Suđenje za ubistvo u "Nani": Veštak tvrdi da je Grbović ubio Savkovića u afektu gneva

15.10.2020

17:42 >> 23:21

0

Veštakinja se nije složila sa stavom stručnog savetnika odbrane da je Nedeljko Grbović pucao u Aleksandra Savkovića iz straha. Ubistvo se desilo u decembru

Suđenje za ubistvo u "Nani": Veštak tvrdi da je Grbović ubio Savkovića u afektu gneva
Copyright Googlemap

Na današnjem suđenju Nedeljku Grboviću, optuženom za ubistvo Aleksandra Savkovića u decembru 2017. u lokalu “Nana” gde je radio kao obezbeđenje, veštakinja koja je obavila psihijatrijsko veštačenje rekla je da je optuženi u vreme ubistva bio u „afektu gneva srednjeg intenziteta“. S druge strane, stručni savetnik kog je odbrana angažovala smatra da je Grbovića obuzeo strah.

Osim Grboviću, u ovom postupku sudi se i članovima obezbeđenja ovog lokala Stevanu Dukiću, Stefanu Šapuriću i Milošu Tančevu, ali za učestvovanje u tuči. Dukić nije došao na današnje ročište, kao i nekoliko svedoka. Odlučeno je da se suđenje ipak održi, kako je rečeno, s obzirom na to da se psihijatrijsko veštačenje odnosi samo na Nedeljka Grbovića.

“Nemoj Savke, molim te”

Sudija je podsetila da je Grbović kobne večeri rekao: “Nemoj Savke, molim te” i upitala stručnog savetnika odbrane da li on to može da kaže pre nego što ga upucava, ako je u strahu.

– Ja to ne tumačim kao da upozorava lice, već kao da ga moli u strahu, plašeći se za život – naveo je stručni savetnik i dodao da ovo nije bilo racionalno ponašanje.

Veštakinja je rekla da ostaje pri svom nalazu, kao i da se ne slaže sa stavom stručnjaka da se radi o afektu straha visokog intenziteta. Ona je ukazala na to da je Grbović prilazio vrsti pretnje, a nije se udaljavao, kao i da su aktivnosti bile usmerene ka ponašanju oštećenog i izazivanje straha kod njega, te da ovo govori da se ne radi o afektu straha, već o afektu gneva.

Ona je rekla da je Grbovićeva svest bila očuvana. Navela je da je okrivljeni konkretno opisao događaj, te da mu afekat nije remetio pažnju. Zbog svega navedenog rekla je da je njena procena da se radilo o afektu gneva srednjeg intenziteta.

Mokrio u gaće

Grbovićev advokat upitao je veštakinju da li je obratila pažnju da je Nedeljko rekao da se umokrio u gaće i upitao je da li to manifestuje strah ili gnev.

Ona je odgovorila da je tačno da kod straha visokog intenziteta može da dođe do pražnjenja mokraćne bešike, ali da nisu stvari u medicini tako jednostavne i da ne može samo na osnovu toga da se postavi dijagnoza, već da je potrebno da se “slože kockice”.

– Pražnjenje mokraćne bešike bi značilo da je došlo do aktiviranja parasimpatičkog nervnog sistema. Međutim, aktiviranje ovog sistema dovelo bi i do pada krvnog pritiska, paralize, onesvešćivanja. U konkretnom slučaju ne postoji nijedan drugi simptom zbog čega sam mogla da isključim da je pražnjenje bešike afekat straha – rekla je ona.

Svest sužena, ali ne eliminisana

S druge strane, stručni savetnik rekao je da se u konkretnom slučaju nije moglo raditi o afektu gneva, jer okrivljenom nije prethodno nanešena nepravda, što je kako kaže, generator afekta gneva. Naveo je da je Grbović trpeo udarce, pretnje i psovke i da je zbog toga trpeo afekat straha, a ne gneva. On je rekao da dolazi do poremećaja mozga, izlučivanja supstanci koje sužavaju svest, da osoba opaža samo stvari koje ugrožavaju njegovo telo i život, te da su telesne manifestacije kao što su raširenje zenice i mokrenje, uvek pratioci. On je naveo i da kod straha visokog intenziteta neki delovi sećanja mogu parcijalno da se vrate, navodeći da je svest sužena, ali ne eliminisana.

On je naveo da je Grbović bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, jer je kod njega nastala kratkotrajna duševna poremećenost.

– Nastala je u momentu kada je počeo da prima udarce, razvijala se slušanjem pretnji po svoj i život svog sina, vređanjem i, kako je on rekao, generisalo veliki strah kod njega – rekao je savetnik odbrane.

Sledeće ročište zakazano je za 4. decembar, za kada su zakazane završne reči.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike