Neverovatan sudski epilog u Čačku: Poštara pretukli u romskom naselju jer nije doneo socijalu, a jedino on osuđen!

02.03.2023

07:00

0

Marko Milosavljević tvrdi da je pretučen 5. novembra 2018. u Ljubiću

Neverovatan sudski epilog u Čačku: Poštara pretukli u romskom naselju jer nije doneo socijalu, a jedino on osuđen!
Marko Milosavljević pretučen je u novembru 2018. godine - Copyright Privatna arhiva

Marko Milosavljević iz Čačka pretučen je početkom novembra 2018. godine, kako tvrdi, od strane desetak ljudi u romskom naselju u okolini tog grada, dok je radio svoj posao kao poštar. Međutim, u postupku su okrivljeni bili Marko i jedna žena, Aleksandra M., da bi potom na kraju jedino on bio osuđen!

Marko Milosavljević, tada 25-godišnjak, uputio se tog 5. novembra 2018. godine u Ljubić kako bi isporučio poštu, budući da je to bio njegov rejon, gde je, kako tvrdi njegova odbrana, brutalno pretučen šipkama i motkama od strane grupe Roma.

Privatna arhiva
 

Luka Protić, Milosavljevićev advokat, kaže za 24sedam da je sve počelo nekoliko dana ranije, kada je Milosavljevića presrela Jovanka M. u ovom naselju, za koje navodi da inače ima istoriju nasilja i da su meštani napadali taksiste, kurire Post ekspresa, ali da međutim, za njih nisu procesuirani, jer kako smatra, "policija ih je kao manjinu dosta tolerisala".

Jovanka je Marka, priča advokat, pitala kada će da im donese novac iz Centra za socijalni rad i tom prilikom mu uputila otvorene pretnje da će mu "polomiti glavu" i psovala ga, u prisustvu svog muža.

Nekoliko dana kasnije, nastavlja naš sagovornik, kada je Marko opet došao u ovo naselje kako bi doneo poštu, napala ga je ista žena, sa istim pitanjem.

- Pitala ga kada će joj doneti socijalnu pomoć i rekla "A za mene nema pošte?", a kada je Marko odgovorio da nema, udarila ga je motkom u predelu ramena. Nakon toga ga je udarila njena ćerka Aleksandra, pa su skočili i ostali da ga udaraju. Marko je izvadio nož na preklop, koji koristi za odvezivanje paketa i probao je da se odbrani, da ih makar uplaši. Oni su ga tukli, on se sklupčao, ispali su mu nož i torba - navodi Protić.

Markova odbrana je, dodaje advokat, da mu je u sred te tuče jedan od njih rekao da uzme nož.

Privatna arhiva
 

- Kada je uzeo nož, naglo su prestali sa udarcima, a on je manje više izgubio svest, bio je malaksao od udaraca. Jedna žena donela je vode kako bi se umio, bio je obliven krvlju. Uzeo je telefon kako bi pozvao Hitnu pomoć, a tada ga je jedan Rom šutnuo i telefon mu je ispao - priča Markov branilac i dodaje da su potom došli Hitna pomoć i policija.

Ko je ubo Jovanku u stomak?

Poštar i Jovanka su prevezeni u bolnicu. Marko je imao brojne povrede, a žena je ubodena u stomak, što poštar negira da je počinio, a što tužilaštvo, a potom i sud tvrde.

- Jovanka je imala sekotno ubodnu ranu dužine dva santimetara, dubine četiri centimetara, ali nije probijena trbušna maramica i povreda je okarakterisana kao laka. Marko je imao nagnječno razdernu ranu u temenom predelu glave sa leve strane glave, dužine oko deset centimetara. Njemu je to ušivano i ostao je ožiljak koji će mu ostati za ceo život. Imao je potkožni krvni podliv u predelu desnog ramena, zatim nagnječenje tkiva sa potkožnim krvinm podlivom sa leve strane grudnog koša, nagnječenje tkiva u predelu desnog kuka i nagnječenje tkiva sa otokom u predelu levog kolena. Sve njegove povrede su okarakterisane kao lake - kaže naš sagovornik.

Privatna arhiva
 

Naš sagovornik dodaje da je veštak naveo da su Markove povrede "nastale dejstvom tupine zamahnute mehaničke sile, odnosno kao posledica fizičkog napada i prebijanja". Veštak je, dodaje, ukazao da su povrede mogle biti nanete debljom granom, drvenom palicom, metalnom šipkom, šutiranjem obuvenom nogom, kao i padom i udarcem o tvrdu podlogu - asfalt, kao i udarcima zatvorenom šakom - pesnicom.

Odbijeno da se testira DNK sa noža

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku su saslušani Marko Milosavljević i Aleksandra M. kao okrivljeni, Jovanka M, kao oštećena i jedan komšija kao svedok.

- Tužilaštvo je nakon izvedenih dokaznih radnji podnelo optužni akt 7.11.2019. U njemu tužilaštvo tvrdi da je Marko ubo Jovanku nožem, a da je Aleksandra M. udarila Marka drvenom motkom. Stav tužilaštva je da je devojka od oko 27 godina i 50ak kilograma nanela sve one brojne povrede Marku - navodi Protić.

Dodaje da Milosavljević negira da je ubo Jovanku i da mu nije poznato ko je uzimao njegov nož i ko ju je ubo.

- Mi smo predlagali da se izvedu kao dokaz biološki tragovi na sečivu i dršci noža, a upravo zbog Markovih navoda da su druga lica uzimala njegov nož dok je ležao na podu i da mu nije poznato ko je ubo Jovanku - dodaje.

Nikad više neće raditi kao poštar

Marko Milosavljević trenutno je nezaposen, kaže njegov advokat. 

Navodi da kao poštar više nikada neće raditi.

- Inače, to je bila porodična tradicija, i otac mu je bio poštar - kaće Protić i dodaje da su i radnici pošta podnosili krivične prijave protiv osoba iz naselja u kojem se dogodio napad.

Markov advokat dodaje da su i oni tokom postupka podneli krivične prijave protiv još dve osobe koje su, navodno, prale krv sa mesta gde se dogodilo prebijanje i sklanjali šipke, međutim one su odbačene.

Advokat Protić dodaje da je njegov kolega, advokat Miloš Zelenović iz Čačka koji je bio Markov branilac u postupku u tužilaštvu, iz razgovora sa ljudima je saznao da je Marka tuklo deset osoba istovremeno, mahom muškarci srednjih godna i da ih je uredno popisao.

Navodi da su njihova imena dostavili uz predlog o testiranju tragova sa noža, ali da je sud odbio ovaj predlog bez, kako kaže, ikakvog obrazloženja, navodeći da je suvišno.

Takođe, dodaje, odbijen je i njihov predlog da se saslušaju žene koje su prisustvovale incidentu koji se dogodio nekoliko dana pre tuče.

- One su rekle da bi svedočile ako ih policija zaštiti, s obzirom da su komšije poznate po agresivnim ispadima - tvrdi advokat.

Privatna arhiva
 

Jedino što je prihvaćeno je, dodaje, da se obavi psihijatrijsko veštačenje Marka Milosavljevića, odnosno da li je bio uračunljiv u vreme događaja i da li je bio sposoban da učestvuje u postupku.

- Veštak je utvrdio da je Marko bio smanjene uračunljivosti, ali ne bitno, kao i da je bio sposoban da učestvuje u postupku. S druge strane, ,stručna saradnica koju smo mi angažovali je u svom nalazu navela da je Markova uračunljivost u vreme događaja bila bitno smanjena, usled udaraca koje je promio u glavu i jer ima istoriju lečenja od psihičkog oboljenja - kaže Protić.

Advokat ističe da su izjave Jovanke, njene ćerke Aleksandre, kao i komšije bile "nevešto usklađene" i da su neke delove događaja drugačije opisali - poput toga kako je Marko pao, koliko ga je puta ko udario - navodeći da su time pokušavali da predstave da je Marko ubo Jovanku.

- Aleksandra je rekla kako je on prvi ošamario njenu majku kada ga je pitala za socijalnu pomoć, a potom je opsovao i ubo nožem - kaže Protić i dodaje da njih troje tvrde da je komšija koji je bio svedok Marka odgurnuo i da je on tada pao.

Marko jedini osuđen

Pred Osnovnim sudom u Čačku, na kraju, jedini je osuđen - pretučeni Marko. Milosavljević je osuđen za nanošenje lakših telesnih povreda sa oruđem na novčanu kaznu od 120.000 dinara, nož mu je oduzet i mora da plati troškove postupka  u iznosu od još 120.000 dinara. 

Aleksandra, kojoj se sudilo za isto delo, je oslobođena.

- Sud je naveo da je postupila u krajnjoj nuždi. Oni su verovatno gađali to da je branila svoju majku, a tužilaštvo im je skrenulo pažnju da nije reč o krajnjoj nuždi već o nužnoj odbrani, ali se nisu žalili na oslobađajuću presudu - kaže advokat. 

Protić dodaje da su uložili žalbu na presudu i da čekaju ishod.

- Obrt i ishod su bili tako neočekivani. On je od žrtve postao jedini osuđeni za nanošenje povrede tog dana - kaže Protić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike