Bivšem pripadniku MUP i njegovoj supruzi iz BIA tužilaštvo ispituje poreklo imovine: Finansijska istraga protiv saradnika "kavčana"!

09.08.2022 | 10:25

Istraga pokrenuta i protiv vlasnika i direktora firme "Blumen market" Aleksandra M. i Miodraga P.

Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je i finansijsku istragu protiv bivšeg policajca Milivoja K., pripadnika MUP Srbije Daniela Jovanovića i njegove supruge Dušice Jovanović, inače pripadnice BIA, kao i vlasnika i direktora firme "Blumen market" Aleksandra M. i Miodraga P.

Oni će morati da dokažu da su pokretna i nepokretna imovina, kao i gotov novac kojim raspolažu, zarađeni legalnim putem. Na ovom spisku je i kamiondžija Milan K., kao i drugi vozač Z. F., koji su radnici pomenute firme.

Foto: Facebook/Printscreen
 

TOK je, inače, započeo istragu protiv svih ovih osoba, koje se terete da su u određenom vremenskom periodu prenosile novac zarađen od trgovine kokainom, ali ga i plasirale u legalne tokove. Kako se sumnja, bivši i sadašnji pripadnici policije i BIA bili su na vezi sa crnogorskim kolegom koji je u bekstvu Ljubomirom Ljubom Milovićem. Njega crnogorsko tužilaštvo tereti za saradnju sa "kavačkim klanom", posebno sa Radojem Zvicerom, koji je, takođe, nedostupan istražnim organima.

U javnosti do kraja nije razjašnjeno kakva je uloga aranđelovačke firme "Blumen market" i da li se u njenim kamionima, među saksijama sa cvećem, krio samo novac ili i nešto drugo. Prema naredbi za sprovođenje istrage, osumnjičeni se terete da su novac od kokaina ulagali u legalne tokove, a neki od njih čak i da su učestvovali u organizaciji nabavke i rasturanju narkotika iz Južne Amerike u zapadnu Evropu.

- Do sada je utvrđeno da je novac iz Holandije kamionima sa cvećem, ali i drugim vozilima prebacivan do Srbije i Crne Gore - navodi sagovornik blizak istrazi.

Povećavao se procenat

U početku je procenat od prebacivanja iznosio oko jedan i po odsto, a kasnije se taj postotak povećavao. Ako se zna da se prenosilo od 1,5 do dva miliona evra, nije teško izračunati kolika je bila zarada svih učesnika u tom lancu.

Pare ispod cveća

Kako je utvrđeno, pare su u Holandiji pakovane u vakuumirane kese, koje su ubacivane u saksije ispod cveća. Biljke su imale regularnu deklaraciju. Na ovaj način su nesmetano prolazile granice od Holandije do Srbije i Crne Gore.

U ovom trenutku ne zna se tačno kakva je uloga Aleksandra M. i njegove firme "Blumen market" u ovom poslu. Prema operativnim podacima, on je mesec dana pre početka akcije otputovao za Crnu Goru i odande se nije vratio. Direktor u preduzeću "Blumen market rentakar" Miodrag P. je uhapšen, a njemu, kao i ostalim osumnjičenima, određen je pritvor do mesec dana. Sa slobode se jedino brani vozač kamiona, Aranđelovčanin Z. F., koji je priznao krivično delo koje mu je stavljeno na teret.

- Ova aranđelovačka firma, koja ima i ogranke, kao i cvećare i u Beogradu, bavi se uvozom cveća iz Holandije, a pored ostalog, u njenom vlasništvu je desetak kamiona i drugih vozila - navodi  izvor.

Pratili kamione

Sada se istražuje kada je tačno krenuo taj "posao" sa prebacivanjem novca i da li se iza celog "biznisa" krije jedan od dva kotorska klana.

Policija sa TOK pokušava i da utvrdi da li je deo droge koja je u holandske luke stizala brodovima iz Španije prebacivan i u zemlje Balkana. Poznata je i krijumčarska ruta kojom je od španskih luka, kopnenim putem, najčešće kamionima, droga transportovana u zemlje Evropske unije. Ukoliko se sve ovo pokaže tačnim i dokaže, naše bezbednosne službe i Tužilaštvo za organizovani kriminal zadali su jedan od najtežih udarca "kavačkom klanu".

Operativni podaci pokazuju da su članovi ove mafijaške ekipe pratili maršrutu svakog kamiona i tovara sa novcem. Ako bi osetili da bi negde, na nekom prelazu, moglo da dođe do problema i detaljnijeg pretresa, slali su lažne dojave o drogi u kamionima koji bi išli iza njih ili ispred njih. Dok bi trajale pripreme za pretres ili sam pretres takvih "tipovanih" vozila, kamioni "kavčana" bi prolazili nesmetano.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/08/01/64c4e9adb45738d81958c1bc/uhd/64c4e9adb45738d81958c1bc.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c1bc",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1071197_th_1659958065.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Novosti