Uspon i pad plejboja mafije: Triput izbegao smrt, ubili mu oca i kuma, brat nestao

25.10.2020

19:45 >> 19:40

0

Jovica Vukotić, poznat po vezama sa manekenkama, starletama i luksuznom životu, danas ne izlazi bez pancira i blindiranog automobila

Uspon i pad plejboja mafije: Triput izbegao smrt, ubili mu oca i kuma, brat nestao
Copyright Foto: Printscreen Youtube

Kotoranin Jovica Vukotić, vođa “škaljarskog klana” 21. oktobra treći put je izbegao smrt. Suparnici su mu glavu ucenili na pola miliona evra, ali je Vukotićev telohranitelj u poslednjem trenutku sprečio atentatora da povuče oroz. Nekadašnji plejboj, poznat po vezama sa manekenkama, starletama i luksuznom životu, danas ne izlazi bez pancira i blindiranog automobila. Njegov brat Igor je godinama u bekstvu, a u “kokainskom ratu” koji je zahvatio čitav region ubijeni su mu otac i kum.

Razdor kotorskog klana kojem pripada Vukotić počeo je 2014. godine nestankom 200 kilograma kokaina u Valensiji. Dotadašnji saradnici podelili su se u dva zaraćena klana, “škaljarski” i “kavački”. Početak rata označilo je ubistvo Gorana Radomana 2015. godine na Novom Beogradu. Od tada nije prestao i do danas je odneo je više od 40 života. Vukotić je označen kao šef škaljarske kriminalne grupe, a prema evidencijama bezbednosnih struktura Crne Gore, klanom je rukovodio sa bratom Igorom i njegovim kumom, sada pokojnim Igorom Dedovićem, koji je u januaru ubijen u Atini zajedno sa Stevanom Stamatovićem.

Poznat policiji gotovo 20 godina

Crnogorski mediji pisali su da je još 2008. godine na priobalnom putu u Dobroti kod šanka “Malibu”, na Jovičinin “bmw” ispaljeno nekoliko hitaca iz automatskog oružja.

U žižu javnosti sa bratom Igorom Jovica je dospeo 2012. godine, nakon pucnjave ispred diskoteke “Madam koko” kada je ranjen Tivćanin Dejan Deković. Jovica je oslobođen od optužbi, dok je njegov brat Igor osuđen na sedam meseci zatvora.

Na kuću Jovičinog i Igorovog oca Veselina Vukotića u avgustu 2013. godine bačena je kašikara, ali u eksploziji niko nije povređen.

U spuškom zatvoru Vukotić je proveo devet meseci, od novembra 2014. do avgusta 2015. i to zbog pomaganja u pokušaju ubistva 2002., kada je imao 21 godinu.

Naredne, 2016. godine osuđen je na tri meseca zatvora zbog okvira od pištolja u kojem se nalazilo 10 metaka i još dva metka, koji su, prilikom pretresa 2013. godine nađeni u njegovom automobilu u Kotoru.

Uhapšen u letovalištu

Dok ga je policija tražila Vukotić je pod lažnim imenom putovao svetom sa svojom tadašnjom devojkom manekenkom Dejanom Živković. Krstarenja, skupe večere i lagodan život, prekinulo je hapšenje u turskom letovalištu Antalija 2018. godine. Izručen je Srbiji gde je proveo 15 meseci u zatvoru i drugi put izbegao smrt. Četiri osobe obučene u policijske uniforme presrele su devojku koja mu je išla u posetu u nameri da u hranu za Vukotića ubrizgaju cijanid. Ona je to prijavila nadležnima koji su ubrzo presreli taksi sa napadačima i uhapsili ih.

Vukotić i Živkovićeva Foto: Instagram/Dejana Živković

“Svako zna šta mu je činiti”

Dok je bio u zatvoru, Vukotić je ostao bez oca. Veselin Vukotić (79) izrešetan je na pragu svog doma u Dobroti 2019. godine. Ovaj Kotoranin nije bio, bar ne u velikoj meri, povezivan sa kriminalom, pa mnogi smatraju da mu je glave došlo upravo poslovanje njegovih sinova.

– Tvoja smrt je danas probudila ono što sam zadnjih godina umirivao u sebi. Svako zna šta mu je činiti – objavio je u čitulji ocu Jovan Vukotić iz zatvora.

Mnogi su to shvatili kao znak za odmazdu, ali je Vukotića u zatvoru početkom ove godine dočekala još jedna loša vest. Njegov kum Igor Dedović u januaru je izrešetan sa Stevanom Stamatovićem u poznatom restoranu u Atini.

Ni tada nije izostala čitulja koju su mnogi shvatili kao poruku da se rat nastavlja.

– Ova, živa polovina mene ti poručuje da mirno spavaš i budeš ponosan. Ja živim za ono zašta bi ti živeo da si na mom mestu, kume. Tvoj odlazak nam daje još veću snagu da ne posustajemo… – pisalo je u čitulji.

Dedović izrešetan pred ženom i detetom u restoranu Foto: Printscreen Youtube

Zaseda ispred policijske stanice

Vukotić je ubrzo nakon toga izručen Crnoj Gori, ali su dve istrage koje su se vodile protiv njega u međuvremenu obustavljene. Nakon četiri meseci na slobodi, Vukotić se našao na meti 21. oktobra kada je saslušan u svojstvu građanina povodom likvidacije dvojice Podgoričana na Veruši, koja se dogodila par dana ranije. Dragoljub Ćetković, Vukotićev telohranitelj, primetio je ispred policijske stanice Petra Mujovića, a potom i da kod sebe ima češku “zbrojevku”. Kasnije je utvrđeno da je pištolj bio spreman za upotrebu, sa metkom u cevi! Vukotić je za to vreme bio u policijskoj stanici gde je pozvan da da izjavu u svojstvu građanina. Mediji su objavili da je Mujoviću ponuđeno pola miliona evra za glavu Vukotića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike