U pošiljkama krio rezani duvan, jakne, patike

01.10.2020

12:33 >> 12:34

0

U pošiljkama krio rezani duvan, jakne, patike
Copyright Zaplenjene patike Foto: Uprava carina

Carinici su prekjuče na putu Merošina – Novo Selo u kamionu kurirske službe šabačkih registarskih oznaka pronašli oko 30 kilograma rezanog duvana, jakne, odeću i obuću.

Kako se kurirske pošiljke neretko zloupotrebljavaju u svrhu krijumčarenja, distributivni magacini i vozila operatora redovno su predmet carinskih kontrola, saopšteno je iz Uprave carina.

Navodi se da je tako i 29. septembra na putu Merošina – Novo Selo radi kontrole zaustavljen kamion kurirske službe šabačkih registarskih oznaka, koji je bio na putu iz Beograda ka Nišu.

Zbog nemogućnosti detaljnog pregleda na licu mesta, kamion je dopraćen do centralnog magacina kurirske službe u Nišu, gde je kompletna pošiljka istovarena.

Navodi se da je tada među pošiljkama otkriveno oko 30 kilograma rezanog duvana, preko 100 zimskih jakni, prsluka i dukserica, kao i više od 50 pari patika sa oznakama poznatih robnih marki „najk“, „adidas“, „puma“ i „ribok“ bez bilo kakve propratne dokumentacije.

Sporna roba biće zadržana do okončanja prekršajnog postupka pokrenutog protiv kurirske službe pred nadležnim sudom.

Uprava carina podseća da nakon prošlogodišnjih izmena Zakon o poštanskim uslugama predviđa veću odgovornost za kurirske operatere. Sada operater ima obavezu da traži na uvid ličnu dokumentaciju pošiljaoca, što ranije nije bio slučaj. Naime, prekršajna prijava se ranije podnosila na ime pošiljaoca koje je često bilo izmišljeno.

Sada ukoliko operater primi sumnjivu pošiljku na prevoz, a nije proverio stvarni identitet pošiljaoca, odgovornost za prekršaj će snositi on sam tj. kurirska služba, navodi se u saopštenju. Izmene Zakona o poštanskim uslugama koje predviđaju veću odgovornost kurirskih operatera su jedan od načina da se stane na put nelegalnoj trgovini preko interneta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike