Ko seje smrt u regionu: "Kavački klan" regrutuje ubice iz Beograda

02.11.2020

08:07 >> 09:29

0

Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer slove za vođe ovog crnogorskog klana, koji je do 2014. sa škaljarcima činio jednu kriminalnu organizaciju. Nestanak droge

Ko seje smrt u regionu: "Kavački klan" regrutuje ubice iz Beograda
Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer Printscreen/Pixabay

Cetinjanin Goran Radoman parkirao je svoj blindirani BMW u garaži u zgradi na Novom Beogradu u kojoj je živeo. Kada je krenuo do lifta, iz zasede je iskočio napadač i ispalio u njega 25 hitaca. Ovo ubistvo koje se odigralo 2015. označilo je početak rata unutar “kotorskog klana”, koji se tada podelio na “kavčane” i “škaljarce”. Zbog 200 kilograma kokaina koji je godinu dana ranije nestao iz jednog stana u Valensiji, započeta je krvava serija, koja i danas traje.

Goran Radoman izrešetan u garaži na Novom Beogradu Foto: Printscreen Youtube

Rat do istrebljenja zbog droge odneo je više desetina žrtava, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji, ali i promenio kriminalnu scenu u čitavom regionu. “Kavački klan”, koji je dobio ime po kotorskom naselju Kavač, proširio je svoje delovanje po čitavoj Evropi. Svoji ogranak danas ima i u Srbiji.

Pročitajte još: Maskiran i naoružan jurio ljude po kafiću na Vračaru, za sud to nije dovoljno

– Uticaj i veze “kavčana” odavno su prevazišli granice Crne Gore. Veruje se da su u bliskoj vezi sa kriminalnom grupom iz Beograda, kojom rukovodi jedan od vođa navijača. Sumnja se da ta navijačka grupa za račun “kavčana” likvidira ljude po regionu. Takođe, nestanak nekoliko osoba poslednjih nedelja i likvidacije dovode se u vezu aktivnostima “kavčana” i te grupe. Sumnja se da ta grupa bliska “kavčanima” stoji i iza likvidacije “Pink pantera” Aleksandra Šarca, koji je nedavno ubijen usred dana na parkingu tržnog centra “Ušće” – kaže, za 24sedam, izvor upućen u dešavanja u podzemlju.

Aleksandar Šarac Printscreen/Instagram

Vođama “kavčana” smatraju se Slobodan Kašćelan (57), koji je danas uhapšen zbog pretnji sugrađaninu, i Radoje Zvicer, na kojeg je ove godine pucano u Ukrajini. Kašćelan je pre četiri godine izbegao smrt u Novom Sadu, kada je muškarac na motoru ispalio rafal na “audija A6” u kojem se nalazio sa telohraniteljem Vladanom Vučkovićem iz Herceg Novog. Od 15 metaka, jedan je Kašćelana pogodio u stomak, a navodno se posle toga zakleo da će istrebiti “škaljarce”, sve do jednog!

Pročitajte još: Metak u cevi za Vukotića: Nikšićaninu obećali pola miliona evra za ubistvo vođe “škaljaraca”!

Kašćelan je dugo bio u bekstvu, a prošle godine je uhapšen u Češkoj, posle čega je izručen Crnoj Gori zbog optužbi za zelenašenje i stvaranje kriminalne organizacije.

Dok se Kašćelan krio u Češkoj, njegovu “desnu ruku” Radoja Zvicera grupa plaćenih ubica pronašla je 26. maja ove godine u Kijevu u Ukrajini.

Zvicer se služio tuđim identitetom i pod imenom Josip Babić je nesmetano putovao Evropom. Snimci pokušaja njegove likvidacije šokirali su javnost. Na jednom se vidi sam napad, a na drugom Zvicerova supruga Tamara sa pištoljem u ruci. Prema pisanju medija, upravo je ona spasla muža jer je pištoljem odvratila napadače da “overe” Radoja Zvicera.

Na Zvicera pucala dvojica napadača Foto: printscreen

Kako se sumnja, neuspeli atentat na Zvicera bio je osveta za ubistvo jednog od vođa “škaljaraca” Igora Dedovića i pucača ovog klana Stevana Stamatovića u restoranu u Atini početkom godine. Navodno, upravo je beogradski ogranak “kavačkog klana” izvršio ovu likvidaciju. Isti tim ubica sumnjiči se i za ubistvo Baranina Alana Kožara i Damira Hadžića iz Užica koji su letos likvidirani na Krfu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi