Plaćenici ubili, pa "overili" gazdu kafića u Belvilu: Motor koji su koristili zapalili u Topčiderskoj šumi!

01.08.2022

06:15

0

Aleksandar Stamenković izrešetan hicima iz automata "škorpion" nedaleko od svog kafića "Pjaca del kafe"

Plaćenici ubili, pa "overili" gazdu kafića u Belvilu: Motor koji su koristili zapalili u Topčiderskoj šumi!
Aleksandar Stamenković ubijen u Belvilu - Copyright Printscreen/ Google maps/Youtube Rudar7

Aleksandar Stamenković, suvlasnik lanca kafića "Pjaca del kafe" i preduzeća "Korbik kofi", ubijen je pre šest godina nedaleko od svog lokala u novobeogradskom naselju Belvil. U njega je rafalno ispaljeno 11 hitaca iz automata "škorpion", od kojih ga je pogodilo osam, a ubica ga je potom "overio" pucnjem u glavu, posle čega je pobegao sa saučesnikom na motoru, koji je kasnije nađen zapaljen.

Osim činjenice da je reč o profesionalno izvedenoj likvidaciji, policija nije mnogo odmakla u istrazi i egezekucija Stamenkovića nikad nije rasvetljena. Jasno je bilo da je ubistvo naručeno i da su ga izvela dvojica plaćenika na motoru, koji je kasnije nađen zapaljen. U prvom trenutku verovalo se da je Stamenković žrtva rata narko-bandi oko trgovine drogom i na tome se, čini se, stalo.

U policiji su neposredno posle zločina potvrdili da je ubijeni Stamenković bio jedan od vođa "niškog klana" i da je bio meta napada 2008. godine, kad je teško ranjen ispred zgrade u kojoj je tada stanovao. Posle tog napada doselio se u Beograd i počeo legalne poslove u kafiću "Pjaca del kafe" i preduzeću "Korbik kofi". 

Od dolaska u Beograd bavio se legalnim poslovima, ali je policija, kako su preneli mediji, sumnjala da mu je taj biznis bio pokriće i za neke kriminalne poslove. Istraga je vođena u smeru obračuna narko-bandi, ali nisu odbacivane ni druge mogućnosti.

Stamenković je, tog 30. jula 2016. godine u 9.45 sati, parkirao svoj crveni džip "rendž rover" nekoliko desetina metara od kafića čiji je vlasnik i ka kojem se uputio. Očevici kažu da mu je napadač, obučen u crno, presekao put sa saučesnikom na motoru.

Bežao od napadača

Samo što je izašao iz džipa i krenuo prema kafiću čiji je vlasnik, napadač je otvorio paljbu na njega, o čemu je svedočilo više čaura oko vozila. Bežeći da sačuva glavu, Stamenković je ispustio torbicu, naočare i kesu sa voćem. Uspeo je da stigne do komšijskog kafića "Berlin bar", ispred kojeg su ga stigli kobni meci i pao je na stomak. Dok je nepomično ležao, ubica mu je prišao s leđa i hladnokrvno pucao u glavu.

Rođenog brata mu ubili na semaforu

Sandro, rođeni brat Aleksandra Stamenkovića, ubijen je 15. septembra 2002. godine u Nišu. On je izrešetan u svom "opelu" kada je stao na semafor na raskrsnici Vradraske i Ulice Jovana Ristića. U tom trenutku pored "opela" je projurio "volvo" iz koga je ubica zapucao. Sandro i njegov drug Robert Viciknez iz Vršca, koji je bio suvozač, ubijeni su. Zbog likvidacije Sandra i Roberta uhapšen je Ivan Antic Šica, koji je za dvostruko ubistvo osuđen na 35 godina

Prema nezvaničnim informacijama, napadač je u žrtvu ispalio osam metaka, pre nego što ga je "overio". Raspored čaura zatečenih oko džipa i ubijenog, ukazuje na to da je na Stamenkovića čim je izašao iz svog vozila ispaljeno četiri metka, potom dok je bežao iza kola tri, i ispred "Berlin bara" još četiri metka.

U Ulicu Jurija Gagarina broj 14, kod zgrade "Ljubičica" ubrzo je stigla i policija. Na mesto ubistva došla je i supruga ubijenog u društvu Nikole Čorbića, Stamenkovićevog ortaka u poslu. Ona je uplakana i vidno potresena molila policajce da je puste da priđe telu svog supruga. Želela je da ga poslednji put vidi, ali inspektori joj to nisu dozvolili, pa se povukla sa pratiocem u baštu kafića "Pjaca del kafe".

Snimci kamera neupotrebljivi

Uviđaj je trajao oko dva sata, a pošto su inspektori i forenzičari MUP Srbije prikupili sve dokaze, telo ubijenog Stamenkovića odneli su mrtvozornici. U Topčiderskoj šumi, nedugo posle likvidacije u Belvilu, oko 11 časova, pronađen je zapaljen motocikl. Pretpostavljalo se da je to motor kojim su se ubice Aleksandra Stamenkovića odvezle sa mesta zločina.

Printscreen/ Google maps/Youtube Rudar7
 

Veče pre ubistva Stamenković je bio u svom kafiću "Pjaca del kafe" u Belvilu sve do 2 sata iza ponoći, posle čega je otišao u porodični stan, koji je, takođe, u Novom Beogradu. U subotu ujutru oko 9 sati izašao je iz stana, otišao u nabavku potrepština za lokal, a potom se u svom džipu uputio u Belvil. Ubice su Stamenkovića više dana pratile i pažljivo su isplanirale napad.

Likvidaciju Stamenkovića snimilo je više kamera sa okolnih objekta, ali u policiji su tvrdili da snimak nije od koristi, jer su i ubica i saučesnik bili obučeni u crnu garderobu i sa kacigama na glavi.

Pretnje i droga iz Kolumbije

Stamenković je primio preteće poruke neposredno pre nego što je izrešetan ispred kafića. Samo dan pre likvidacije požalio se prijatelju da mu preti opasnost. Otkrio mu je da mu prete i tvrdio da misli da su to gluposti i prazne priče. Ipak, čovek koji je sedeo s njim dobro ga poznaje i odmah mu je bilo jasno da je poruke koje su stigle do njega shvatio ozbiljno, iako se trudio da to ne pokaže. Prijatelju nije rekao ko mu preti, niti zbog čega bi mogao da postane meta plaćenih ubica.

Zbog poslova sa drogom, Stamenković je odranije bio poznat policiji. Sumnjalo se da je učestvovao u švercu kokaina iz Kolumbije u zapadnu Evropu i Srbiju. On je uvozio i kafu preko firme "Korbik“, čiji je vlasnik takođe bio. Sumnje da je kafa bila samo paravan za uvoz droge nikada nisu ni potvrđene ni demnatovane. 

Istražitelji nisu odbacivali ni mogućnost da se u poslu sa drogom i kafom Stamenković zamerio velikim igračima. Kao klan koji ima najjače veze u Južnoj Americi i Kolumbiji pominje se klan "Amerika", tu je i Dejan Stojanović Keka, ali i jedan od ključnih igrača i najvećih narko-bosova u Argentini Dragan Ilić, koji je, kao i Stamenković, rodom iz Niša. Ilić, zvani Toni, javnosti u Srbiji postao je poznat posle luksuzne proslave svadbe u jednom od najpoznatijih hotela u Buenos Ajresu, na kojoj su pevale Ceca Ražnatović i Mira Škorić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike