Oni su osuđeni na doživotnu robiju: "Malčanski berberin" je umro, a ovo su zločini koje su počinila ostala trojica

16.09.2022

13:56

0

Autor: M. Brkić

Danas je u Srbiji izrečena četvrta doživotna kazna

Oni su osuđeni na doživotnu robiju: "Malčanski berberin" je umro, a ovo su zločini koje su počinila ostala trojica
dozivotne robije1 - Copyright 24sedam/MUP/Pexels/Facebook/Profimedia

Muškarac V. J. osuđen je na doživotnu robiju zbog pokušaja silovanja i ubistva bake Radinke Kostić (86) u januaru 2021. godine u selu Rečica kod Požarevca. Ovo je četvrta doživotna kazna izrečena u Srbiji nakon promene Krivičnog zakonika 2019. godine, a istu kaznu izdržavaju Dejan Dabović zbog ubistva devojke nožem i Radomir Blagojević koji je ženu polio benzinom i živu je zapalio. Na doživotnu robiju bio je osuđen i Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin zbog otmice i zlostavljanja devojčice (12), koji je preminuo u bolnici.

Rumun pokušao da siluje baku, pa je ubio

Hapšenje osumnjičenog foto: Printscreen/MUP
 

 

Državljanin Rumunije V. J. (36) iz okoline Vršca uhapšen je u januaru prošle godine zbog sumnje da je ubio Radinku Kostić (85) iz sela Rečica kod Požarevca u njenoj kući.

Kako je utvrđeno tokom suđenja, rumunski državljanin je pre zločina radio kod starice. Tog 4. januara prošle godine V. J. je ušao u Radinkinu kuću s namerom da je opljačka, a ona mu se usprotivila i pokušala da ga otera. On je zatim oborio na pod i pokušao da je siluje. Žena se dočepala noža i posekla borbi s njim ga posekla po ruci, nakon čega je on uzeo nož i ubo je u vrat, zbog čega je žena preminula na licu mesta.

V. J. je potom pobegao, a požarevačka policija ga je u saradnji sa Upravom kriminalističke policije i pančevačkom policijom istog dana pronašla i uhapsila.

Viši sud u Požarevcu osudio ga je u aprilu ove godine na 20 godina, a na ovu odluku se žalilo Više javno tužilaštvo u tom gradu, nakon čega ga je Apelacioni sud u Kragujevcu osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Malčanski berberin kidnapovao devojčicu

printscreen/Studio B
 

 

Ninoslav Jovanović zvani "malčanski berberin" kidnapovao je devojčicu M. K. (12) u petak 20. decembra 2019. godine, u ranim jutarnjim časovima, na putu do škole. Devojčica je pronađena živa 29. decembra iste godine, u ataru sela Pasjača, nakon desetodnevne akcije policije, vojske, lovaca i građana koji su se priključili potrazi.

Kako smo ranije pisali, devojčica je pronađena nakon što je komšija Emil Živić krenuo u obilazak svoje vikendice. On i njegov sin primetili su da su vrata podruma i prozor na spratu odškrinuti, kao i da se zavesa pomera. Jovanović se uplašio što je otkriven, pa je u tom trenutku skočio kroz prozor i dao se u beg. Emilov sin Marko prepoznao je Ninoslava i odmah je pozvao policiju. Emil je krenuo da trči za otmičarem niz brdo, ali mu je on utekao. Uhapšen je 5. januara 2020. godine u Malči, a godinu dana kasnije postao je prvi osuđenik u Srbiji kojem je izrečena doživotna kazna.

Umro je 8. jula ove godine u bolnici u Požarevcu nakon što mu je pozlilo u KPZ "Zabela" gde je služio kaznu, a obdukcija je pokazala da je podlegao srčanim problemima. Sahranjen je četiri dana kasnije na groblju u rodnom selu Malča.

Polio ženu benzinom i živu je zapalio

Fejsbuk
 

 

Radomir Blagojević (52) osuđen je u aprilu ove godine u Višem sudu u Beogradu na kaznu doživotnog zatvora jer je 13. jula 2020. u Surčinu, Zoricu Kalinić polio benzinom i živu je zapalio, usled čega je nesrećna žena preminula.

Blagojević je, prema optužnici, 13. jula 2020. godine žrtvu čekao u hodniku zgrade u kojoj je živela. Kada je Zorica zakoračila u ulaz zgrade u kojoj je stanovala, krenuo je za njom i nakon kraće rasprave i njenog odbijanja da ga pusti u stan, on ju je, dok je bila okrenuta leđima od njega, polio motornim benzinom iz kanistera koji je unapred pripremio, i zapalio.

Nesrećna žena  je zadobila teške opekotine 2. i 3. stepena glave, vrata, trupa i udova, oko 87 odsto tela. Usled tih povreda trpela je bolove jakog intenziteta sve do smrti, dva dana kasnije, 15. jula. Blagojević je uhapšen nekoliko dana nakon što je zapalio Zoricu.

Pored toga, Blagojević se tereti i da je u junu 2020. godine u mestu Radinac kod Smedereva u kući svoje sestre, silovao R.N. koju je poznavao od ranije. On je u večernjim satima oštećenoj R.N. pocepao odeću, tukao je po licu, glavi i telu, a potom je silovao i opet tukao. Žrtva je tom prilikom zadobila niz povreda i razderotina po telu.

Udarao devojku pesnicom, pa je izbo

Dejan Dabović i Dušanka Jocović: Facebook
 

 

Dejan Dabović (29) iz Herceg Novog je 26. decembra 2019. u popodnevnim časovima u Ulici Alekse Šantića u Novom Sadu, do smrti nožem ubadao bivšu devojku Dušanku Jocović (25) iz Novog Sada.

On je ispred zgrade, besan, sačekao nesrećnu devojku, najpre je osam puta udario pesnicom po glavi, a zatim je nožem sekao i ubadao po rukama, vratu i grudima, dok nije shvatio da je ubio.

Zaključeno je da je ona trpela strahovito jake bolove desetak minuta, pogotovo usled ubadanja nožem u vrat, ispod desne ključne kosti i u desnu dojku, a onda je izdahnula.

Dabović je, kako je sud zaključio, bio smanjene uračunljivosti usled poremećaja ličnosti i afekata besa. Ipak, sud je smatrao da je reč o "naročito opasnom učiniocu, koji ne preza ni od čega kako bi zadovoljio svoje potrebe, nagone i želje", pa je zato kazna doživotnog zatvora za njega jedina adekvatna. Osim toga, njome će se, kako je u presudi navedeno, "izraziti društvena osuda zbog vršenja krivičnih dela, uticati na jačanje morala i obaveze poštovanja zakona."

Dan pre toga on je stigao iz Crne Gore i u popodnevnim časovima, u kladionici "Liman", uperivši nož u radnicu, ukrao dnevni pazar od 11.300 dinara. I ovo razbojništvo uračunato je u izrečenu mu kaznu.

Dabović je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor 27. avgusta prošle godine, a u junu ove godine usvojena je njegova molba da kaznu izdržava u Crnoj Gori.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike