Muškarci žrtve nasilja: Žene ih ucenjuju, psuju, vređaju, biju i ubijaju, a o tome se uglavnom ćuti!

07.01.2023

19:45

1

Do nasilja nad muškarcima najčešće dolazi tokom brakorazvodnih parnica, a žene dobijaju i zabranu prilaska

Muškarci žrtve nasilja: Žene ih ucenjuju, psuju, vređaju, biju i ubijaju, a o tome se uglavnom ćuti!
Uvek maštaju o drugima - Copyright Profimedia

Na planini Crni vrh, jedan muškarac, u noći između 2. i 3. januara, sedeo je u automobilu, polio se benznom i držao upaljač u rukama u nameri da se zapali. Pozvao je  kol centar, a od sigurne smrti spasao ga je inspektor PU Bor, koji je i član pregovaračkog tima MUP-a Srbije. Da presudi sebi, muškarac se odlučio, jer ga žena psihički maltretira. Mnogi muškarci u Srbiji žrtve su psihičkog i fizičkog zlostavljanja, ali je to tema o kojoj se uglavnom ćuti.

Postoje oblici nasilja kojima su muškarci često izloženi. Da i žene mogu da budu prilično agresivne govori podatak da je čak nekoliko žena dobilo zabranu prilaska bivšem partneru, zato što su tokom svađe fizički nasrtale na njih. Mnoge, na kraju, partnere i ubiju.

Muškarci često u ovim situacijama ne znaju ni kome mogu da se obrate za pomoć. Do nasilja nad muškarcima najčešće dolazi tokom brakorazvodnih parnica. Žene u tim slučajevima fizički i psihički nasrću na muškarce, a sve češče psuju, vređaju i omalovažavaju bivšeg partnera.

U tim slučajevima, nasilje se svodi na neprestano provociranje u dužem vremenskom periodu sa namerom da se izazove fizički kontakt, koji bi žene kasnije koristile zlonamerno u brakorazvodnim parnicama.

U sudskoj praksi zabeležen je slučaj gde je muškarac držao dete u naručju, bivša žena mu je prišla, pljuvala ga i vređala, a muškarac je reagovao tako što ju je odgurno. Na kraju je on izvukao deblji kraj na sudu, jer je došlo do fizičkog kontakta.

Zabrana prilaska

Jedan od vidova nasilja nad muškarcima jeste i taj kada mu bivša partnerka ne dozvoljava da viđa decu, iako je sud drugačije odredio.

Profimedia Pixabay
Muškarci sve češće žrtve nasilnih žena: Ilustracija

U ovakvim slučajevima, kako kazuju stručnjaci, obavezno bi trebalo angažovati advokata, jer po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici predviđena je mogućnost da u hitnim merama nasilnik bude udaljen iz stana, ako živi zajedno sa žrtvom.

Nožem ubola bivšeg supruga

U kragujevačkom naselju Beloševac Jula R. nožem je ubola svog navodno bivšeg supruga Ivicu R. u junu 2021. godine. Ivica je pošto mu je ekipa Hitne pomoći sanirala povrede na licu mesta, prebačen je u Univerzitetski klinički centar Kragujevac. U bolnici su rekli da je uboden u ruku i da je primio udarac u glavu, kao i da je van životne opasnosti.

Komšije ovog bračnog para rekle su da su se stalno svađali i tukli i da je Jula R. navodno čak imala i meru zabrane prilaska Ivici.

Brutalna ubistva u kojima su akteri bile žene, kako kažu stručnjaci, takođe su jedan od oblika nasilja nad muškarcima koji su bili njihove žrtve.

Nasilniku, koji je u ovim slučajevima žena, može da bude zabranjen i prilazak žrtvi, a te mere ukupno mogu da traju do 32 dana.

Biljana Ćulafić, psihoterapeut specijalizovana za seksualne traume i traume nasilja izjavila je za medije da je sve više nasilja nad muškarcima i da ono nije samo fizičko, već i psihičko.

Trudnica tukla muža

- Imala sam ženu koja je trudna i koja kaže da tuče svog muža zato što joj rade hormoni. Muškarci se često stide da priznaju da su maltertirani, a imaju i zabranu, jer im često žene kažu "kakav si ti muškarac kad uzvraćaš ženi fizički". Muškarci nisu naučili da iskazuju emocije na pravi način, pogotovo tugu ili bes – rekla je Biljana Čulafić i dodala da je glavni problem kod nasilja neadekvatna komunikacija.

Snimak koji se u maju prošle godine proširio društvenim mrežama, a na kojem je zabeleženo nasilje nad muškarcem, kada ga devojka u afektu udara i prati kako bi mu zadala još udaraca izazvao je pomešane reakcije kod ljudi - od gađenja do smeha. Video prikazuje devojku koja udara muškarca, prati ga u stopu, a za njom idu i njene drugarice kojima je cela situacija smešna, dok nespretno pokušavaju da zaustave prijateljicu.

Instagram/moj_beo_grad_
Jurila ga, pratila i udarala, a sve snimljeno

Iako se o nasilju nad muškarcima retko priča, ono je i te kako prisutno. Žene često sprovode nasilje i manipulišući decom. Pričaju loše deci o ocu i deca počinju da imaju odbojnost prema njemu. Vrlo često je udružena čitava porodica protiv jedne osobe.

Ćulafić je otkrila je i kako prepoznati nasilje i izaći iz paklenog kruga.

– Ne možemo sami izaći iz kruga nasilja. Postoji tenzija, koja sve više raste, zatim se događa nasilje, a nakon toga medeni mesec. To je trenutak kada žrtva dobija moć. Nasilnik ili nasilnica izlazi u susret, povlači se, daje darove i pokazuje neko lepo lice, nakon čega ponovo dolazi nasilje. Do prekida kruga dolazi kada osoba uđe u medeni mesec i shvati da je sada sve dobro, ali da uskoro opet neće biti dobro - objasnila je Biljana.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike