim ratom.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi