Profesori koji su varali na ispitima u Beogradskoj akademiji dobili nanogvice: Raskrinkala ih studentkinja!

01.06.2022

15:10

0

"Sve funkcionisalo preko jednog profesora V. S. koji ima 70 godina i koji radi u Novoj Varoši", kaže izvor iz istrage

Profesori koji su varali na ispitima u Beogradskoj akademiji dobili nanogvice: Raskrinkala ih studentkinja!
indeks i lisice - Copyright Ilustracija: 24sedam/Profimedia

Jedanaest profesora privedeno je pre nekoliko dana zbog sumnje da su nameštali polaganje ispita u Beogradskoj akademiji poslovnih i umetničkih studija i svi su saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu u kojem su svi priznali krivicu i nije im određeno zadržavanje u pritovru. Oni su dobili nanogvice u trajanju od tri i četiri meseca.

Profesore je, prema nezvaničnim informacijama, raskrinkala studentkinja.

- Sve je funkcionisalo preko jednog starijeg čoveka, profesora V. S. koji ima 70 godina i koji radi u delu pomenute ustanove koji je u Novoj Varoši. On je bio glavni za sve. Sređivao je studentima ocene, bilo ih je troje, četvoro. Oni se nisu pojavljivali na ispitima kod njega u Varoši, ali im je upisivao ocene kao da jesu - kaže sagovornik iz istrage.

Predavao je potom radove na ocenjivanje ostalim profesorima koji su privedeni sa njim. Oni su, na osnovu tih radova koje je on predavao, davali ocene, ali se i oni terete za zloupotrebu položaja.

- Jedna studentkinja je sve prijavila kad je, da tako kažem, taj starac profesor zeznuo, odnosno, kada joj je rekao da joj je "rešio" sve ispite. "Sredio" joj je jedno pet, šest ispita i upisao joj sve šestice. Kad je ona došla po indeks, ispostavilo da ima da polaže još osam ili devet ispita. Tada je "poludela" i zvala prvo tog profesora, tu je došlo do nesporazuma i onda je otišla i prijavila ga. Ali, ona je to rekla tako kao da joj je on sam davao ocene, maltene na svoju ruku, a ona se nije pojavljivala. Oboje su negirali da je bio umešan novac u priču, odnosno, on da je uzimao novac, a ona da je davala, ali mu je davala pare, samo se ne spominje koliko, jer nisu priznali da je dat novac - otkriva izvor iz istrage.

Malverzacije sa ispitima

U Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu saslušano je 11 profesora koji se sumnjiče da su vršili malverzacije u vezi sa polaganjem ispita u Beogradskoj akademiji poslovnih i umetničkih strukovnih studija.

Iako se prvobitno navelo da policija traga za još jednim profesorom, koji je prema prvim informacijama navodno bio u bekstvu, ispostavilo se da je krenuo na put u Bosnu i Hercegovinu.

- Nije bio u bekstvu, nego je krenuo na put u Bosnu i Hercegovinu, nije znao da će biti uhapšen, pa je vraćen i priveden na saslušanje. Svih 11 profesora je priznali, svi su ispitani i nije im određeno zadržavanje. S obzirom na to da su priznali i ispričali šta su radili - zadržavanje im nije određeno. Niko od njih nema dosije - rekli su u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu i Ministarstvom prosvete uhapsili su 11 osoba koji se sumnjiče za malverzacije u vezi sa polaganjem ispita u Beogradskoj akademiji poslovnih i umetničkih strukovnih studija.

Zbog sumnje da je iloupotrebio službeni položaj u pomaganju uhapšen je V. S. (70), zastupnik jedne Agencije za konsalting iz Nove Varoši, zaposlen u Visokoškolskoj jedinici van sedišta ustanove u Novoj Varoši, Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija Beograd, dok su zbog zloupotrebe službenog položaja uhapšeni profesori navedene Beogradske akademije N. P. (44), A. Z. (39), R. J. (60), N. D. (62), D. J. (59), I. B. (51), A. S. (63), Z. P. (60), D. Lj. (62) i A. S. (49).

Nastava nesmetano

Kako se sumnja, V. S. je od avgusta 2021. do februara ove godine, pomagao navedenim profesorima Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija, da sačine neistinite zapisnike o polaganju ispita, na koji način je za više studenata pribavio korist u vidu položenih ispita.

Osumnjičeni N. P., A. Z., R. J., N. D., D. J., I. B., A. S., Z. P., D. Lj. i A. S. se terete da su sačinili neistinite zapisnike o polaganju ispita za više studenata, u koje su uneli da su pojedini studenti položili ispite, iako isti nisu bili prisutni na ispitima, niti je vršena provera njihovog znanja.

Na taj način, oni su, kako se sumnja, za studente pribavili korist u vidu položenog ispita i korist u vidu stečenog visokog obrazovanja.

Pored odgovora, sa ove Akademije poručili su da, zbog postupka koji u toku, neće iznositi detalje o slučaju, do okončanja predmetnog postupka.

- Nastavni proces na Akademiji se odvija nesmetano. Dana 26. i 27. maja profesori Akademije, čije su podaci objavljeni u saopštenju MUP-a, dali su izjave u nadležnom tužilaštvu povodom dela koje im se stavlja na teret i nakon toga im nije određeno dalje zadržavanje - kratko su odgovorili.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike