Velika akcija u Nišu i Novom Sadu! "Palo" sedmoro zbog pranja novca, zelenašenja! Oduzeti im automobili, kvadovi, čamci i veća količina para

26.05.2022

08:14

0

Takođe, podnete su dve dopune krivičnih prijava protiv S.N. (1959) i V.D. (1982) koji se nalaze u pritvoru, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca

Velika akcija u Nišu i Novom Sadu! "Palo" sedmoro zbog pranja novca, zelenašenja! Oduzeti im automobili, kvadovi, čamci i veća količina para
Antonio Ahel/ATA Images

U nastavku akcije „Gnev“, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije, Jedinice za finansijske istrage SBPOK-a i Službe za suzbijanje kriminala, po nalogu posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije Viših javnih tužilaštava u Novom Sadu i Nišu uhapsili su sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile više krivičnih dela - iz člana 136. Zakona o bankama, zelenaštvo, pranje novca i nedozvoljena trgovina, čime su protivpravno prisvojile 184.738.455 dinara.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca uhapšeni su S.Ć. (1978), Z. B. (1972), D. B. (1990), V.B. (1993), R.D. (1954), M. D. (1985), N. G. (1968), dok se za jednom osobom traga.

S.Ć. i N. G. se terete i za krivično delo iz člana 136. Zakona o bankama i zelenaštvo, a Z. B. i za nedozvoljenu trgovinu.

Takođe, podnete su dve dopune krivičnih prijava protiv S.N. (1959) i V.D. (1982) koji se nalaze u pritvoru, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca.

Antonio Ahel/ATA Images
 

 

 

Osumnjičeni se terete da su se u dužem vremenskom periodu neovlašćeno bavili trgovinom polovnih putničkih, teretnih i plovnih vozila i opreme, kao i da su građanima pozajmljivali novac uz visoku kamatu, a da bi bili sigurni da će im se novac vratiti, kao zalog od njih su uzimali nepokretnosti.

Oni su potom, kako se sumnja, sačinjavali ugovore o zajmu, kao i priznanice koje su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi kasnije u slučaju nevraćanja zajmova, overena dokumenta upotrebljavali u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti.

Na taj način, kako se sumnja, stekli su veliki broj nepokretnosti, a na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima postali su vlasnici stanova i kuća.

Osumnjičeni su novac stečen naplatom visokih kamata, kao i raspolaganjem preuzetih nepokretnosti, plasirali kroz nove zajmove, ali i kroz različite vidove investiranja i stekli protivpravnu imovinsku korist više od 184.738.455 dinara.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni privremeno je oduzeta imovina u vrednosti od oko 970.000 evra, od tog iznosa novac od oko 5.268.000 dinara, kao i pokretna imovina: 29 automobila, dva kvada, skuter, čamac sa kabinom, vanbrodski motor i nakit, čija se vrednost procenjuje na oko 111.420.000 dinara.

 

Bonus video

MUP Srbije

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti