Najnoviji detalji u slučaju Šarić: Tri ključne lokacije i 30.000 evra po kilogramu, a posebnu ulogu su imali oni

23.04.2022

14:46

0

Autor: 24sedam

Darko Šaric, poznat kao "narko-bos iz Pljevalja" uhapšen je pre osam dana u svojoj vili na Dedinju, u kojoj se nalazio od decembra prošle godine

Najnoviji detalji u slučaju Šarić: Tri ključne lokacije i 30.000 evra po kilogramu, a posebnu ulogu su imali oni
darko šarić - Copyright 24sedam/Antonio Ahel/ATA Images/Tanjug/Zoran Žestić/

Darko Šaric, poznat kao "narko-bos iz Pljevalja" uhapšen je pre osam dana u svojoj vili na Dedinju, u kojoj se nalazio od decembra prošle godine, nakon što mu je pritvor zamenjen kućnim sa nanogicom.


Šarić je tog 15. aprila ponovo vraćen iza rešetaka, ali zbog novih optužbi za stvaranje kriminalne organizacije koja je, kako se sumnja, švercovala kokain, ali i učestvovala u ubistvu Milana Milovca u Ekvadoru 2020. godine.
Printscreen/YouTube/Rudar7
 

 

Paralelno sa hapšenjem Šarića u Beogradu, u Hrvatskoj je uhapšeno nekoliko osoba, za koje tamošnje tužilaštvo sumnja, da su sarađivali sa Šarićem. Jedan od uhapšenih je i Petar Ćosić, zvani Šarac, koji je, prema tvrdnjama hrvatskog tužilaštva, rukovodio švercom kokaima iz Južne Amerike u Evropu. Kako su otkrili, grupa je dopremala velike količine "belog praha" iz Ekvadora i Kolumbije i to preko tri evropske luke.

- Ključne luke su im bile Antverpen u Belgiji, Pirej u Grčkoj i Ploče u Hrvatskoj. Kada bi kokain, sakriven u kontejnere sa bananama, prekookeansim brodovima stigao u jednu od ove tri luke, pripadnici kriminalne grupe bi je "vadili" i dalje transportovali gde treba - objasnio je izvor i dodao da je grupa imala svoje ljude i u ovim lukama. Kako su naveli, radi se o lučkim radnicima, koji su za novac pomagali krijumčarima da istovare ilegalnu robu, koji bi im javili ako kontejner ide na detaljni pregled i slično.

Profimedia
 

- Praktično bez njih, posao bi im bio gotovo nemoguć - objašnjava izvor. Inače, svako u grupi je imao svoju određenu ulogu u švercu, tako da je kriminalna organizacija funkcionisala kao firma.

- Petar Ćosić je, recimo, bio zadužen da osmisli celokupan plan krijumčarenja i da daje instrukcije preko pokojnog Milana Milovca, koji je bio u Ekvadoru i kupovao drogu direktno od proizvođača. Angažovali su saradnike koji su je utovarali na brodove, koji su išli u Hrvatsku, angažovali radnike luke Ploče da im pomognu, pretovarali je i potom prodavali - navodi se u dokumentima hrvatskog tužilaštva.

Otkriveno je i da su drogu u Kolumbiji kupovali po ceni od 4.700 dolara za kilogram, a kada bi je prebacili u Evropu, prodavali su je za 28.000 do 29.000 evra po kilogramu. Kako se navodi, Ćosić je švercom kokaina rukovodio iz Hrvatske, dok su Milovac, koji je ubijen u decembru 2020. u Ekvadoru, i Manuel Vulić u Kolumbiji i Ekvadoru sprovodili aktivnosti grupe u vezi s nabavkom i utovarom narkotika. Sumnja se da je grupa od kraja 2019. do 2022. godine uspela da prošvercuje najmanje tonu kokaina.

gdf.gov.it
 

 

Hrvatsko tužilaštvo sumnja da je Darko Šarić, još dok je boravio u klasičnom pritvoru, imao kriptovane mobilne telefone, preko kojih je komunicirao sa svojim saradnicima i tako rukovodio određenim poslovima. Navodno, on je na aplikaciji Skaj imao nadimak Korona, ali i druge nadimke.

- Istražitelji sumnjaju da je Šarić koristio telefone koji su imali PIN-ove 8I1JDW, 2MIPSK i F8BD55, preko kojih je komunicirao sa hrvatskim delom grupe - preneli su hrvatski mediji i dodali:

- Posebno je zanimljiva osoba koja se skriva iza PIN-ova 8I1JDW, 2MIPSK i F8BD55, budući da je reč o nekome kome su Petar Ćosić, ali i drugi osumnjičeni, pa i ubijeni Milovac, iskazivali veliki respekt i odanost. Misteriozni "gospodin 8I1JDW, 2MIPSK, F8BD55" pojavljuje se samo u komunikaciji kojom se dogovara o ubistvu Milovca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike