Kako se (ne)služi kazna sa nanogvicom? Pucač iz Brauna je nosio u klubu, Veljini vojnici imali poseban metod, a dileri plaćaju "dvojnike"

04.06.2022

06:00

0

"Nanogvica je sledeća meta napada raznoraznih hakera"

Kako se (ne)služi kazna sa nanogvicom? Pucač iz Brauna je nosio u klubu, Veljini vojnici imali poseban metod, a dileri plaćaju "dvojnike"
nanogvica - Copyright 24sedam/Profimedia

Stefan Veljović (22), koji se sumnjiči da je u noći između 14. i 15. marta učestvovao u pokušaju ubistva šefa obezbeđenja beogradskog noćnog kluba "Stefan Braun" Mira Č. (41), uhapšen je u sredu u Sokobanji, posle dva i po meseca skrivanja. Ono što je zanimljivo je da je Veljović u vreme pucnjave bio na izdržavanju kazne kućnog zatvora od osam meseci zbog neovlašćenog držanja narkotika i da je imao nanogvicu.

Iako postoje, slučajevi kao što je ovaj u Stefan Braunu su retki. Načini da se osuđenici reše nanogvice očigledno postoje, ali da se lice koje bi trebalo da bude u kućnom pritvoru nađe na mestu zločina i bude saizvršilac krivičnog dela je svakako nesvakidašnja pojava.

Nanogvica se smatra jednim od najnovijih metoda kod nas u zemlji i ona se primenjuje kao GPRS sistem koji u svakom momentu kontroliše kretanje onoga ko je prinuđen da je nosi. Osobi se određuje mera pritvora sa nanogvicom i sa njom može izaći samo po odobrenju onoga ko je stavljanje nanogvice i odredio.

Onog momenta kada lice prekorači dozvoljeni krug kretanja, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija stiže obaveštenje o tome. Kontrola okrivljenog se može vršiti i iznenadnom posetom, ili pozivom na fiksni telefon.

Međutim, podzemlje uspeva da pronađe odgovarajuće metode da se nanogvice reše, bar na neko vreme. S obzirom da se ona može skinuti i otvoriti samo uz pomoć ovlašćenog lica.

S tim u vezi, kriminolog Božidar Spasić za 24sedam objašnjava da za varanje logistike i ometanje signala koji nanogvica emituje postoje tri učestala načina, a jednim od njih se služila i zloglasna grupa Veljka Belivuka.

- Lice po određenim propisima ima pravo da jedan sat dnevno nije pod nadzorom. E onda su osuđenici hteli još, pa su smislili raznorazne metode. Prvi je da se neutrališu signali. Postoje određeni aparati koji mogu da se nabave i sada na Zapadu u pojedinim zamljama. Naši to najčešće uzimaju iz Nemačke, ali i iz Kine. Ti aparati ometaju signal nanogvice i za to vreme lice koje nanogvicu nosi može da se kreće van kuće- objašnjava Spasić.

- Drugi način je nabavka posebnih alata koji pomažu u tome da se ta nanogvica skine i onda ona daje signal da je osoba kod kuće, u pritvoru, a ona se nalazi ko zna gde. Imali smo mnogo slučajeva da su se pojedini kriminalci koji su imali nanogvice dosetili da je skinu pomoću alata i plaćali drugima da ih nose umesto njih. To je uglavom slučaj sa dilerima droge koji imaju posla na terenu i ne dozvoljavaju da on propadne - dodaje kriminolog.

Prema nezvaničnim saznanjima, pojedinci iz klana Veljka Belivuka, škaljarskog i kavačkog klana koji su imali nanogvice imali su i pristup policijskog logistici i gasili aparate koji su pratili njihovo kretanje ili namestili da se prikazuju lažni podaci. Taj pristup omogućili su im potplaćeni službenici u policiji.

- Prema tome, to jeste i treća mogućnost, da vam pomognu korumpirani policajci.  

Kada osuđeni može napustiti stan?

- zbog pružanja nužne medicinske pomoći osuđenom ili članu njegovog porodičnog domaćinstva, ako je za pružanje medicinske pomoći neophodno napuštanje prostorija

- radi odlaska na posao ako krivično delo za koje je osuđen nije u vezi sa radom
- radi pohađanja nastave tokom redovnog školovanja
- zbog odazivanja na poziv državnog organa
- zbog odlaska na polaganje ispita
- zbog teške, akutne ili hronične bolesti, radi odlaska na redovne zdravstvene preglede ili stacioniranog lečenja
- zbog svog venčanja ili venčanja krvnog srodnika do drugog stepena srodstva
- zbog smrti bliskog srodnika
- zbog obaveze staranja prema članovima uže porodice predviđene zakonom, u slučaju da tu obavezu ne može da obavlja drugo lice
- zbog sezonskih poljoprivrednih radova ako se osuđeni bavi poljoprivredom kao stalnom delatnošću
- zbog drugih naročito opravdanih razloga za koje osuđeni može podneti obrazloženu molbu.

Spasić tvrdi i da će nanogvice uskoro izgubiti svoj značaj, jer će kriminalci u potpunosti ovladati materijom na koje sve načine one mogu da se neutrališu i kako da dovedu u zabludu one koji ih kontrolišu.

- Nanogvica je sledeća meta napada raznoraznih hakera.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike