Ojadio budžet Srbije za više od četiri miliona dinara: Pančevac optužen za poresku prevaru!

31.05.2022

11:12

0

Od marta do jula 2020. godine U. D. pokušao da ostvari pravo na neosnovani povraćaj poreza na dodatu vrednost

Ojadio budžet Srbije za više od četiri miliona dinara: Pančevac optužen za poresku prevaru!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu podnelo je optužni predlog Osnovnom sudu u Pančevu protiv U. D. (33) iz Pančeva, kojim se tereti za poresku prevaru.

Reč je o porezu na dodatu vrednost Zakona o poreskom postupku i poreskoj administracij. On se teretii da je od 16. marta 2020. do 13. jula iste godine u Pančevu kao odgovorno lice, osnivač i direktor privrednog društva u nameri da privredno društvo u prethodnih 12 meseci ostvari pravo na neosnovani povraćaj poreza na dodatu vrednost podneo pet poreskih prijava na dodatu vrednost neistinitog sadržaja sa iskazanim pravom na odbitak prethodnog poreza po osnovu lažnih ulaznih računa za nabavku dobara Poreskoj upravi, filijala u Pančevu.

Do stvarnog prometa dobara sa dobavljačima nije došlo niti je izvršeno plaćanje prema dobavljačima, pa je ostvaren povraćaj poreza na dodatu vrednost od 4.159.674 dinara na štetu budžeta Republike Srbije. Ta sredstva je Poreska uprava uplatila na na tekući račun privrednog društva, zbog čega je predloženo da ga Sud oglasi krivim i izrekne mu uslovnu osudu i novčanu kaznu u iznosu od 200.000 dinara.

Predloženo je i da mu se izrekne mera bezbednosti zabrane obavljanja poziva, delatnosti i dužnosti i to svih dužnosti direktora ili drugog zastupnika na teritoriji Srbije vezanih za raspolaganje, korišćenje, upravljanje ili rukovanje tuđom imovinom u trajanju od jedne odine računajući od dana pravosnažnosti presude.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike