Gucati prvi put pred sudijom u Hagu: Odbrana nudi 1.000 evra jemstva

19.10.2020

18:14 >> 11:25

0

U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati

Gucati prvi put pred sudijom u Hagu: Odbrana nudi 1.000 evra jemstva
Copyright Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

U Specijalizovnim većima Kosova u Hagu održana je javna sednica, na kojoj se prvi put pred sudom pojavio predsednik Udruženja veterana OVK Hisni Gucati povodom sumnji da je svojim postupcima zastrašivao svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom.

Jedan od tri branioca tražio je da njegovog klijenta sudski fotograf ne slika u prisustvu sudske straže, koja ga je dovela iz pritvorske jedinice, a sud je ovaj preglog odmah usvojio i naložio da Gucati bude slikan samo u “gro planu”.

Gucati na sednici nije nosio zaštitnu masku, a u sud je doveden iz pritvorske jedinice u Hagu u koju je smešten nakon izručenja sa Kosova u petak 25. septembra.

Predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Hisni Gucati izjavio je pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovnih veća Kosova u Hagu da policija nije morala da ga hapsi, jer bi se sam javio na poziv, dok je njegov advokat predložio sudu da ga u toku istrage, pusti na privremenu slobodu uz jemstvo.

Gucatijev branilac predložio je jemstvo od 1.000 evra, uz oduzimanje pasoša i nalog da se svako veče javlja lokalnoj policiji u Skenderu, mestu gde živi sa brojnim članovima porodice.

Odbrana ponudila 1.000 evra jemstva za puštanje Gucatija

Smatra da puštanje uz jemstvo ne bi bilo nešto što bi pogoršalo rizike zbog kojih mu je određen pritvor, kao što su bekstvo i opstrukcija pravde.

U prilog svom predlogu advokat je naveo da je Gucati otac sedmoro dece od 23 do 34 godine starositi i da ima osmoro unučadi.

“Ima dijabetes, astmu, visok krvni pritisak i dosta se otežano kreće. Već 13 godina radi kao sekretar škole u Skenderu, gde mu živi i porodica i vrlo je vezan za taj kraj”, rekao je advokat.

Hysni Gucati head of the War Veterans Organization of the Kosovo Liberation Army looks at a photo of his co-fighter former Kosovo Liberation Army commander Salih Mustafa after news of his arrest, during an interview with The Associated Press, in Pristina, Thursday, Sept. 24, 2020. A special international court said Thursday that a former commander of the separatist fighters in Kosovo’s 1998-1999 war has been arrested as part of a war crimes and crimes against humanity probe stemming from the conflict with Serbia. (AP Photo/Visar Kryeziu)

Takođe je podsetio da se on ne tereti za ratni zločin, već za monog lakša krivična dela.

Tužilaštvo se protivilo predlogu i ukazalo da je neophodno da Gucati bude u prtivoru, jer nema novih okolnosti koje bi dovele u sumnju halog za hapšenje, naprotiv pojavili su se “novi činjenični elementni u vezi sa njegovim pritvorom”.

Gucati, koji se sumnjiči za zastrašivanje potencijalih svedoka u predstojećim postupcima pred tim sudom, proteklih dana je podneo četiri zahteva kojima osporava razne aspekte hapšenja na Kosovu 25. septembra i prebacivanje u pritvor istog dana u pritvorsku jedinicu u Hagu.

Sudija je tim povodom dao nalog tužilaštvu da do sutra podnese konsolidovani odogovor na ove zahteve, nakon čega će (sudija) doneti odluku o njima.

On je uhapšen u petak na Kosovu, a istog dana je uhapšen i Naism Haradinaj, potpredsednik Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu.

Haradinaj se tereti za ista krivična dela, a Specijalizovani tužilac je pre nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećm postupcima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike