Usmrtio dečaka (10) kolima na Divčibarima, povredio troje dece: Beograđanin dobio dve i po godine zatvora

03.10.2020

08:51 >> 11:03

0

Usmrtio dečaka (10) kolima na Divčibarima, povredio troje dece: Beograđanin dobio dve i po godine zatvora
Copyright Foto:ATAImages/Antonio Ahel

Beograđanin Vladimir Vukašinović (45) presudom Apelacionog suda u Beogradu pravosnažno je osuđen na dve i po godine zatvora jer je u junu 2018. godine na Divčibarima svojim autom naleteo na kolonu đaka osnovne škole iz Subotice i tom prilikom usmrtio 10-godišnjeg dečaka, a troje dece lakše povredio.

Prema stavu suda, olakšavajuća okolnost za Vukašinovića bila je to što organizatori rekreativne nastave nisu preduzeli sve mere predostrožnosti da upozore učesnike u saobraćaju na kretanje kolone dece po kolovozu.

Ovom presudom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Valjevu kojom je Vukašinović osuđen zbog krivičnog dela – teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Zabranjeno mu i da upravlja vozilima B kategorije

Njemu je takođe izrečena mera bezbednosti zabrane upravljanja vozilima B kategorije od godinu dana na teritoriji Srbije, dok su oštećeni radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnični postupak.

Vukašinović je osuđen jer je 12. juna 2018. godine propustio da obrati pažnju na ostale učesnike u saobraćaju, iako je, kako smatra sud, imao sve tehničke uslove u smislu vidljivosti i preglednosti za osmatranje kolovoza ispred svog vozila.

Usled toga, prema presudi, nije blagovremeno uočio organizovanu kolonu od oko 60 pešaka – dece, učenika trećeg razreda OŠ “Miloš Crnjanski“ iz Subotice, koja je delom započela prelaz kolovoza, a delom se nalazila na kolovozu, dok se drugi deo organizovane kolone još uvek nalazio na parkingu sa namerom da stupi na kolovoz.

Tek pošto je uočio kolonu pešaka da prelazi kolovoz, on je u pokušaju da izbegne udar u kolonu, skrenuo sa desne na levu kolovoznu traku, gde je prednjim delom vozila udario u đake A. D, T. S, V. T. i S. P.

T. S, V. T. i S. P. su tom prilikom zadobili lake telesne povrede, a dok je A. D. zadobio teške telesne povrede, koje su prouzrokovale njegovu smrt na licu mesta, navodi se u presudi.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da je prvostepeni sud od olakšavajućih okolnosti za Vukašinovića pravilno cenio značajan doprinos organizatora rekreativne nastave koji u konkretnom slučaju nisu nosili svetli prsluk, zatim, jer nije postojao obeleženi pešački prelaz, niti saobraćajni znak koji ukazuje na moguće prisustvo dece na kolovozu.

Takođe, kako navodi Apelacioni sud, organizatori nisu preduzeli sve mere da blagovremeno upozore ostale učesnike u saobraćaju na prisustvo dece na kolovozu u smislu da su se udaljili na veće odstojanje od obe strane organizovane kolone dece koja prelazi kolovoz.

Od otežavajućih okolnosti za okrivljenog sud imao u vidu njegov raniji život, kao i da je jedno dete poginulo u ovoj saobraćajnoj nezgodi, a još troje povređeno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike