Šok svedočenje Srbina koji je čuvao narko-jazbinu u Hrvatskoj: "Poslat sam na prinudni rad zbog duga od 10.000 evra!"

18.02.2023

19:45

0

Branko D. (50) nije hteo imenovati druge osobe koje su bile uključene ui posao s drogom zbog straha za vlastiti život

Šok svedočenje Srbina koji je čuvao narko-jazbinu u Hrvatskoj: "Poslat sam na prinudni rad zbog duga od 10.000 evra!"
Srbin čuvao svu ovu drogu u Hrvatskoj - Copyright FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENČAR

Hrvatska policija izvela je tajnu akciju kodnog imena „Zadar“ u kojoj je zaplenila rekordnih 600 kilograma droge, a u epicentru potrage za narko-dilerima našao se jedan Srbin! Nakon što su mu stavljenje lisice na ruke, Branko D. (50) iz Novog Sada ispričao je policiji da je silom prilika bio nateran da u unajmljenoj vikendici u blizini gradića Sveti Ivan Zelina, koji se nalazi u zagrebačkoj županiji, mesecima čuva narko-magacin, ali i da prepakuje drogu i priprema je za dalju distribuciju, a sve zbog 10.000 evra koje određenim ljudima u Srbiji nije mogao da vrati!

Novosađanin je u ovu vikendicu doveden pre pet meseci i imao je zadatak da čuva ovaj svojevrsni distributivni centar droge, koja se na dnevnom nivou odatle odvozila, a nove količine su svakodnevno pristizale.

Kako je objasnio, rečeno mu je da dug može „da odradi“ ako šest meseci ode u Hrvatsku.

Redovnom linijom u kriminal

- Kada sam autobusom stigao u Zagreb, jedan muškarac me dočekao i odvezao u tu kuću kod Zeline, gde sam neprestano bio od tada. Na mobilni telefon koji su mi dali primao sam poruke kada će neko doći po drogu i koliko da im dam, te sam drogu prepakiravao i vagao. Takođe javljali bi mi kada dolazi nova droga, da ih dočekam i da je spremim, ispričao je Novosađanin.

Branko D. je ispričao da vikendicu nije napuštao, i da su mu određene osobe tu donosile hranu, a da je to najčešće radio Ivan Š. (26), kojeg je policija takođe uhvatila.

Osim njega, međutim, uhapšeni Novosađanin nije hteo imenovati druge osobe koje su bile uključene u navedeni posao s drogom zbog, kako je rekao, straha za vlastiti život.

Ivan Š. (26) se odlučio na odbranu ćutanjem, a sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda juče im je odredila istražni zatvor u Remetincu.

U narko jazbini  policija je nakon kriminalističko-obaveštajnog rada i pomno planirane akcije pronašla 330 kilograma marihuane pakovanje u 292 omota, 90 kilograma amfetamina u 690 omota, 196.520 tableta MDMA, dva kilograma hašiša, kilogram MDMA u 508 omota,76 grama kokaina, 25 litara tekućeg amfetamina, 30 litara metanola, 10 litara akumulatorske kiseline, tri kilograma praškaste materije nepoznatog hemijskog sastava i pet digitalnih vaga za precizno merenje težine.

Oni su samo deo velike narko-grupe

Pretresom kuće pronađeno je i oružje, i to puška Ero s prigušivačem i pripadajućim spremnikom te automatski pištolj Škorpion s pripadajućim spremnikom, 461 komad municije kalibra devet milimetara te 44 metka kalibra 7,65 milimetara, kao i kilogram plastičnog eksploziva i tri električne detonatorske kapisle.

- Posle prvih saznanja suzili smo kriminalističko-obaveštajni rad na naselje Gornje Orešje na području Svetog Ivana Zeline. Kada smo locirali kuću za koju smo bili sigurni da je ona koju tražimo, pokrenuta je akcija. Najpre je na izlasku iz objekta uhapšen 50-godišnji državljanin Srbije, a nekoliko sati kasnije u neposrednoj blizini kuće i državljanin Hrvatske, rekao je šef Odelenja za droge zagrebačke policije Goran Lauš.

Dodao je da je droga bila namenjena prvenstveno domaćem tržištu, ali da se ne isključuje mogućnost da je deo bio namenjen i korisnicima i dilerima u susednim zemljama.

 Tajna kuća koristila se kao skladište, ali i proizvodni pogon. Lauš je potvrdio da je u ovom slučaju hrvatska policija razmenjivala podatke sa srpskom policijom, kao i policijama drugih zemalja, a akcija se nastavlja jer su u policiji uvereni da je uhapšeni dvojac samo deo veće i značajnije kriminalne grupe.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike