"Sanitet, dok su reanimirali vozača bio prepun pčela, prizor je bio strašan": Ispovest prijatelja pčelara koji su stradali kod Sokobanje

02.06.2022

20:55

0

Autor: 24sedam

"Sanitet, dok su reanimirali vozača bio prepun pčela, prizor je bio strašan": Ispovest prijatelja pčelara koji su stradali kod Sokobanje
nesreca sokobanja copy - Copyright Profimedia/Facebook/Facebook/Dragan Dragana Tesla-Mitic/Dragan Živković

- Prizor na mestu nesreće je bio strašan. Telo jednog nastradalog je bilo na kolovozu, drugi je izvučen iz automobila, dok je cela ulica bila prekrivena pčelama. Bilo je na tom prostoru sigurno milion pčela... Kažu da je sanitet dok su reanimirali vozača bio prepun pčela.

Ovim rečima počinje ispovest Mikan Đurđić, pčelar iz Sokobanje, koji je nakon informacija na društvenim mrežama da se desio sudar automobila i traktora na ulazu u Sokobanju i da je zbog velikog broja pčela koje su izašle iz polomljenih košnica portrebna pomoć pčelara, odmah pojurio na lice mesta.

Mikan je sa bratom Blažom i ocem Branislavom, koji se takođe bave ovim poslom, prvi stigao na mesto nesreće kako bi policajcima i spasiocima dao svoju opremu.

- Kada sam stigao na mesto nesreće, saznao sam da poznajem obojicu nastradalih, jedan je moj školski drug, a drugog Dragana Mitića poznajem dobro, takođe, jer imam parcelu sa pčelama pored njihovog imanja. Porodica Mitića je divna porodica, ljudi koji su nam se našli uvek kada nam je trebala pomoć - kaže sagovornik i nastavlja o scenama koje su usledile:

Foto: Printskrin/Fejsbuk/Dragan Mitić
 

- Posle udesa je cela ulica bila prekrivena pčelama koje su ubadale vatrogasce i policajce. Mi smo izvadili odmah dimilice i počeli smo da dimimo da umirimo pčele, kako bi policajci mogli da obave uviđaj. Skinuli smo opremu i dali policajcima koji su vršili uviđaj. Traktoru je posle udesa nastavio da radi motor i svetla su bila upaljena, a pošto pčele idu na svetlo, ceo traktor je bio prepun pčela, kao košnica.

On je i sam zadobio veliki broj uboda dok je pomagao spasiocima na mestu nesreće.

- Jedva stojim na nogama, ne znam koliko me je pčela ubolo. Kada sam policajcima dao opremu stavio sam na noge planinarske kamašne da se zaštitim, ali ih je bilo toliko da su mi ulazile u patike, ušle su mi kroz kapu. Bilo ih toliko mnogo, izgledalo je kao da plivaju po meni. Srećom sam, znajući šta se može destit, pre polaska popio dva pronizona, kako bih ublažio reakciju posle uboda. Jedan vatrogasni komandir koji se slučajno, van dužnosti, privatnim automobilom zatekao nekoliko minuta kasnije na mestu nesreće takođe je izujedan po celom telu jer je prvi pritrčao u pomoć povređenima - kaže sagovornik.

Đurđić kaže da je više puta imao priliku da sakuplja pčele nakon što bi se prilikom neke nezgode polomile košnice, ali da ovako nešto nikad nije video.

Printscreen/YouTube/AgroTV Srbija
 

 

- Pčele su se vraćale sa bagremove paše u trenutku kada su najbrojnije i najjače u košnicama, ako je postojalo najgore vreme da se ovako nešto desi, onda je to bio ovaj trenutak, jer su sada "u naponu snage". U ovom periodu jedno pčelinje društvo ima između 60 do 80 hiljada jedinki, a na traktorskoj prikolici se nalazilo 19 društava. Košnice su imale po dva, tri polunastavka, što znači da su bile prepune, a posle udesa 90 odsto košnica je bilo polomljeno na pola, tako da je ceo jedan deo ove ulice bio prekriven pčelama - naveo je.

Da li je traktor bio osvetljen?

Šta se tačno desilo na mestu nesreće utvrduće saobraćajna policija. Sokobanjom kruže dve verzije priče, po jednoj je traktor bio osvetljen, po drugoj ne.

Prema nezvaničnim informacijama, priča se da je traktor sa neosvetljenom prikolicom išao napred, a da se iza njega kretalo vozilo u kojem je bio vlasnik košnica, kako bi sprečio da neko udario u prikolicu. U istom pravcu se kretao i "mercedes" u kojem su se nalazili Mitić, Živković i još jedan njihov prijatelj, koji su pretekli vozilo u kojem je bio vlasnik košnica, ali da su onda naleteli na neosvetljenu prilkolicu, kada su pokušali da se vrate u svoju traku. Živković je prilikom udarca u prikolicu ispao sa mesta suvozača i nastradao na licu mesta, dok je vozilo kojim je upravljao Mitić završulo u jarku kraj puta. Hitna pomoć je pokušala da reanimira Mitića, koji je preminuo u toku puta do aleksinačke bolnice.

Profimedia
 

 

Treći njihov drug je, prema prvim informacijama, ostao nepovređen.

Prema drugoj verziji, vlasnik košnica je nakon udesa izjavio da je prikolica bila propisno osvetljena i da je traktor imao rotaciono svetlo koje obavezno predviđa zakon. Kako saznaje "Blic", nakon te informacije da je traktor navodno imao rotaciju, policajci koji su radili uviđaj su na licu mesta pokušavali da pronađu ostatke svetla, ali za sada zvanično nije poznato da li su to i uspeli.

Vozač traktora D. Đ. (64) iz Sokobanje je zbog teških telesnih povreda prevezen u Klinički centar u Nišu, gde se nalazi priključen na mehaničku ventilaciju. Kako je "Blicu" potvrđeno, ima povredu grudnog koša i pršljenova i nalazi se u teškim stanju.

Drugog povređenog N. Đ. (29) takođe su prevezli u Urgentni centar Kliničkog centra u Nišu, gde su ga pregledali neirohirug, grudni hirurg i opšti hirurg, nakon čeka je upućen na ORL kliniku zbog frakture nosne kosti. On nije teže povređen i pušten je na kućno lečenje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike