Subotičani uhapšeni zbog poreske prevare: Oštetili budžet Srbije za gotovo sedam i po miliona dinara!

15.07.2022

19:48

0

Vlasnik privrednog društva i njegov knjigovođa utajili porez

Subotičani uhapšeni zbog poreske prevare: Oštetili budžet Srbije za gotovo sedam i po miliona dinara!
Snimak ekrana 2022-06-21 185209 - Copyright Jutjub/MUP Republike Srbije

U zajedničkoj akciji inspektora i policije, a po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Subotici, uhapšene su dve osobe, protiv kojih su podnete krivične prijave zbog sumnje da su izvršili krivično delo poreska prevara u vezi sa PDV, čime su oštetili budžet Srbije u iznosu većem od 7,4 miliona dinara.

 Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, jedan od osumnjičenih je u periodu od 1. februara 2020. do 31. avgusta 2021, u svojstvu vlasnika i odgovornog lica privrednog društva iz Subotice, uz pomoć drugoprijavljenog, u svojstvu knjigovođe, na osnovu sačinjene fiktivne dokumentacije, podneo 14 poreskih prijava poreza na dodatu vrednost.

U tim prijavama proizvoljno su uneti podaci o prometu i zahtevan je povraćaj PDV, u ukupnom iznosu većem od 5.9 miliona dinara, piše Telegraf.

Drugoprijavljeni je, takođe, u svojstvu vlasnika i odgovornog lica privrednog društva iz Subotice, u periodu od 1. aprila 2019. do 31. marta 2020. godine, podneo četiri poreske prijave poreza na dodatu vrednost, neistinitog sadržaja, u kojima je proizvoljno iskazao pretplatu PDV u iznosu većem od 1,4 miliona dinara i opredelio iznos za povraćaj PDV od 968.900 dinara.

Poreska uprava ne objavljuje više detalja o osumnjičenima i privrednim subjektima koji su uključeni u istragu, dok god traje proces dokazivanja krivice.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike