I bogati plaču, a brani ih advokat koji igra na duševnu bol: Marović imao depresiju, Medenica htela da se ubije, a sin Miloš zavisnik!

30.04.2022

19:00

0

Nekada najbliži Đukanovićev saradnik na psihijatriji, a dojuče najmoćnija žena crnogorskog pravosuđa u Spužu sa obezbeđenjem

I bogati plaču, a brani ih advokat koji igra na duševnu bol: Marović imao depresiju, Medenica htela da se ubije, a sin Miloš zavisnik!
medenica marovic - Copyright Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkan/Vijesti

Cenjeni crnogorski advokat i predsednik Advokatske komore Crne Gore, Zdravko Begović, zastupao je mnoge visoke funkcionere ove zemlje, a među kojima su i nedavno pritvorena bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, njen sin Miloš Medenica, ali i nekadašnji Đukanovićev najbliži saradnik Svetozar Sveto Marović. Begovićeva odbrana se u sva tri slučaja bazira na tome što računa na neuračunsljivost svojih klijenata, ali i navodne suicidne misli.

Vesna Medenica prebačena je u sredu iz podgoričkog Kliničkog centra u istražni zatvor, što je Begović i potvrdio, ali je dodao i da je to teško podnela, te da je psihički nestabilno.

On je za tamošnje medije naveo i da mu je njen lekar dr Sreten Kavarić rekao da je predata otpusna lista u kojoj je navedeno da pacijent Vesna Medenica može da boravi u Istražnom zatvoru uz odgovarajuću pažnju i negu zatvorskih lekara i uz odgovarajuću terapiju koju bi primala a koju bi preporučili lekari KBC.

Kako je dalje naveo Begović, on je bio u poseti Medenici i pokušao da je uteši.

- Spoznaja da odlazi u Istražni zatvor i mnogima oko nje, a tek njoj je vrlo teško pala. Bio sam u tim trenucima pored nje, pokušao sam da je utešim, da joj predočim da se to može desiti svakom čoveku, da je sudbina surova - izjavio je Begović.

Njoj je prošle nedelje odredjen pritvor do 30 dana zbog sumnje da je nezakonito uticala na donošenje odluka u dva predmeta u procesu revizije pred Vrhovnim sudom. Njeno hapšenje je usledilo nakon što je u javnost procurila prepiska njenog sina Miloša Medenice i njenog bivšeg telohranitelja o navodnoj nabavci droge iz Kolumbije i cigareta, u kojoj sin bivše čelnice pravosuđa tvrdi da će ih njegova majka zaštititi od konkurencije.

Trenuci nakon samog hapšenja i određivanja pritvora, prema rečima njenog advokata su bili najteži. Tako je Medenica pokušala da izvrši samoubistvo u Kliničkom centru Crne Gore. A njen advokat Zdravko Begović, tada je potvrdio da bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore ima suicidne  misli, što je samo dodatak na njene već postojeće srčane probleme.

Printscreen/YouTube/Nvo Mans
 

Medenica je sebi u toaletu nanela površinske ogrebotine. Prema nezvaničnim saznanjima, zatvorske policajke su nešto pre 23 sata ispratile Medenicu do toaleta, nakon čega se ona zaključala u toj prostoriji i sebi nanela povrede. Begović je potvrdio i da je imala povrede na vratu.

"Sveto Marović ima depresiju koju karakterišu suicidne misli"

Zdravko Begović branio je i Svetozara Marovića , jedinog predsednika državne zajednice Srbija i Crna Gora, iako se zalagao za nezavisnost Crne Gore. Međutim, Beegović mu je postao neophodan 2016. godine kad je Marović, tada zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije socijalista, uhapšen zbog dugotrajnog slučaja korupcije koji se odnosio na njegov rodni grad Budvu.

Crnogorsko tužilaštvo ga je proglasilo za "šefa budvanske kriminalne grupe", što je kasnije priznao na sudu. Na kraju je pobegao u susednu Srbiju zbog navodnog psihijatrijskog lečenja u Beogradu.

Marović se sve do 2020. godine nije oglašavao, ali njegov advokat Zdravko Begović je oštro potvrdio da Marović nikako ne izbegava zatvor, već da je u depresiji i da, isto kao Medenica nekoliko godina kasnije, ima suicidne misli.

- Zaista nije zdravstveno sposoban da se javi na izdržavanje zatvorske kazne. Za sve navedeno postoji medicinska dokumentacija, dijagnoza, kao i terapija koju prima. Niko na svetu čoveka sa takvim zdravstvenim stanjem ne bi mogao poslati na izdržavanje zatvorske kazne. U pitanju je oblik depresije koji karakterišu čak i suicidne misli. Upravo zato postoji opasnost da bi mu život bio doveden u pitanje ukoliko ne bi imao odgovarajući tretman. Marović nikada nije izbegavao izdržavanje kazne, ali je bolest jača od njega - rekao je Begović pre četiri godine.

Youtube printscreen
 

Marović je, podsetimo, pred izbore u Crnoj Gori u avgustu 2020. godine progovorio za javnost i optužio rukovodstvo stranke koju je osnovao (DPS) za korupciju, nepotizam, partokratiju i autoritarnost, a optužio je i predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da lažira korupcijski proces protiv njega i članova njegove porodice.

Bolesti zavisnosti za Miloša Medenicu

Svetozar Marović je na psihijatrijskom lečenju, Vesna Medenica u SPUŽ-u sa posebnim uslovima i obezbeđenjem, a njen sin Miloš se leči u jednoj beogradskoj klinici od bolesti zavisnosti.

- Miloš Medenica se leči u jednoj beogradskoj klinici od bolesti zavisnosti, a izvesno je da će se pojaviti pred crnogorskim pravosudnim organima - rekao je advokat Zdravko Begović koji, za sada, zvanično brani samo njegovu majku.

Takođe, iz Višeg suda u Crnoj Gori su saopštili da im tužilaštvo nije predložilo pritvor za Miloša Medenicu, i da samim tim, nisu mogli da donesu naredbu da se za sinom nekadašnje čelnice vrhovnog suda raspiše poternica.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike