Hicima iz revolvera ubio sudiju i advokata: "Magnum" uneo ispod zavoja i počinio nezapamćen zločin u Odžacima

07.06.2022

18:45

0

Pre ulaska u sudnicu, Ilija Danilov čak razgovarao sa radnicima obezbeđenja

Hicima iz revolvera ubio sudiju i advokata: "Magnum" uneo ispod zavoja i počinio nezapamćen zločin u Odžacima
advokat sudija magnum - Copyright Pixabay 24sedam/Katarina Mihajlović

Ilija Danilov iz Deronja počinio je do tada nezapamćen zločin u sudnici Opštinskog suda u Odžacima pre tačno 15 godina. Hicima iz revolvera, on je ubio sudiju Zorana Cvetanovića iz Ratkova i advokata Petra Savanovića iz Mladenova kod Bačke Palanke. Danilov je ranije najavljivao zločin.

Dvostruko ubistvo dogodilo se u petak 8. juna 2007. godine, oko 11 sati. Pre ulaska u sudnicu,  Danilov je čak razgovarao sa radnicima obezbeđenja. Revolver je uneo ispod zavoja na nozi.

Danilov je, prema rečima Ljubomira Bečića, tadašnjeg istražnog sudije Okružnog suda u Somboru, u sudnici broj 9, u 10.30 imao zakazano ročište. Poverilac Slobodan Grubor iz Bačke Palanke, kojeg je zastupao advokat Savanović, naime, sudski je tražio podmirenje duga, kroz prodaju nekretnina, odnosno, porodične kuće Danilova.

Danilov, koji boluje od šećerne bolesti i preživeo je moždani udar, pa se kretao uz pomoć štapa, od sudije Cvetanovića, odmah posle početka rasprave, zatražio je odlaganje ročišta. Kada je sudija, posle konsultovanja sa advokatom Savanovićem, to odbio, Danilov je izvadio revolver "magnum", koji je u sudnicu uneo sakriven ispod zavoja i kostobrana na nozi.

Sa tri ili četiri hica usmrtio je Savanovića, a zatim je sa dva hica ubio sudiju Cvetanovića. Zapisničarka, koja je takođe bila u sudnici, navodno ga je zamolila da u nju ne puca, jer ima decu. Poštedeo ju je.

Razne parnice

Prema nezvaničnim informacijama, Danilov, koji je zbog raznih parnica često boravio u sudu, nije bio problematičan i nikada nije napravio nijedan izgred u toj ustanovi. Pre kobnog događaja, čak je razgovarao sa jednim od dva radnika obezbeđenja, koji su, igrom slučaja, iz njegovog mesta.

Jelena Kovačević, tadašnji predsednik Opštinskog suda u Odžacima, potvrdila je da ništa nije ukazivalo na tragediju.

Nije se pokajao, vređao učesnike u procesu

U Okružnom sudu u Somboru izrečena je tada najduža zatvorska kazna. Veće petorice, kojim je predsedavala Valentina Knežević, osudilo je Iliju Danilova iz Deronja na 40 godina zatvora. Ova kazna kasnije je postala i pravosnažna.

Sud je u dokaznom postupku utvrdio sve okolnosti i ovo delo okvalifikovao kao teško ubistvo sa umišljajem. Obrazlažući presudu, sudija je rekla da osuđeni Danilov nijednog trenutka nije pokazivao znake kajanja, a u toku postupka vređao je učesnike u procesu. Čak je prilikom izricanja presude glasno komentarisao, a kako nije prestajao ni posle opomene predsedavajućeg veća, bio je udaljen iz sudnice.

Posle zločina, Danilov je izašao iz suda i uputio se prema policiji. U međuvremenu, presrela ga je i privela policijska patrola.

Na zgradi suda, posle tragedije, istaknuta je bila crna zastava. Zamenila je državnu. Ispred ulaza stajala je policijska traka. Građani Odžaka u neverici su zagledali u prozore i tiho prolazili. U restoranu brze hrane „Asteriks“, nedaleko od suda, konobarica Dušica Stamatović, šokirana, ispričala je da je sudija svakodnevno tu dolazio na doručak. Čula je i pet hitaca. Prolaznici i gosti su pomislili da se u sudu nešto radi. Nisu ni slutili najgore.

Dugovi posle ratova

U Odžake je posle zločina stigao i Dušan Petrović, tadašnji ministar pravde, zajedno sa Vidom Petrović Škero, predsednicom Vrhovnog suda Srbije u to vreme. Dugo se zadržao u razgovoru, u zgradi suda.

Škerova je napomenula da se u sudu u Odžacima deslilo ono što nije smelo da se desi.

- Stradao je sudija, ubijen je u sudnici. Teško je govoriti o zaštiti građana kada ubijaju sudije. Moramo ubrzati rešavanje ovakvih problema, a mediji bi trebalo da vode računa o izveštavanju, kako njihovi tekstovi ne bi poslužili kao "okidač" i kako niko ne bi uzimao pravdu u svoje ruke - izjavila je Vida Petrović Škero.

Danilov je, kako se pričalo u Odžacima i Deronjama, u dugove ušao posle ratova na prostorima bivše Jugoslavije. On je, naime, 1990. godine osnovao zadrugu "Donja Branjevina" u kojoj je, sa zadrugarima, proizvodio i prodavao junad, pre svega "Agrokomercu" iz Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini.

Početkom rata u ovoj republici, međutim, nije mogao da naplati potraživanja. Kako bi isplatio zadrugare, počeo je da diže kredite, za koje je kao garant stavljao hipoteku na svoju imovinu. Imovina se polako topila, i na kraju je hipotekom opteretio i porodičnu kuću, koja je predmet tog spora. Nju, kako se pokazalo, nije želeo da izgubi, i najavljivao je da će uzeti pravdu u svoje ruke.
Posledice takve odluke Odžaci, mirno ravničarsko mesto, i danas pamte.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike