Završen uviđaj na mestu pada aviona "mig 21", delovi olupine narednih dana na detaljnoj analizi

28.09.2020

20:56 >> 07:55

0

Autor: Jovana Vrećo

Na mestu nesreće pronađen je i uređaj za snimanje parametara rada letelice

Završen uviđaj na mestu pada aviona "mig 21", delovi olupine narednih dana na detaljnoj analizi
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Uviđaj na mestu pada aviona “mig 21” Ratnog vazduhoplovstva u selu Brasina kod Malog Zvornika, gde su u petak ujutru život izgubila dvojica pilota Vojske Srbije Dejan Krsnik i Zvonko Vasiljević, završen je, a svi delovi olupine vojne letelice kamionima su prebačeni u Vazduhoplovni zavod “Moma Stanojlović” u Batajnicu.

Komadi uništenog “miga” narednih dana biće podvrgnuti detaljnim analizama, kako bi vojne komisije koje rade na rasvetljavanju tragedije došle do tačnog uzroka pada aviona.

Na mestu nesreće pronađen je i uređaj za snimanje parametara rada letelice. Od trake na kojoj su zabeležene promene u radu motora i sklopova očekuje se da pomogne objašnjavanju poslednjih trenutaka aviona u vazduhu, gde se krije ključ tragedije u kojoj su poginuli major Krsnik i kapetan prve klase Vasiljević.

Nije sasvim objašnjeno ni katapultiranje posade, koja je do poslednjeg trenutka pokušala da avion, koji je tonuo ka tlu, podigne u visinu. Prema pravilima u avijaciji, odluku o napuštanju aviona donosi zapovednik letelice. Konstrukcija dvosedih “migova 21” je takva da u slučaju katapultiranja obojica pilota istovremeno izleću iz aviona.

Ovaj uređaj, za razliku od “crne kutije” iz drugih tipova letelica, beleži samo parametre rada aviona, ne i razgovor pilota. Prema proceduri, svi podaci iz istrage biće dostavljeni tužilaštvu koje odlučuje o slučaju i eventualnim daljim radnjama.

Naložena obdukcija tela poginulih pilota

I tužilac Višeg javnog tužilaštva u Šapcu Zoran Obradović potvrdio je za “Novosti” da je uviđaj na mestu avionske nesreće završen. Prema njegovim rečima, zamenik tužioca, koji je radio uviđaj, uz asistenciju vojnih i drugih eksperata naložio je obdukciju tela poginulih pilota.

O silini udara “miga 21” u tlo, na mestu tragedije svedočio je u nedelju dubok krater u dnu njive, na svega nekoliko desetina metara od porodične kuće Tanaskovića u Brasini. Letelica, pošto se zarila u zemlju, upalila se, a potom je uz snažnu detonaciju koja je uznemirila žitelje ovog kraja, i eksplodirala.

Dejan Krsnik i Zvonko Vasiljević
Ministarstvo odbrane Vojske Srbije

Najveći deo olupine u nedelju je bio uklonjen iz njive uz kuću Tanaskovića. Meštani kažu da su ostaci aviona satima odvoženi kamionima. Ostali su samo manji ostaci, zariveni u ilovaču.

Stanje povređenog Vitomira Tanaskovića, prema saznanjima “Novosti”, stabilno je, iako mu je život bio ugrožen. On je pretrpeo teške opekotine glave, grudnog koša i udova. U trenutku pada letelice sakupljao je orahe na imanju. Po svemu sudeći, shvatio je da će se avion survati nedaleko od njegove kuće, pa je u poslednjem trenutku supruzi rekao da siđe u podrum. Nekako je i sam uspeo da izbegne najgore.

Kako kaže njegov zet, Miroslav Tomić, u proceni ove situacije pomoglo mu je njegovo ratno iskustvo. Vitomir je radio kao policajac u Beogradu, ali je odlazio i na borbene zadatke širom zemlje. Pošto je otišao u penziju vratio se na imanje u rodno selo.

Saučešće, ne i uteha

U kući Vasiljevića u Donjoj Borini neprekidno dolaze komšije, prijatelji, rođaci i Zvonkove kolege. Izjavljuju saučešće i govore o poginulom pilotu kao ljudini i divu naše avijacije. Niko nema reči utehe za roditelje i brata, Zvonkovu suprugu i decu, koji su Beogradu.

Meštani Donje Borine i Brasine ističu i da su bili ponosni na Zvonka. Svi su ga poznavali i voleli, još od detinjstva. Bio je dete i mladić za primer u svemu.

– Ponosili smo se njime, jer je bio dobar čovek, oficir i pilot. Eto, sudbina je htela da ovde, među nama, završi svoj čestiti život – kažu žitelji sela pod Gučevom.
Datum sahrane

Mesto i datum sahrane pilota Dejana Krsnika i Zvonka Vasiljevića, biće saopšteni naknadno. Poslednjem ispraćaju, po običaju, prethodiće i komemoracija u Komandi Ratnog vazduhoplovstva VS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike