Čeka li Srbiju „Sablja 2“: Spremaju se lisice za političke moćnike koji su šurovali s mafijom

24.10.2020

07:46 >> 17:45

0

Specijalni policijski timovi mesecima pripremaju akciju na čijem udaru će se naći svi koji su na bilo koji način umešani u kriminal, a među kojima su i ne

Čeka li Srbiju „Sablja 2“: Spremaju se lisice za političke moćnike koji su šurovali s mafijom
24sedam - Copyright 24sedam

Poslednjih dana Srbiju su potresali mnogobrojni zločini koji se dovode u vezu sa obračunima u podzemlju. Likvidacije usred dana, pucnjave, otmice… ukazali su na to da je mafija ojačala i naveli predsednika Srbije Aleksandra Vučića da javno objavi rat kriminalu. Kako saznaje 24sedam, specijalni policijski timovi mesecima spremaju “Sablju 2”, na čijem udaru će se naći svi koji su na bilo koji način umešani u kriminal, a među kojima su i neka “krupna” imena sa srpske političke scene.

Predsednik Vučić je u svom obraćanju poručio da će država pobediti mafiju i istakao da to garantuje bez obzira na lične, političke i svake druge posledice. Prema rečima sagovornika 24sedam, njegove reči treba shvatiti ozbiljno, jer se kriminal uvukao u sve sfere društva, od sporta do politike.

– Velika prekretnica u srpskom podzemlju desila se nakon ubistva jednog od vođa navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi 2016. godine. Usledio je žestok obračun sa “škaljarskim klanom”, koji stoji iza ubistva. Navijačke grupe iz Beograda tada su još više ojačale vezu sa suparničkim “kavačkim klanom” i stvorile moćnu kriminalnu organizaciju koja seje strah ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu. Osim trgovine narkoticima, bave se i ucenama i “reketiranjem”, ali i ubistvima, jer jedni za druge uklanjaju “nepodobne”. S vremenom su postali nedodirljivi zahvaljujući vezama u policiji i pravosuđu i sa nekim političkim moćnicima – objašnjava izvor 24sedam iz bezbednosnih struktura.

Profimedia

Izvor: Od “vojnika”, njihovih nalogodavaca i jataka u politici, svi će se naći na udaru policije

On objašnjava da pipci beogradskog podzemlja dosežu do Nemačke, Holandije, Španije, ali i delova Južne Amerike, zbog čega su srpski istražitelji uveliko na vezi sa kolegama iz inostranstva.

– Informacije se svakodnevno prikupljaju i pitanje je dana kada će policija krenuti u akciju. Mnogi se ovih dana tresu kada im neko zazvoni na vrata, jer niko neće biti pošteđen. Od “vojnika”, njihovih nalogodavaca i njihovih jataka u politici, svi će se naći na udaru nove “Sablje” – kaže naš sagovornik.

Profimedia

Bomba pod auto, sačekuša u tržnom centru, otmice…

  • Strahinja Stojanović preminuo je u bolnici 13. septembra u Beogradu, nakon što je eksplodirala eksplozivna naprava postavljena pod njegov džip BMW X5. Stojanović je bio osuđivan za više krivičnih dela, a dovođen je i u vezu sa više likvidacija, ali ni za jednu nije bio optuživan.
  • Prošle subote, u garaži Tržnog centra “Ušće”, Aleksandar Šarac pogođen je sa dva hica u glavu. Napadač je pobegao sa lica mesta, a on je zbrinut u Urgentnom centru u teškom stanju. Mesec ranije, na instagram-profilu pod nazivom”duh.grobarstva”, objavljena je njegova fotografija, a u tekstu ispod je opisan kao cinkaroš kojim će se “pozabaviti u narednom periodu”.
  • Ubrzo nakon napada na Šarca, saznalo se da je nestao Lazar Vukićević, za kog mediji navode da je navijač Crvene zvezde. Javnost je za njega čula prošle godine, kada je na “porše”, koji je u vlasništvu njegovog oca, postavljen eksploziv, koji je aktiviran daljinskim upravljačem.
  • Osim Vukićevića, od početka avgusta kao nestali se vodi Goran Veličković Goksi (33), vođa navijačke grupe Partizana okupljene pod zastavom “Partizanovci”.
  • Porodica Jove Kecmana (51), poznatog beogradskog trenera koji je 24. septembra nestao bez traga u beogradskom naselju Mali Mokri Lug, sumnja da iza njegovog nestanka stoje kriminalci, jer je od kuće izašao sa 17.000 evra evra koje je danima prikupljao iz njima nepoznatog razloga.

foto: 24sedam/ Goran Sivački

Kriminolog Boža Spasić kaže, za 24sedam, da se mafija kod nas “mnogo raširila” i postala u bukvalnom smislu država u državi.

Radovanović: Navijači diluju drogu iz prostorija klubova

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za 24sedam da navijači koji diluju drogu ne mogu biti u upravama klubova.

– Navijači su navijači. Ne mogu biti  deo uprave klubova, ne mogu određivati klupsku politiku, ne smeju biti sprega sa klubovima, sa poslovima kluba, a jesu. Ne smeju imati prostorije i privrednu delatnost u prostorijama kluba. Pogotovo ne fudbalski navijači, koji se masovno bave trgovinom droge – kaže kriminolog.

– Jednostavno, mafija ima svoje logističke baze, vozila, vile, ima novac, i to ogromne količine novca. Kad se sve to sabere, onda je jasno da se  mafija obrušava na državu, a da bi se obrušila na državu, ona mora da ima svoje ljude unutar državnog aparata. I to je ono što predstavlja najveću opasnost u ovom momentu, jer mi nemamo procenu toga koliko je mafija ušla u sistem naše policije i drugih organa bezbednosti, ali i među političare. I upravo to će predstavljati najteži deo borbe – kaže Spasić.

Kako objašnjava, država će morati svim resursima koje ima da odgovori, a to podrazumeva dvostruku, pa čak i trostruku borbu.

Spasić: Pojedine navijačke grupe od devedesetih godina ulaze u sfere mafijaškog odnosa između politike, policije i mafije

– To je čišćenje ulica Srbije od najsitnijih mafijaša i ubica, kriminalaca, “reketaša” i ostalih koji rade za mafiju. Sledeći su oni koji daju naloge, a kao treći nalet u borbi protiv mafije je ulazak u institucije države tamo gde su oni – objašnjava Spasić, i navodi da će borba zbog političke podrške biti mnogo žešća.

Navijačke grupe paravan za kriminal Foto: ATA Images

On navodi da je Srbija uspela da delimično protera rat crnogorskih klanova sa naših ulica, ali da su navijačke grupe i dalje problem.

– Pojedine navijačke grupe od devedesetih godina ulaze u sfere mafijaškog odnosa između politike, policije i mafije, i u toj borbi smo najslabiji.

On smatra da je ova najava borbe protiv mafije mnogo ozbiljnija od “Sablje”.

– “Sablja” je bila operacija u kojoj ste, kako mi kažemo, nabili u zatvor desetak hiljada ljudi i nakon toga ste pustili 9.990. Šta ste uradili za to vreme? Niste se bavili mafijom, već ste jednostavno napravili izolaciju. Ovoga puta, ako bude “Sablje 2”, onda niko kome su prljave ruke neće izaći iz zatvora – kaže Spasić.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike