Ana protiv Radiše: Sukob između dve frakcije udruženja roditelja nestalih beba rešavaće sud!

30.03.2022

06:00

0

Ana Pejić tužila Radišu Pavlovića za povredu ugleda, a on tvrdi da tužbu ne priznaje, jer nije pisana ćirilicom

Ana protiv Radiše: Sukob između dve frakcije udruženja roditelja nestalih beba rešavaće sud!
Radiša Pavlović Ana Pejić - Copyright Printscreen/Facebook/K1/Radiša Pavlović Printscreen/Youtube/Pink

Istrage i procesi za krađe beba traju godinama, slučajevi često tavore u fiokama, a za pravdu i istinu stalno se bore očevi i majke koji su još u porodilištima ostali bez svojih tek rođenih ćerki i sinova. Formirana je pre dve godine i Komisija za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji. Njen rad usporava i sukob koji je u međuvremenu izbio između dve frakcije udruženja roditelja nestalih beba. Oni se međusobno svađaju, vređaju i optužuju, a njihova trvenja toliko su kulminirala da će konačnu reč dati sud.

Proces između Ane Pejić i Radiše Pavlovića zakazan je u Osnovnom sudu u Rumi. Ana Pejić na izbore izlazi sa grupom građana "Otete bebe Ana Pejić", a Radiša Pavlović je široj javnosti poznat po udruženju iz Kragujevca koje se, takođe, bavi tematikom nestalih beba.

Printscreen/Facebook/K1/Radiša Pavlović
 

Ana je Radišu tužila za povredu ugleda, na šta se osvrnuo objavom na Fejsbuku i rekao da tužbu ne priznaje, jer nije pisana na ćirilici i pozivao se na Ustav. Naveo je, takođe, da će zbog toga tužiti i sudiju - za nepoštovanje Ustava i zakona.

Od Pavlovića se traži da zbog povrede ugleda i časti Ani Pejić isplati 360.000 dinara, kao i naknadu troškova parničnog postupka.

Na svom Fejsbuk profilu Radiša Pavlović je objavio status o tužbi koju je dobio.

Ne priznaje tužbu na latinici

On je napisao: "Bori se Ana Pejić, ali protiv mene naravno svim sredstvima. Ovu tužbu na latinici naravno ne priznajem. Po dobijanju ovakve tužbe zahtevao sam i zahtevam da se tužba Ane Pejić protiv mene dostavi na mom jeziku i pismu - na srpskom i ćiriličnim pismom kako bi se izjasnio. To mi garantuje Ustav i zakon, a sudiji moram podneti krivičnu prijavu za nepoštovanje Ustava i zakona. Idemo sve javno - nemojte verovati svojim očima i ušima već se i dalje divite Ani Pejić."

Printscreen/Facebook/Radiša Pavlović
 

Mlađana Radivojevića iz Aleksinca, prvu osobu za koju je DNK analizom, u septembru, utvrđeno da je ukradena beba, i predstavnike Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama", primili su  u decembru prošle godine u Predsedništvu Srbije šef kabineta Ivica Kojić i generalni sekretar Suzana Paunović.

Prema rečima Radiše Pavlovića, predsednika Udruženja i člana Vladine komisije za nestale bebe, na sastanku su predočili sve dokaze vezane za Radivojevićev slučaj, kao i dokaze da postoje problemi u sprovođenju istraga po ovom pitanju i nesaradnja većine bolnica.

Predmeti volšebno zatvoreni

Tražili su takođe i formiranje specijalnog tužilaštva, koje bi se bavilo isključivo predmetima u kojima postoji sumnja na otmicu mališana iz bolnica i porodilišta. U njega bi se, kako je objasnio  Pavlović, slili slučajevi iz cele Srbije. Takođe, ono bi bilo nadležno za reviziju predmeta koji su volšebno zatvoreni.

Printscreen/YouTube/Pink
 

Roditelji nestalih beba zahtevaju i formiranje posebne DNK baze, u kojoj bi bili uzorci roditelja i dece koji sumnjaju u otmicu.

- Važno nam je i da se roditeljima i srodnicima koji su pokrenuli vanparnične sudske postupke javno objasni da nakon njihovog okončanja tužilaštva više neće moći da postupaju po tim prijavama za krađu beba. Tužilaštva već sada stavljaju neke predmete na "čekanje", do pravosnažnosti sudske odluke - kaže Pavlović.

Jezgro pokreta Ane Pejić, kako je svojevremeno objasnila za medije, čine tri udruženja: Udruženje roditelja nestalih beba Srbije, Udruženje roditelja nestalih beba Vojvodine i udruženje Tamarin zakon.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike