Zastave na pola koplja: Ušli u jamu, ni ne sluteći da je nekima poslednji put (FOTO)

01.04.2022

12:36

0

Tragedija se dogodila tačno u 4.10 časova

Zastave na pola koplja: Ušli u jamu, ni ne sluteći da je nekima poslednji put (FOTO)
zastava - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Krenuli su u treću smenu. U jamu rudnika mrkog uglja "Soko". Ni ne sluteći da će za neke to biti poslednji ulazak. U 4.10 časova došlo je do tragedije. Osmorica rudara od najmanje 49, koji su se nalazili u smeni, nastradali su.

Zvaničan uzrok - trovanje metanom. Kako objašnjava direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Saša Spasić ovakva tragedija nije mogla da bude izbegnuta.

- Ovo su prosto situacije koje vi ne možete da predvidite. Ovaj rudnik poznat je pod pritiskom i maksimalno se poštuju sve bezbednosne mere. U tačno 4.10 ujutru se dogodila tragedija. Prilikom procesa proizvodnje, kada kopate ugalj, vi ne možete da znate šta se dešava sa druge strane i došlo je do prodora metana, urušavanja usled velikog pritiska - rekao je Spasić.

Najmanje 20 rudara je povređeno usled urušavanja jame i oni su hospitalizovani u Opštoj bolnici u Aleksincu i u Kliničkom centru u Nišu.

Mnogi se trenutka tragedije i ne sećaju. Neki su bili na traci, drugi su osetili da nešto nije u redu i krenuli su da beže.

- Sećam se kad se isključila ventilacija, odjednom se osetio hladan vazduh, posumnjao sam da je metan, rekao sam kolegama da bežimo, pošto je to metan, ali je on počeo da nas sustiže i počeli smo da padamo - ispričao je jedan od povređenih rudara.

Ispred rudnika okupljene su porodice i kolege koje se neme od bola. Radnici ispred zgrade uprave spustili su zastave na pola koplja u znak žalosti.

Nažalost, ovo nije prva ovakva tragedija u aleksinačkim rudnicima. Još se pamti ona iz 1990. godine, kada je nastradala cela jedna smena usled trovanja ugljen - monoksidom. Ukupno njih 90, a sto trideset petoro dece tada je ostalo bez očeva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike